To Patras Pride σας καλεί σε ένα δυναμικό διήμερο (θέσεις + πρόγραμμα)

Την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 έιναι η σειρά του δυναμικού και διακδικητικού 2ου Patras Pride. H οργανωτική επιτροπή κυκλοφόρησε δελτίο τύπου με τις θέσεις της, κάλεσμα για συμμετοχή ενώ το πρόγραμματα συμπληρώνεται με νέες δράσεις μέχρι την τελευταία στιγμή.

Δελτίο Τύπου:

Το LGBTQI+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Queer, Intersex plus) Pride Πάτρας, Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας Ενάντια στην Καταπίεση και τις Διακρίσεις είναι και πάλι γεγονός. Μέσα από το φεστιβάλ παλεύουμε για την ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητας, του φύλου και του σώματος, διεκδικώντας την ορατότητα και τα αυτονόητα κοινωνικά και θεσμικά δικαιώματα.

Η ομάδα του LGBTQI+ Pride Πάτρας, στηρίζεται στην συλλογική δράση και την ένωση κινημάτων και έχει αυτοοργανωμένο χαρακτήρα χωρίς χορηγούς και διαφημίσεις που λειτουργούν ως προπαγανδιστικοί μηχανισμοί και εκμεταλλεύονται τις διεκδικήσεις και τις μάχες της κοινότητας για την εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων.

Παρ’ όλη την πρόοδο θεσμικών δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, φέτος με τη γενικότερη άνοδο της ακροδεξιάς, με τρανό παράδειγμα την εκλογή του Τραμπ, τα δικαιώματα καταπιεζόμενων κοινωνικών ομάδων πήγαν ένα βήμα πίσω και σημειώθηκε αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων. Ταυτόχρονα, στήθηκαν στην Τσετσενία στρατόπεδα συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους με βασανιστήρια και θανάτους, κάτι που θυμίζει τακτικές των ναζί. Στην Ελλάδα, σχόλια πολιτικών (και όχι μόνο) προσώπων ενισχύουν τρανσφοβικά, ομοφοβικά και σεξιστικά περιστατικά, χωρίς όμως αυτά να μένουν πάντα αναπάντητα από το LGBTQI+ κίνημα το οποίο παίρνει θέση και τα καταδικάζει αυστηρά, με συνεχείς μάχες. Πρωτοβουλίες όπως η θεματική εβδομάδα για «έμφυλες ταυτότητες», και η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, είναι μεν θετικά βήματα, αλλά δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της κοινότητας.

Στην Πάτρα, η στάση της κοινωνίας απέναντι στην ομοφοβία, στην αμφιφοβία, στην τρανσφοβία, στο σεξισμό, στο slut-shaming, στο body-shaming, στην κουλτούρα του βιασμού, στο ρατσισμό και στις διακρίσεις σε κάθε μορφή τους, είναι ανεκτική, ενώ οι νοοτροπίες της μικρής, κλειστής κοινωνίας παραμένουν οπισθοδρομικές. Ο κίνδυνος στους δημόσιους χώρους υπάρχει ακόμα περιορίζοντας τη δυνατότητα έκφρασης διαφορετικών ταυτοτήτων.

Σε όλα αυτά απαντάμε με την διοργάνωση του 2ου LGBTQI+ Pride Πάτρας καταλαμβάνοντας το δημόσιο χώρο και λόγο στην πόλη μας και αλληλοϋποστηριζόμενοι με αλληλέγγυες κοινωνικές ομάδες και συλλογικότητες του κινηματικού χώρου, αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης που παραβιάζουν το δικαίωμα μας για αυτοδιάθεση.

Σας καλούμε στο διήμερο φεστιβάλ μας, την Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, στο Μόλο της Αγίου Νικολάου, όπου θα υπάρχουν περίπτερα αλληλέγγυων ομάδων και φορέων, και θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, workshops, μουσικές συναυλίες, shows και πάρτυ. Με αποκορύφωμα την Πολύχρωμη Πορεία στους δρόμους της Πάτρας, αγωνιζόμαστε περήφανα φωνάζοντας συνθήματα υπερ της διαφορετικότητας.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ, ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ

 

Πρόγραμμα Φεστιβάλ 2ου Patras Pride:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/6
17:00: Ανοίγουν τα περίπτερα

18:00-19:30 - Workshop*:

“Ψυχική Αρχιτεκτονική: Αποδομώντας την σωματικότητα- Ψ- Architecture:Decomposing Corporeality” - Πάρβη Πάλμου, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

19:30-21:30 - Ομιλίες:

