Η Παγκόσμια Πρόοδος στην Αναγνώριση των Μη Δυαδικών Ταυτοτήτων: Κράτη που Σηματοδοτούν την Αλλαγή

Στηριζόμενοι στην πρόοδο για νομικά δικαιώματα και προστασίες για την τρανς κοινότητα, μόνο λίγες χώρες στον κόσμο αναγνωρίζουν τους μη δυαδικούς και άλλους φύλου-ποικιλόμορφους ανθρώπους σε επίσημα έγγραφα.

Οι non-binary βρίσκονται κάπου και οπουδήποτε ανάμεσα στο δυαδικό φύλο (άνδρας/γυναίκα), και αποτελούν μια ποικιλόμορφη κοινότητα με διαφορετικές εμπειρίες της δικής τους ταυτότητας.

Ενώ μεγάλο μέρος της πολιτικής συζήτησης εστιάζει στην εμπειρία των τρανς ανθρώπων, οι εκστρατείες για την αναγνώριση και υποστήριξη άλλων φύλου-ποικιλόμορφων ομάδων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί και ο ιδιωτικός τομέας προοδεύουν σταδιακά κάνοντας τα έγγραφα πιο ουδέτερα ως προς το φύλο. Οι προοδευτικοί εργοδότες έχουν επιλογές αντωνυμιών στις αιτήσεις εργασίας και ο τίτλος “Mx” εμφανίζεται σε περισσότερα έντυπα πελατών από ποτέ.

Παρά αυτά, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να υστερούν όσον αφορά την αναγνώριση των μη δυαδικών ταυτοτήτων. Δεδομένα από την Equaldex δείχνουν ότι μόνο 18 χώρες στον κόσμο έχουν κάποια νομική αναγνώριση για non-binary.

Αν και αυτές οι χώρες αναγνωρίζουν νομικά τους μη δυαδικούς ως φύλο, η τρανσφοβία εξακολουθεί να υφίσταται.

Αυστραλία Η Αυστραλία ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν την επιλογή “X” στις διαβατήρια. Από το 2011, τα αυστραλιανά διαβατήρια έχουν την επιλογή “X” εκτός από τους ανδρικούς και γυναικείους δείκτες φύλου. Στην εποχή εκείνη, η πολιτική ανέφερε ότι η “χειρουργική αλλαγή φύλου δεν είναι προαπαιτούμενο για την έκδοση διαβατηρίου σε νέο φύλο. Τα πιστοποιητικά γέννησης ή υπηκοότητας δεν χρειάζεται να τροποποιηθούν.”

Οι Αυστραλοί άνω των 16 ετών μπορούν να αλλάξουν την ταυτότητα φύλου τους σε επίσημα έγγραφα χωρίς να υποβληθούν σε ορμονοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η απογραφή του 2026 θα περιλαμβάνει μια ερώτηση για τη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές προτιμήσεις.

Αργεντινή Η Αργεντινή θεωρείται πάντα προοδευτική όσον αφορά τα δικαιώματα των τρανς και μη δυαδικών υπηκόων της. Ο Νόμος Ταυτότητας Φύλου του 2012 επιτρέπει στους τρανς ανθρώπους να ταυτοποιούνται με το επιθυμητό φύλο τους σε επίσημα έγγραφα χωρίς να χρειάζεται να λάβουν ορμονοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή ψυχιατρική συμβουλευτική.

Το 2021, ο τότε πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες επέβαλε μια τρίτη επιλογή φύλου σε όλα τα επίσημα έγγραφα με σήμανση “X”, και το μέτρο ισχύει επίσης για τους μόνιμους κατοίκους που δεν είναι πολίτες της Αργεντινής αλλά διαθέτουν ταυτότητα Αργεντινής.

Ολλανδία Η Ολλανδία έκανε πρωτοσέλιδα το 2018 όταν σε έναν Ολλανδό πολίτη δόθηκε ο δείκτης “X” στο διαβατήριό του αντί για “άνδρας” ή “γυναίκα”. Το σχέδιο είναι όλα τα εθνικά ταυτότητα να είναι “ουδέτερα ως προς το φύλο” μέχρι το 2025.

Μάλτα Η Μάλτα έχει εδραιώσει τη φήμη της ως καλή χώρα για να ζήσει κάποιος αν είναι τρανς ή μη δυαδικός. Ένας νέος νόμος που τίθεται σε εφαρμογή στη Μεσογειακή νήσο δίνει την επιλογή μη δυαδικού φύλου στις πιστοποιήσεις γέννησης και τα επίσημα έγγραφα, αντικαθιστώντας επίσημα την επιλογή “X”.

Η ενημέρωση σε νόμο του 2018 που έδωσε στους τρανς ανθρώπους το δικαίωμα να αλλάξουν το φύλο τους τώρα επιτρέπει σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω να το κάνουν χωρίς γονική άδεια.

Η Μάλτα κατέκτησε την πρώτη θέση στον χάρτη Rainbow της ILGA-Europe για τα δικαιώματα LGBTQ+ φέτος.

Χιλή Η Χιλή αναγνώρισε επίσημα τους μη δυαδικούς ανθρώπους το 2022 με το “X” να αντικαθιστά το “άνδρας” και το “γυναίκα” στις πιστοποιήσεις γέννησης.

