Αλλάζει υπέρ των ομοφυλόφιλων ο Ποινικός Κώδικας στην Κύπρο

Αλλάζει υπέρ των ομοφυλόφιλων ο Ποινικός Κώδικας στην Κύπρο

Την τροποποίηση της Ποινικού Κώδικα με στόχο να προστατεύσει τα πρόσωπα που πέφτουν θύματα διακρίσεων καθώς και βίας, ψυχολογικής λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατη του συνεδρία.

Την τροποποίηση της Ποινικού Κώδικα με στόχο να προστατεύσει τα πρόσωπα που πέφτουν θύματα διακρίσεων καθώς και βίας, ψυχολογικής ή άλλως πώς, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατη του συνεδρία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Φιλελεύθερος, λήφθηκε απόφαση για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα με την προσθήκη ενός νέου Άρθρου που στοχεύει στην ποινικοποίηση της υποκίνησης βίας ή μίσους κατά μέλους ή ομάδας προσώπων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή και της ταυτότητας φύλου τους.

Ήδη με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ποινικοποιούνται πράξεις δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους κατά προσώπων για άλλους λόγους διάκρισης, όπως φυλής, χρώματος, θρησκείας, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών κ.λπ.

Με την προώθηση της στοιχειοθέτησης του προτεινόμενου αδικήματος, συμπληρώνεται το ποινικό πλαίσιο προκειμένου να καλύπτει όλους τους λόγους διάκρισης, σύμφωνα και με τη σχετική εισήγηση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Αρχής κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων.

Συγκεκριμένα, το νέο Άρθρο που θα προστεθεί στον Ποινικό Κώδικα προνοεί τα εξής:

«Πρόσωπο, το οποίο δημόσια και με απειλητικό τρόπο εκ προθέσεως προτρέπει ή υποκινεί είτε προφορικά είτε με γραπτά κείμενα είτε με εικονογραφήσεις είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο σε βία ή μίσος που στρέφεται κατά μέλους ή ομάδας που προσδιορίζεται βάσει του γενετήσιου προσανατολισμού τους ή της ταυτότητας φύλου τους, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα τρία τα €5.000 ή και στις δύο αυτές ποινές».

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη σκοπούμενη τροποποίηση επιτυγχάνεται η αναγκαιότητα ισορροπίας μεταξύ της συνταγματικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της έκφρασης και της εισαγωγής νομοθετικής ρύθμισης που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περιπτώσεις ακραίου ή κραυγαλέου λόγου που προτρέπει σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διάκριση, μίσος ή βία κατά προσώπων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή και ταυτότητας φύλου.

Πηγή:newsit.com.cy

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...