“Κανονικοποιημένη απουσία, Παθολογικοποιημένη παρουσία – Μια συζήτηση για τις ανισότητες των ΛΟΑΤ+ στον χώρο της Υγείας” - Δήμητρα Γιάννου, Phd Κοινωνιολογία & Κοινωνική Πολιτική ΒΑ, Mphil Κοινωνική Εργασία

“Διερεύνηση του προφίλ των ανδρών που παρέχουν υπηρεσίες σεξ και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να προσεγγίσουν πελάτες” - Λάμπρος Αραπάκος, Κοινωνικός Λειτουργός MSc

“Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου”- Άννα Απέργη, μέλος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

“Φύλο, Φυλή και Τάξη” - Γιάννος Λεβισιάνος , Μέλος Κιουρί-at - Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza- Δήμητρα Κυρίλλου απο την ομάδα LGBTQ+ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

“Χωρίς διαθεματικό φεμινισμό, δεν κάνεις τίποτα” - Χριστίνα-Αντουανέτα Νεοφώτιστου.

Εκφώνηση κειμένου: “Διαθεματικότητα γιατί χανόμαστε” - Καμένα Σουτιέν

21:30- Συναυλίες/Live:

- Mixed Identities ( Δέαν Χάρις - Φωνη, Κωνσταντίνα Ζαχαριάδη -Ηλεκτρική Κιθάρα - Φωνητικά, Λυδία Παπαιωάνου - Κρουστά, Πολυξένη Λυκούδη - Φωνή - Ηλεκτρική Κιθάρα)
- ΦΑΚΑ
- Βδέλυγμα, στο μπάσο Δ. Πάσχος
- Renegade Instruments

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/6

11:00: Ανοίγουν τα περίπτερα

11:30-13:00 – Workshop*:

“Ένταξη στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες σχολικές τάξεις ,της ιδέας της πολυμορφίας των οικογενειακών σχηματισμών”
- Στέλλα Μπελιά, Νηπιαγωγός,μέλος Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

16:00-18:00 – Workshop*:
“Πολλαπλές Ταυτότητες, Ένας Εαυτός”.
Στο σημείο που διασταυρώνονται οι πολλές και διαφορετικές μας ταυτότητες, αναδύεται ο πυρήνας του εαυτού μας. Ελάτε να τον ανακαλύψουμε και να τον ενδυναμώσουμε μέσα από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδι. Εύα Σπίνου - Ψυχολόγος εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

18:00 - Ομιλίες:

“Ένα σώμα πολλές ταυτότητες: Πολλές ταυτότητες, πολλές Περσονες -One body many identities: Many identities, many personas” - Πάρβη Πάλμου Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

“E! όχι και παιδοθεσία, θεσμοθετημένη ομοφοβία και τρανσφοβία” - Στέλλα Μπελιά, Νηπιαγωγός, μέλος Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.

“Βία και περιθωριοποίηση στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ηλικίας 50+. Θέσεις και προτάσεις της ομάδας”- Γιάννος Κανελλόπουλος, Proud Seniors Greece.
“Από την Έρευνα του Πολύχρωμου Σχολείου για τα ομο/τρανσφοβικα περιστατικά από την σχολική ζωή: Διαβάζοντας περιγραφές. Λεξιλόγιο, φράσεις και αντιδράσεις”-Πέτρος Σαπουντζάκης Εκπαιδευτικός, μέλος Πολύχρωμο Σχολείο - Rainbow School.

19:15 - “Χαιρετισμός Patras Pride και Ομάδων”

19:30 - “Πολύχρωμη Πορεία”

21:30 - Συναυλίες/Live/Drag show/Party:

Χορευτικό Show : “Rainbow Dancers”
Live – Polina Leshnevskaia
Drag Show: Chraja / ΔούΚISSα / Zackie Oh / Mariannah Grindr
DJ Set: PJ Mugiwara

Παράλληλες Δράσεις:

“ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ”

- Face και Body Painting
- Φτιάξε το δικό σου πλακάτ
- Σχεδίασε τη δική σου μπλούζα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο χώρος είναι πλήρως προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία. Επίσης θα υπάρχει τουαλέτα για ΑμεΑ, ενώ κάθε εμποδιζόμενο άτομο με δυσκολία στη μετακίνησή του μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω email στο: [email protected] προκειμένου να καλυφθεί η όποια ανάγκη του.

Το My Checkpoint, θα είναι στο χώρο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ το Σαββατο 24/6 με κινητή μονάδα για δωρεάν, ανώνυμες και γρήγορες εξετάσεις για HIV.

(*) Για τα Εργαστήρια/Workshop υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...