Πιο υγιείς τρόποι για να πίνετε καφέ

Πιο υγιείς τρόποι για να πίνετε καφέ

Άλλοι άνθρωποι είναι υπέρ και άλλοι κατά της κατανάλωσης του καφέ, ενός διεθνώς διαδεδομένου ροφήματος. Ορισμένοι θεωρούν ότι κάνει κακό στην υγεία ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να προσφέρει πολλά φυσικά οφέλη. Ωστόσο, όλα αυτά εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως από το πόσες κούπες καφέ καταναλώνετε την ημέρα, αν περιέχει καφεΐνη ή όχι και αν χρησιμοποιείτε τον καφέ για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας στη δουλειά. Μάθετε περισσότερα για τους πιο υγιείς τρόπους να πίνετε καφέ στο ακόλουθο άρθρο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καφέ;

Σίγουρα έχετε διαβάσει αρκετά για αυτό το σκουρόχρωμο ρόφημα με το τόσο ξεχωριστό και έντονο άρωμα. Χάρη σε αυτόν, οι άνθρωποι συναντιούνται για να τα πούνε, τους επιτρέπει να μελετούν μέχρι αργά το βράδυ ή να απολαμβάνουν μια ταινία τις κρύες νύχτες.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε πάντα ότι ο καφές περιέχει καφεΐνη, ένα συστατικό που τονώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να μειώνει το αίσθημα της κόπωσης και της κούρασης. Αυτό μπορεί να φαίνεται ιδανικό για εκείνους που έχουν ιδιαίτερα απαιτητικές δουλειές ή έχουν πολύ στρεσογόνα επαγγέλματα αλλά στην πραγματικότητα οι μεσοπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της καφεΐνης δεν είναι όλες τόσο καλές για τον οργανισμό.

Ο καφές αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς, ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου και σας κάνει να αισθάνεστε ξύπνιοι και σε εγρήγορση. Περιορίζει επίσης τη διάθεση για φαγητό και, σύμφωνα με μια έρευνα, βοηθά στο να μελετάτε και να θυμάστε συγκεκριμένες πληροφορίες.

Γενικά, η μέτρια κατανάλωση καφέ (μέχρι πέντε κούπες την εβδομάδα) δεν παρουσιάζει κανένα σοβαρό ή αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα σας. Όσοι υπερκαταναλώνουν καφέ συνήθως αναπτύσσουν μεγαλύτερη αντοχή στα αλκαλοειδή του καφέ όπως επίσης και σε άλλα φάρμακα.

Γι' αυτό το λόγο όσοι πίνουν δύο ή και περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα δεν επηρεάζονται τόσο από την επίδραση αυτού του ροφήματος σε αντίθεση με εκείνους που δεν έχουν συνηθίσει να τον καταναλώνουν.

Αν, εκτός από την κατανάλωση καφέ, καπνίζετε, δεν ασκείστε, καταναλώνετε πολλά πρόχειρα φαγητά και έχετε υιοθετήσει μια καθιστική ζωή τότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα υγείας, όχι μόνο εξαιτίας αυτού του ροφήματος αλλά κυρίως λόγω του συνδυασμού πολλών επικίνδυνων και βλαβερών παραγόντων.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι οι ασθενείς που έχουν αναιμία, οι χορτοφάγοι ή οι ολικά χορτοφάγοι (vegan) δεν πρέπει να καταναλώνουν τόσο καφέ επειδή, όπως ακριβώς και το τσάι, εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα. Άλλες τροφές που μπορεί να έχουν την ίδια επίδραση είναι η σοκολάτα και τα αναψυκτικά. Ο καφές μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση του ασβεστίου και γι” αυτό τον λόγο δεν συνιστούμε αυτό το ρόφημα σε άτομα με οστεοπόρωση, σπασμένα οστά ή δόντια.

Μήπως αισθάνεστε εξαρτημένοι από τον καφέ και χρειάζεστε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες από αυτό το ρόφημα για να μένετε ξύπνιοι και σε εγρήγορση; Πίνετε πάνω από τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα και είναι όσο πιο σκουρόχρωμος και δυνατός γίνεται; Μήπως ισχύει κάτι από τα ανωτέρω επικίνδυνα και βλαβερά σημάδια; Αν ναι, τότε θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις συμβουλές και στους πιο υγιείς τρόπους για να πίνετε καφέ.