Νέα Ζηλανδία Οι Νεοζηλανδοί μπορούν να αλλάξουν την πιστοποιητική τους ταυτότητα για να αντανακλά την ταυτότητα φύλου τους – συμπεριλαμβανομένων των μη δυαδικών ατόμων – χωρίς να περάσουν από το δικαστήριο ή από ιατρική απόδειξη, από πέρυσι.

Τώρα, τα άτομα που επιθυμούν να αλλάξουν το φύλο τους μπορούν να υποβάλουν μια δήλωση μέσω του Γενικού Εφόρου της χώρας.

Μεξικό Το 2023, το Μεξικό εξέδωσε το πρώτο διαβατήριο με “X” στην ενότητα φύλου, στον ακτιβιστή Χεσούς Οσιέλ Μπαένα κατά τη διάρκεια μιας τελετής που διοργανώθηκε από Μεξικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της τρανς νομοθέτη Σάλμα Λουέβανο.

Η νέα πολιτική επιτρέπει στους μη δυαδικούς και φύλου-μη συμβατούς πολίτες του Μεξικού να αντικαταστήσουν μια κατηγορία φύλου με “X”.

Ισλανδία Η Ισλανδία επιτρέπει στους ανθρώπους άνω των 15 ετών να αλλάξουν το φύλο τους επίσημα. Το 2019, το κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα για την εφαρμογή ενός “μοντέλου αυτοκαθορισμού φύλου” που περιλάμβανε την τρίτη επιλογή φύλου “X”. Η χώρα απαγόρευσε επίσης όλες τις μορφές θεραπείας μετατροπής πέρυσι.

Γερμανία Ο νέος νόμος αυτοκαθορισμού της Γερμανίας θα τεθεί σε εφαρμογή αργότερα φέτος. Ο νόμος τροποποιεί το υπάρχον “Νόμο Τρίτου Φύλου” για να επιτρέψει την νομική αναγνώριση των μη διασταυρούμενων μη δυαδικών ατόμων ως “ποικιλόμορφοι”.

Κολομβία Στην Κολομβία, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2022 ότι οι μη δυαδικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν το σήμα “no binario” ή “NB” στις πιστοποιήσεις γέννησης και στις ταυτότητες. Το δικαστήριο διέταξε επίσης την κυβέρνηση να διευκολύνει την προσθήκη αυτού του σήματος στα έγγραφα ταυτότητας και το Κογκρέσο να τροποποιήσει τους νόμους για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των μη δυαδικών.

Ινδία Η Ινδία αναγνωρίζει τη τρίτη φύλο, με τους Hijra να είναι μια από τις πιο γνωστές και πολυάριθμες κοινότητες φύλου-ποικιλίας στον κόσμο. Ο Ανώτατος Δικαστής της Ινδίας αναγνώρισε μια τρίτη φύλο έξω από το δυαδικό σύστημα και ως κατηγορία που δικαιούται ποσοστά στην εκπαίδευση και στις θέσεις εργασίας.

Καναδάς Ο Καναδάς είναι μία από τις πιο προοδευτικές χώρες όσον αφορά τα δικαιώματα των τρανς και μη δυαδικών ατόμων. Ο Νόμος C-16, που ψηφίστηκε το 2017, προστατεύει όλα τα δικαιώματα φύλου, περιλαμβάνοντας τη διάκριση ή την παρενόχληση λόγω λανθασμένης απεύθυνσης.

Δανία Οι Δανοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε, έχουν την επιλογή του “X” ως ταυτότητα φύλου στα διαβατήρια και μπορούν να κάνουν αυτή την αλλαγή χωρίς ιατρική εμπλοκή.

Κόστα Ρίκα Η Κόστα Ρίκα άρχισε να αναγνωρίζει διάφορες ταυτότητες φύλου, συμπεριλαμβανομένων των μη δυαδικών, το 2018 όταν ο πρόεδρος της χώρας, Κάρλος Αλβαράδο Κεσάδα, εξέδωσε ένα εκτελεστικό διάταγμα που απαιτούσε από όλες τις κρατικές υπηρεσίες να τροποποιήσουν τα έγγραφα και τα εσωτερικά αρχεία των τρανς ατόμων που επιθυμούν να αλλάξουν το όνομα, τη φωτογραφία ή το φύλο τους.

Νεπάλ Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ επέτρεψε την “αυτοαίσθηση” για τον καθορισμό της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου. Το 2023, μια σημαντική απόφαση διατάσσει την αναγνώριση μιας τρανς γυναίκας ως γυναίκας χωρίς την ανάγκη ιατρικής επαλήθευσης.

Μπανγκλαντές Στο Μπανγκλαντές, η κοινότητα Hijra αναγνωρίστηκε ως τρίτο φύλο το 2013. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολιτικές που να καθορίζουν μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν τα άτομα για να αλλάξουν νομικά το φύλο τους στα επίσημα έγγραφα.

Πακιστάν Στο Πακιστάν, η κοινότητα τρίτου φύλου είναι γνωστή ως khwaja sira. Ο Νόμος για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Τρανς Προσώπων του 2018 επιτρέπει σε κάθε Πακιστανό να ταυτιστεί ως άνδρας, γυναίκα, και τα δύο ή κανένα, και να έχει την επιλεγμένη ταυτότητα φύλου του αποτυπωμένη σε όλα τα ομοσπονδιακά έγγραφα.

ΗΠΑ Παρά την εισαγωγή νέων νομοθεσιών σε επίπεδο πολιτείας, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι μη δυαδικοί Αμερικανοί μπορούν να επιλέξουν το “X” ως δείκτη φύλου στα διαβατήρια τους.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...