Το αριστερό χέρι του σκοταδιού

Το αριστερό χέρι του σκοταδιού

Ενας εθνολόγος μελετητής επισκέπτεται τον πλανήτη Γκέθεν, κι έτσι έρχεται αντιμέτωπος με έναν άλλο κόσμο, τελείως διαφορετικό από το Γήινο. Αυτή η επαφή με το "ξένο" υποχρεώνει τον ήρωα ν'αναθεωρήσει εντελώς θέσεις και απόψεις ταμπού, όχι μόνο σχετικά με τη φύση του σεξ και του σεξισμού, αλλά και με την πολιτιστική αποξένωση γενικότερα.

Το αριστερό χέρι του σκοταδιούΤο αριστερό χέρι του σκοταδιού είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας της Ούρσουλα Λε Γκεν που εκδόθηκε το 1969, και έχει κερδίσει τόσο το βραβείο Hugo, όσο και το βραβείο Nebula.

Το αριστερό χέρι του σκοταδιού εξελίσσεται στον πλανήτη Γκέθεν όπου οι άνθρωποι δεν έχουν φύλο ή μάλλον έχουν 2 φύλα το οποίο επιλέγουν κατά την περίοδο αναπαγωγής τους με βάση τους συντρόφους τους. Αυτό το φύλο μπορεί να αλλάξει στην επόμενη περίοδο αναπαραγωγής τους. Σαν αποτέλεσμα, δεν υπάρχει η έννοια του άντρα και της γυναίκας.

Η Λε Γκεν αναλαμβάνει να μας περιγράψει πως θα μπορούσε να είναι μια κοινωνία στην οποία δεν θα υπήρχε κανένας απολύτως διαχωρισμός με βάση το φύλο και τι ανθρώπινες σχέσεις μπορεί να δημιουργούσε αυτό το γεγονός.

Το αριστερό χέρι του σκοταδιού δεν άλλαξε μόνο την επιστημονική φαντασία αλλά και τον φεμινισμό, γιατί άλλαξε σημαντικά την αντίληψη του ανδρικού και γυναικείου προτύπου, ειδικά την περίοδο που κυκλοφόρησε, το 1969.

Η Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, γεννημένη στα 1929 στις ΗΠΑ, είναι μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες των αμερικανικών γραμμάτων. Συγγραφέας πολυδιάστατη, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, έγινε γνωστή κυρίως για το έργο της στη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας. Η ματιά της οξύτατα διεισδυτική, προοδευτική, οι αντιλήψεις της ριζοσπαστικές. Διαθέτοντας παιδεία και βαθιά καλλιέργεια, έφερε την κοινωνική ανάλυση στον πυρήνα του έργου της όσο κανείς άλλος Αμερικανός συγγραφέας. Έχει τιμηθεί με όλα σχεδόν τα μεγάλα βραβεία του χώρου: Πέντε βραβεία "Hugo", 4 βραβεία "Nebula", βραβεία "Locus", "Jupiter", "James Tiptree JR", "Pushshc Art Prize", "Pen/Malumud Award", "National Book Award", "International Fantasy Award". Το 2003 τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη διάκριση του χώρου της ε.φ.:Grand Master από την SFWA (την Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων Ε.Φ.)

Ξενόγλωσσος Τίτλος: THE LEFT HAND OF DARKNESS
Εκδότης: PARSEC
Συγγραφέας: ΛΕ ΓΚΕΝ ΟΥΡΣΟΥΛΑ
Μεταφραστής: ΚΑΤΣΑΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Έτος κυκλοφορίας: 2000
Σελίδες: 394

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...