Βία λεσβιακές σχέσεις

Η βία στις λεσβιακές σχέσεις

Στο άρθρο χρησιμοποιείται ο όρος «οικιακή βία» αντί του όρου «ενδοοικογενειακή βία» καθώς ο τελευταίος νομιμοποιεί την οικογενειακή συνθήκη ως τη μόνη μορφή ενδοοικογενειακής συμβίωσης.

Η τυπική εικόνα μιας κακοποιημένης γυναίκας είναι μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα να προσπαθεί να κρύψει ένα μαυρισμένο μάτι στο μανάβικο. Όμως, η οικιακή βία δεν υπάρχει μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια. Οι στατιστικές δείχνουν πως η βία είναι παρούσα εξίσου και στις ομόφυλες σχέσεις - για την ακρίβεια, στο 30% των ζευγαριών υπάρχει η παρουσία κάποιου είδους οικιακής βίας.

Τι είναι η οικιακή βία;

Η οικιακή βία είναι σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική βία που χρησιμοποιεί η μία εκ των δύο συντρόφων για να ελέγξει την άλλη. Η οικιακή βία έχει να κάνει με τη δύναμη και τον έλεγχο. Η μία σύντροφος χρησιμοποιεί εκφοβισμό και τακτικές ελέγχου για να αποκτήσει τον έλεγχο της σχέσης.

Ο κύκλος της κακοποίησης

Στην αρχή της σχέσης τα πράγματα είναι υπέροχα. Η σύντροφος που θα ασκήσει μελλοντικά βία ενδέχεται να κάνει όμορφα πράγματα και να φέρεται στη σύντροφό της σαν να είναι η βασίλισσα του κόσμου.

Το στάδιο εμφάνισης εντάσεων: Σταδιακά αρχίζουν οι εντάσεις στη σχέση. Μπορεί να υπάρχουν ασήμαντα πράγματα όπως φωνές και πέταγμα πραγμάτων. Το θύμα, γνωρίζοντας τι ενδέχεται να ακολουθήσει, μπορεί να προσπαθήσει να παρατείνει αυτή την περίοδο κρατώντας απόσταση ή προσπαθώντας να κατευνάσει τα πράγματα.

Το στάδιο της κακοποίησης: Τελικά η ένταση εκτονώνεται με την εμφάνιση μιας πράξης βίας. Πολλοί πιστεύουν πως τα βίαια ζευγάρια ζουν μόνιμα σε αυτή τη φάση. Το θύμα μπορεί να προσπαθήσει να κρύψει τα σημάδια της κακοποίησης, μπορεί να πει ψέματα για το πώς εμφανίστηκαν, ή μπορεί να ζητήσει βοήθεια από την αστυνομία, φίλους ή υπηρεσίες υποστήριξης.

Το στάδιο του μέλιτος: Η σχέση επιστρέφει στο αρχικό στάδιο. Ο θύτης έχει μετανιώσει και υπόσχεται πως δεν θα ξαναϋπάρξει βίαιος. Το θύμα χαίρει μεγάλης προσοχής και τρυφερότητας από τον θύτη. Το θύμα κάποιες φορές πιστεύει πως η πράξη βίας ήταν κάτι που συνέβη μια φορά και αποφασίζει να συγχωρέσει τη σύντροφό της.

Μύθοι για την οικιακή βία στις λεσβίες

  • Στις λεσβιακές σχέσεις δεν μπορεί να υπάρξει οικιακή βία, γιατί είναι και οι δύο γυναίκες.
  • Μόνο η "butch" σύντροφος μπορεί να είναι βίαιη.
  • Θα πρέπει να είναι αμοιβαία κακοποιητική η σχέση αν και οι δύο σύντροφοι είναι του ίδιου φύλου.
  • Μια σύντροφος με μικρότερη σωματική διάπλαση δεν μπορεί να κακοποιήσει την σύντροφο με τη μεγαλύτερη.
  • Το bdsm είναι κακοποίηση και οικιακή βία.
  • Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μπορούν να κατηγορηθούν για βία μόνο αν ο θύτης επιτεθεί όταν είναι υπό την επήρεια.
  • Δεν υπάρχει τρόπος οι λεσβίες να ζητήσουν βοήθεια αν υποστούν οικιακή βία.
  • Με απειλεί και με σπρώχνει, αλλά δεν με έχει χτυπήσει ποτέ, άρα δεν είναι βία.

Αλήθειες για την οικιακή βία

  • Η οικιακή βία μπορεί να υπάρξει σε κάθε σχέση ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Οικιακή βία υπάρχει όταν ένα πρόσωπο είναι ξεκάθαρα το θύμα - οι αμοιβαίοι καυγάδες δεν θεωρούνται οικιακή βία.
  • Ακόμα και όταν ο θύτης είναι υπό την επήρεια ουσιών όταν συμβαίνει η βίαιη πράξη, δεν είναι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ που την έχουν προκαλέσει.
  • 1 στις 3 γυναίκες έχει δεχτεί επίθεση από έναν σύντροφο στη ζωή της (30-50% όλων των γυναικών).
  • Στο 30% των LGBT ζευγαριών υπάρχει παρουσία οικιακής βίας.
  • Πράξεις οικιακής βίας συμβαίνουν κάθε 15-18 δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ.
  • 30% όλων των εκτάκτων περιστατικών στα νοσοκομεία είναι γυναίκες, θύματα οικιακής βίας.
  • 6 εκατομμύρια γυναίκες κακοποιούνται κάθε χρόνο στην Αμερική, 4.000 εκ των οποίων καταλήγουν.
  • 11 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα ως αποτέλεσμα οικιακής βίας.

Εμπόδια για τις λεσβίες, θύματα οικιακής βίας

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις λεσβίες που πέφτουν θύματα οικιακής βίας είναι πως είναι δύσκολο για την αστυνομία ή τις υποστηρικτικές υπηρεσίες να αποφασίσουν ποια είναι το θύμα. Πολλές φορές η σύντροφος που έχει ασκήσει βία θα τηλεφωνήσει στην αστυνομία ή σε οργανισμούς και θα το χρησιμοποιήσει ως τρόπο για να ελέγξει ακόμα περισσότερο το θύμα της.

Κάποιες φορές, οι φορείς που παρέχουν υποστήριξη σε θύματα βίας ή η αστυνομία, ίσως δεν μπορούν να καταλάβουν πώς τα ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να βιώνουν βίαιες καταστάσεις.

Κάποιες λεσβίες φοβούνται πως αν ζητήσουν βοήθεια, ο κόσμος θα ανακαλύψει πως είναι λεσβίες ή ο κόσμος θα μάθει πως κακοποιούνταν στη σχέση τους. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, καθώς οι οργανισμοί παροχής υποστήριξης δεσμεύονται με συμφωνίες εχεμύθειας.

Κάποια θύματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την ομοφοβία της αστυνομίας ή των υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Απόδοση: LesbianGr

Πηγή: https://lesbianlife.about.com/

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...