Αποφύγετε την προσθήκη γάλακτος, κρέμας ή υπερβολικής ζάχαρης στον καφέ σας. Αντ” αυτού επιλέξτε μόνο λίγες σταγόνες άπαχου γάλακτος, στέβια ή ωμή ζάχαρη. Έτσι, θα μειώσετε την πρόσληψη των θερμίδων σας.

Μην αντικαθιστάτε το πρωινό σας με πολλές κούπες καφέ ως εναλλακτικό τρόπο για να κοροϊδέψετε το στομάχι σας. Το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα προκειμένου να τα βγάλει πέρα όλη τη μέρα και αυτά βρίσκονται στα φρούτα, τα δημητριακά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αν είστε καλά ενυδατωμένοι (με νερό, φρέσκα φρούτα και ροφήματα βοτάνων), θα αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι και στρεσαρισμένοι και συνεπώς δεν θα αισθάνεστε την ανάγκη να πίνετε καφέ τόσο συχνά.

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά έτσι ώστε να σταματήσετε να πίνετε τόσο πολύ καφέ. Εάν το τελευταίο διάστημα αισθάνεστε πολύ ανήσυχοι ή ευερέθιστοι, αν έχετε κακή διάθεση ή δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο καφές επιδρά αρνητικά στο σώμα σας.

Αντικαταστήστε τον καφέ με φυσικά ροφήματα ή με καφέ χωρίς καφεΐνη. Αυτά τα ροφήματα θα έχουν πολύ πιο θετική επίδραση στο σώμα σας ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε.

Αν πάσχετε από υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική ανεπάρκεια, αναιμία, παχυσαρκία ή είστε έγκυος, σας προτείνουμε να αποφεύγετε την κατανάλωση καφέ ή να την περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μην πίνετε καφέ όταν παίρνετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή όταν καπνίζετε, καθώς αυτοί οι συνδυασμοί μπορεί να προκαλέσουν έντονους πονοκεφάλους, υψηλή αρτηριακή πίεση και ημικρανίες.

Προτιμήστε το βιολογικό καφέ. Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβός από τους κανονικούς καφέδες που αγοράζετε στα σουπερμάρκετ και μπορεί να χρειαστεί να πάτε σε κάποιο ειδικό κατάστημα αλλά η διαφορά μεταξύ του φυσικού καφέ από τον καφέ βιομηχανικής παραγωγής είναι πραγματικά τεράστια. Στον βιολογικό καφέ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα και συνεπώς είναι πιο υγιεινός. Επιπλέον, οι βιολογικοί κόκκοι καφέ είναι μεγαλύτεροι και προσφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα, επομένως με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλετε και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Να επιλέγετε σκουρόχρωμους, ψημένους κόκκους καφέ. Αυτοί οι κόκκοι έχουν υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με τους κανονικά ψημένους κόκκους. Είναι λίγο πιο δυνατοί από τους κλασικούς κόκκους καφέ αλλά μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα για να φτιάξετε μια κούπα από αυτό το ρόφημα.

Επενδύστε σε μια καφετιέρα. Με αυτό τον τρόπο θα επωφεληθείτε στο μέγιστο από τους κόκκους που αγοράσατε, θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα αποφύγετε τις σπατάλες. Να χρησιμοποιείτε αποσταγμένο νερό για να φτιάχνετε τον καφέ σας και να αποφεύγετε τα χημικά πρόσθετα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα μύλο καφέ για να αλέθετε μόνοι σας τους κόκκους.

Να επιλέγετε πράσινο καφέ. Ο συγκεκριμένος καφές έχει γίνει πολύ δημοφιλής τώρα τελευταία καθώς, σύμφωνα με ειδικούς επί του θέματος, βοηθά στην απώλεια βάρους. Αυτό το είδος καφέ δεν προέρχεται από διαφορετικό φυτό, προέρχεται από τους ίδιους κόκκους αλλά δεν έχουν ψηθεί και έτσι διατηρούν το φυσικό τους χρώμα. Αυτοί οι κόκκοι είναι ιδανικοί για την εξάλειψη του λίπους, μειώνοντας την ποσότητα των ελεύθερων ριζών που βρίσκονται στο σώμα περιορίζοντας την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Επιπλέον, σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι, σας βοηθούν να ελέγχετε τον διαβήτη τύπου ΙΙ και προσφέρουν περισσότερη ενέργεια.

Πηγή: https://pharmajoy.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...