Δεν μπορούν να σβήσουν την ιστορία μας ή Γιατί έχει ενοχλήσει το Stonewall

Δεν μπορούν να σβήσουν την ιστορία μας ή Γιατί έχει ενοχλήσει το Stonewall

Στις 27 Ιουνίου 1969, η αστυνομία έκανε επιδρομή στο Stonewall Inn, ένα γκέι μπαρ στην καρδιά του Γκρίνουιτς Βίλατζ. Αλλά εκείνο το βράδυ, οι θαμώνες έκαναν κάτι που άλλαξε την ιστορία για πάντα: αντιστάθηκαν. Και αυτό ήταν η αρχή του κινήματος LGBTQ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πολυαναμενόμενο τρέιλερ για το ιστορικό δράμα Stonewall του Roland Emmerich κυκλοφόρησε πρόσφατα, και ενώ είναι πολύ θετικό που η εξέγερση του Stonewall, αυτού του ιστορικά σημαντικού κινήματος LGBTQ, προβάλλεται από το Χόλιγουντ, πολύς LGBTQ κόσμος το υποδέχτηκε με αρνητικές κριτικές online.

Όπως φαίνεται από το τρέιλερ, η ταινία είναι μια λευκή και cis εκδοχή του κινήματος. Ο πρωταγωνιστής, ο πλασματικός χαρακτήρας Danny Winters, είναι ένας λευκός cis γκέι άντρας, και λείπουν βασικοί πρωτεργάτες της εξέγερσης όπως η μαύρη drag queen Marsha P Johnson, η butch λεσβία Stormé DeLarverie, η τρανς Sylvia Rivera και άλλοι, άτομα που πρωτοστάτησαν στο Stonewall και αποτελούν σημαντικές μορφές του LGBTQ κινήματος.

Δεν μπορούν να σβήσουν την ιστορία μας ή Γιατί έχει ενοχλήσει το Stonewall

Marsha P Johnson. Εθεάθη να ρίχνει βαρύ αντικείμενο σε περιπολικό και μετά τις διαδηλώσεις ανέλαβε πρωτοπόρο ρόλο στο κίνημα.

Η αγανάκτηση που έχει ξεσπάσει στο ίντερνετ είναι επειδή η ταινία φαίνεται να αναπαράγει την περιθωριοποίηση των τρανς και έγχρωμων ατόμων LGBTQ, τις εμπειρίες και τους αγώνες τους μέσα στο ευρύτερο κίνημα για την ισότητα.

Στη συλλογή υπογραφών [https://unite.gsanetwork.org/petitions/boycott-2015-stonewall-movie?source=facebook-share-button&time=1438838695] για μποϊκοτάζ της ταινίας αναφέρεται:

Είναι καιρός πια να αναγνωριστούν οι μαύρες τρανς και drag queen για τη συμμετοχή τους στις εξεγέρσεις σε όλη τη χώρα. Από το τρέιλερ και μόνο, καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η πλειονότητα των χαρακτήρων είναι λευκοί ηθοποιοί, οι ρόλοι των γυναικών τρανς παίζονται από άντρες cis, και οι επαναστατικές πράξεις δεν αποδίδονται στον κόσμο που ξεκίνησε την εξέγερση.

Στα σχολεία της Αμερικής διδάσκουν στις νέες γενιές ότι οι σωτήρες της χώρας μας είναι λευκοί, στρέιτ, cis. Λάθος. Μας έμαθαν ότι στόχος μας είναι η αφομοίωση με τους λευκούς. Λάθος. Επίσης σπάνια μας δίδαξαν queer ιστορία, και όποτε το έκαναν μάλλον περιστρεφόταν γύρω από λευκούς cis γκέι άντρες. Λάθος.

Όπως φαίνεται από το τρέιλερ, ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας λευκός cis γκέι άντρας. [ΓΙΑΤΙ;] Είναι φανερό ότι στην ταινία δεν υπάρχουν καν πολλοί έγχρωμοι. [ΓΙΑΤΙ;] Για να μη μακρηγορούμε, σύμφωνα με την ταινία λευκοί έριξαν το τούβλο, ξεκίνησαν την εξέγερση, ξεκίνησαν το «μέτωπο απελευθέρωσης των ομοφυλόφιλων» και επίσης έκλεψαν την καρδιά μιας έγχρωμης τρανς. [Μα φυσικά όλοι ερωτευόμαστε τους λευκούς σωτήρες. ΛΑΘΟΣ.]

Δεν μπορούν να σβήσουν την ιστορία μας ή Γιατί έχει ενοχλήσει το Stonewall

Stormé DeLarverie. Η συμπλοκή της με τους αστυνομικούς ήταν από τις καθοριστικές στιγμές της εξέγερσης.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...