"Μια λεσβιακή ζωή": Η Μαρία Κατσικαδάκου υμνεί το λεσβιακό έρωτα στο νέο της βιβλίο

«Λεσβία είναι μια υπέροχη λέξη και από τότε που την ανακάλυψα δεν την έχω αποχωριστεί...»

Αυτό είναι, ίσως, το πιο σημαντικό, αληθινό και πηγαίο συναίσθημα που θα μπορούσε κανείς να εκφράσει μέσα από το γραπτό λόγο για το λεσβιακό έρωτα.

Η Μαρία Κατσικαδάκου, πιο γνωστή ως Maria Cyber, αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που έχουν σφραγίσει την LGBTQI+ σκηνή της Ελλάδας με την ενεργή και διαδραστική τους παρουσία. Στο πρόσφατα κυκλοφορημένο φωτογραφικό λεύκωμα της με τίτλο «Μια λεσβιακή ζωή», μας παραχωρεί μια γευστική δόση της προσωπικής και επαγγελματικής της πορείας.

Μαρία Κατσικαδάκου: Η Γυναίκα πίσω από την Maria Cyber

Η Maria Cyber ανήκει στις πρώτες λεσβίες ακτιβίστριες στην ελληνική LGBTQI+ σκηνή. Με σπουδές στη φωτογραφία, τη γραφιστική, το web design και τις κινηματογραφικές σπουδές, έχει αφήσει το δικό της ανεξίτηλο σημάδι στον χώρο.

Το 2000, δημιούργησε τη μεγαλύτερη πύλη για λεσβίες στην Ελλάδα, το lesbian.gr, - εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα άρθρα της - ενώ το 2007 ιδρύθηκε το Outview Film Festival, το Διεθνές LGBTQI Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας. Την ίδια χρονιά, δημιούργησε το πρώτο διαδραστικό και πιο πολυπληθές webradio της Ελλάδας, το Mindradio.gr, το οποίο κέρδισε το 2008 το Ermis Gold Awards στην κατηγορία internet.

Αφού διαγνώστηκε με Διαβήτη Τύπου 1 (LADA), δημιούργησε το μεγαλύτερο portal για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα, το glykouli.gr, το 2010. Αποτελεί επίσης queer σκηνοθέτιδα που σκηνοθετεί μικρού μήκους ταινίες χωρίς προϋπολογισμό, που παρουσιάζουν στην οθόνη μια εμπνευσμένη queer ενέργεια για σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.

Τον Μάιο του 2021, η Μαρία Κατσικαδάκου τιμήθηκε με το βραβείο των Γραμμάτων και των Τεχνών του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γνωστό ως CHEVALIER DE L'ORDRE DES ARTS ET DES LETTRES.

Μια λεσβιακή ζωή: Ένα Φωτογραφικό Λεύκωμα

Στο φωτογραφικό λεύκωμα «Μια λεσβιακή ζωή», η Maria Cyber παρουσιάζει με αυθεντικότητα και ρεαλισμό την ιστορία της ζωής της μέσα από φωτογραφίες και αυτοβιογραφικές ιστορίες. Μεταφορικά, μας προσκαλεί να ξεναγηθούμε μέσα από τις φωτογραφίες και το κείμενο της, να αφεθούμε να νιώσουμε την γεύση της ζωής της και να υπερασπιστούμε το δικαίωμά της να υπάρχει, ίση με όλες τις άλλες ζωές.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει φωτογραφίες της και δικές της αυτοτελείς αυτοβιογραφικές ιστορίες από το 1975, όταν ήταν ακόμα παιδί, μέχρι σήμερα. Είναι μια πραγματική πηγή έμπνευσης και προβληματισμού, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της λεσβιακής κοινότητας στην Ελλάδα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το λεύκωμα «Μια λεσβιακή ζωή» δημιουργήθηκε με την επιμέλεια της Ειρήνης Δαφέρμου, της Μυρτώς Τσιλιμπουνίδη και της Κρυστάλλης Λυγνιαδάκη, τριών ανθρώπων που αναγνωρίζονται για τη σημαντική τους συνεισφορά στην ελληνική LGBTQI+ κοινότητα.

Η Μαρία Κατσικαδάκου και η Προσφορά της στην Κοινότητα LGBTQI+

Σε ένα περιβάλλον που συχνά είναι εχθρικό προς την LGBTQI+ κοινότητα, η Μαρία Κατσικαδάκου αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη των πόσων πολλών μπορούν να επιτευχθούν με την αγάπη, την αποδοχή και την επιμονή. Έχει προσφέρει απλόχερα την υποστήριξή της στην κοινότητα, όχι μόνο μέσα από την προσωπική και επαγγελματική της δράση, αλλά και μέσα από τις πολλές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει.

Η Maria Cyber, με την αφοσίωσή της στην προώθηση των δικαιωμάτων της LGBTQI+ κοινότητας, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και την προβολή της λεσβιακής ζωής μέσα από την τέχνη, έχει καταφέρει να αφήσει το σημάδι της στην ιστορία της ελληνικής LGBTQI+ κοινότητας.

Το νέο της αυτό βιβλίο είναι μια φωτεινή ένδειξη της αγάπης της για τη ζωή, την τέχνη και την κοινότητα της. Παρέχει μια σπάνια και πολύτιμη οπτική στη λεσβιακή ζωή και τις εμπειρίες, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέους διαλόγους και συζητήσεις γύρω από την LGBTQI+ πραγματικότητα.

Η αξία, η σημασία και η επιρροή της Μαρίας Κατσικαδάκου στην ελληνική κοινότητα LGBTQI+ είναι αδιαμφισβήτητη. Μέσα από την προσφορά της και την αδιάκοπη προσπάθειά της να αλλάξει τις αντιλήψεις και να προωθήσει την ισότητα, η Maria Cyber έχει γίνει ένα αληθινό πρότυπο για την LGBTQI+ κοινότητα και ένας εμπνευστής για όσους αγωνίζονται για την αλλαγή.

Μπορείτε να παρακολουθείτε όλες τις δράσεις της Μαρίας Κατσικαδάκου στο επίσημο site της mariacyber.com .

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...