λόγοι τσακωμού

Για ποιους λόγους τσακώνονται οι γυναίκες στις λεσβιακές σχέσεις;

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία και έρευνες για τις αιτίες που τσακώνονται τα ετερόφυλα ζευγάρια, αλλά όχι και για τους λόγους που τσακώνονται τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Η έρευνα “Fighting in your Lesbian Relationship” μας αποκαλύπτει τους λόγους που βρίσκουν οι λεσβίες σημαντικούς ώστε να έρθουν σε αντιπαράθεση με τη σύντροφό τους:

1. Προσδοκίες από τη σχέση
Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα: Πόσο χρόνο περνάτε μαζί (ευαίσθητο θέμα για τα ζευγάρια που βρίσκονται σε σχέση από απόσταση και γι αυτά που δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια), το επίπεδο της συναισθηματικής στήριξης που παρέχει η κάθε σύντροφος, το κατά πόσο ταιριάζουν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι και ποια είναι πιο δοτική στη σχέση.

2. Ενοχλητικές συνήθειες και μικροπράγματα
Όπως, για παράδειγμα, πόρτες της ντουλάπας που μένουν μισάνοιχτες, το φως που μένει ανοιχτό στην κουζίνα, ρούχα πεταμένα ή κάποια μιλάει δυνατά, αργεί στα ραντεβού, χάνει τα κλειδιά, φωνάζει ενώ οδηγεί κλπ. Σημείωση: όσες τσακώνονται γι αυτούς τους λόγους υποστηρίζουν ότι δεν ‘τσακώνονται’ πραγματικά, απλώς ‘διαφωνούν’ ή έχουν ‘σύντομες συζητήσεις έντασης’.

3. Σεξ
Το σεξ είναι ένα σημαντικό θέμα και η βασική αιτία τσακωμού είναι η διαφορά στο sex-drive. Sex-drives που δεν ταιριάζουν δημιουργούν επιπλοκές στη σχέση και η αιτία τους είναι συνήθως η πεσμένη λίμπιντο λόγω άγχους, αντικαταθλιπτικών ή λόγω τραυματικής εμπειρίας. Ένας άλλος συχνός λόγος τσακωμού που αφορά το σεξ, είναι το ποια ξεκινάει πρώτη.

4. Δουλειές του σπιτιού
Η αλήθεια είναι πως θα ήμασταν όλες πιο χαρούμενες αν καμιά δεν χρειαζόταν ποτέ να πλύνει τα πιάτα  – τα πράγματα που έχουν να κάνουν με τις δουλειές του σπιτιού είναι ιδιαίτερη κατηγορία τσακωμών. Η συχνότητα των καβγάδων είναι ανάλογη της διάρκειας της σχέσης. Όσο μεγαλύτερη η σχέση τόσο περισσότεροι οι καβγάδες για το ποια θα βάλει σκούπα, ποια θα στρώσει το κρεβάτι κλπ. Οι περισσότερες διαφωνίες αυτού του τύπου έχουν βασικά να κάνουν με το 'ποια κάνει περισσότερα'. Βασικός παράγοντας επιδείνωσης των παραπάνω είναι η ύπαρξη κατοικιδίων.

5. Φίλοι και κοινωνική ζωή
Δεν βγαίνετε η μία με τους φίλους της άλλης, η δεν σας αρέσουν οι φίλοι της ή εύχεστε να μην συμπεριλαμβάνονταν οι πρώην της στους φίλους της. Ή ίσως είναι εσωστρεφής ενώ εσείς εξωστρεφής. ή φαίνεται να περνάει καλύτερα με τους φίλους της παρά μαζί σας.

6. Άλλοι άνθρωποι/Ζήλια
Το να μην εμπιστεύεστε την σύντροφό σας και να ανησυχείτε πως μπορεί να απιστήσει ή να είστε καχύποπτες με τους φίλους της, σκεπτόμενες ότι μπορεί να αποτελέσουν μελλοντικούς συντρόφους,  μπορεί να είναι ένας σοβαρός λόγος στρες στην σχέση και δυστυχώς μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών που ρωτήθηκαν το βρίσκουν μη υγειές.

7. Χρήματα
Οι καβγάδες σε σχέση με τα χρήματα υπάγονται σε τρεις υποκατηγορίες: α. Η μία βγάζει περισσότερα χρήματα από την άλλη (ή κάποια από τις δύο είναι άνεργη), β. διαφωνίες σχετικά με τα έξοδα και την αποταμίευση γ. τα οικονομικά που γενικώς δεν είναι καλά και προκαλούν γενικότερο στρες. Το θέμα αυτό είναι αρκετά σοβαρό για τις λεσβιακές σχέσεις, καθώς η οικονομική ισχύς των γυναικών ενδέχεται να είναι μικρότερη από αυτή των ανδρών και ταυτοχρόνως οι λεσβίες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκοπούν από κοινωνικά ή οικογενειακά δίχτυα οικονομικής ασφάλειας.

8. Συγγενείς
Άλλη μια κατηγορία που επηρεάζεται πολύ από τη διάρκεια της σχέσης – σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει στις νέες σχέσεις, αλλά ανεβαίνει κλίμακα όσο περισσότερο χρόνο είναι μαζί το ζευγάρι. Σε μια 10χρονη σχέση το ζευγάρι μαλώνει πιο συχνά για τους συγγενείς παρά για το σεξ. Τα ετερόφυλα ζευγάρια έχουν συχνά διαφορές που σχετίζονται με την οικογένεια, αλλά τα ομόφυλα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή: πολλοί έχουν να κάνουν με οικογένειες που είναι ομοφοβικές, μη υποστηρικτικές και γενικά δύσκολες.

9. Υγεία
Διαφωνίες για το πως διαχειρίζεται η μία σύντροφος την ψυχική και σωματική της υγεία – πόσο συχνά ασκούνται, τι τρώνε, πόσο συχνά κάνουν κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών ουσιών ή καπνίζουν και πως διαχειρίζονται ψυχολογικά ζητήματα. Οι σχέσεις που μια από τις δύο συντρόφους έχει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχές διαθέσεις απαιτούν υπομονή, κατανόηση και επικοινωνία και είναι βασική αιτία τσακωμού.

10. Πρώην
Οι πρώην αφορούν τα ζευγάρια που είναι μαζί λιγότερο από ένα χρόνο – το 96% αυτών που μαλώνουν για τις πρώην, μαλώνουν γενικά για άλλους ανθρώπους και ζηλεύουν.

11. Πολιτική και θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης
Πολλές φορές  σύντροφοι που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα νιώθουν ότι η σύντροφος τους δεν τις καταλαβαίνει. Αυτές που τσακώνονται συχνά για πολιτικά θέματα δεν ανησυχούν πως η σχέση δεν θα κρατήσει λόγω τσακωμών, παρόλο που μπορεί να τσακώνονται κάθε μέρα.  Επίσης, οι περισσότερες θεωρούν πως αυτού του τύπου ο τσακωμός μπορεί να είναι παραγωγικός.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πιάσατε τον εαυτό σας να τσακώνεται, αναλογιστείτε αν όντως υπάρχει σοβαρή αιτία ή  μπορείτε να αποφύγετε την διαφωνία περνώντας ποιοτικό χρόνο με τη σύντροφό σας.

LesbianGr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...