Δικαστήριο στη Γιούτα έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευση γάμου ομοφυλόφιλων

Δικαστήριο στη Γιούτα: Αντισυνταγματική η απαγόρευση γάμου ομοφυλόφιλων

«Καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα»

Λος Αντζελες

Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ έκρινε την Παρασκευή ως αντισυνταγματικό το νόμο που ψηφίστηκε το 2004 στη Γιούτα των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών με τον οποίο απαγορεύονται οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστή Ρόμπερτ Τζέι Σέλμπι οι αρχές της Πολιτείας άσκησαν έφεση.

Ο δικαστής αποφάσισε ότι ο νόμος που εγκρίθηκε μέσω δημοψηφίσματος από τους πολίτες της Γιούτα θίγει το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών να απολαμβάνουν την ίδια προστασία που απολαμβάνουν και οι ετεροφυλόφιλοι μέσω της 14η Τροποποίησης του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο νόμος στη Γιούτα αρνείται το θεμελιώδες δικαίωμα των ομοφυλόφιλων να είναι σε θέση να παντρευτούν και κατά συνέπεια εξευτελίζει την αξιοπρέπεια των ζευγαριών του ίδιου φύλου. Ως εκ τούτου το δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικό αυτό το νόμο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστή Σέλπι.

Οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων χαιρέτισαν την απόφαση, η οποία συνέπεσε με την νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων στην κοντινή με τη Γιούτα πολιτεία του Νέου Μεξικού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι νόμοι που αφορούν το γάμο είναι ευθύνη των πολιτειών και περίπου 30 από αυτές έχουν περάσει νόμους που περιορίζουν το γάμο μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια. Την Πέμπτη όμως το Νέο Μεξικό εντάχθηκε στις έξι πολιτείες συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας της Νέας Υόρκης και της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσινγκτον, όπου οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να παντρευτούν.

Πηγή:in.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...