ριχάρδος

Ριχάρδος ο Γ’ - Η Καίτη Κωνσταντίνου ενσαρκώνει τον Σαιξπηρικό ήρωα

Ο «Ριχάρδος ο Γ'» είναι γυναίκα! 'Η, για την ακρίβεια, τον ιντριγκαδόρο και σκληρό πρίγκιπα της Αγγλίας, που στήνει παγίδες και σπέρνει ζιζάνια, που σκοτώνει ανελέητα άντρες, γυναίκες και παιδιά, εχθρούς και φίλους, όλα για να κατακτήσει τον πολυπόθητο θρόνο, υποδύεται η Καίτη Κωνσταντίνου.

Η πρωταγωνίστρια φορά το κοστούμι του σαιξπηρικού ήρωα, του προδομένου από τη φύση, του σακάτη, του κουτσού και του κακόθωρου, στην παραγωγή που σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς και παρουσιάζεται από τις 17 Φεβρουαρίου στη σκηνή του «Σύγχρονου Θεάτρου», σε διασκευή του Σάββα Κυριακίδη.

Η παράσταση προτίθεται να αναδείξει το ζοφερό τοπίο του έργου μετατρέποντας τον χώρο της σκηνής σε σύγχρονο σφαγείο με την αισθητική steampunk, με στόχο να γεφυρώσει τη σαιξπηρική εποχή, την εποχή της ποιητικής μετάφρασης του Κ. Καρθαίου με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του σήμερα.

«Το όραμά μου είναι να αναδειχθεί το ανελέητο παιχνίδι της αυτοπραγμάτωσης του εαυτού του Ριχάρδου, καταλύοντας κάθε έννοια δικαίου» εξηγεί ο Τάκης Τζαμαργιάς.

«Στη διεκδίκηση της εξουσίας άθελά του γίνεται αντιεξουσιαστής, αφού αποκαλύπτει με τον πιο χυδαίο τρόπο τα σκοτεινά της παιχνίδια και γκρεμίζει με τεράστιο υποκριτικό μέγεθος και μεγαλείο, σε ένα μάθημα σύγχρονης ρητορικής με ακλόνητα επιχειρήματα, την πλαστή νομιμότητα των πιο ύπουλων μηχανισμών της εξουσίας».

Ως πλάσμα «ακραία μοναχικό, ιδιαίτερα γοητευτικό, απόλυτα εμμονικό στον κύκλο του αίματος, καταργώντας κάθε έννοια συνείδησης, ως φορέας μιας μονοσήμαντης δράσης εγκλημάτων, αξιοποιεί με ευφυή δυναμισμό τα τρωτά των μηχανισμών και των εκπροσώπων της εξουσίας για να τους εγκλωβίσει στην κενότητά τους. Η ικανότητα να πυροδοτεί την εξουσία ανακηρύσσει τον Ριχάρδο της Καίτης Κωνσταντίνου σε έναν ιδιότυπο αντιεξουσιαστή» προσθέτει ο ίδιος.

Αλλά γιατί να υποδύεται τον Ριχάρδο, γυναίκα ηθοποιός; «Γιατί ο Ριχάρδος είναι πλάσμα άφυλο, ούτε άντρας ούτε γυναίκα, προϋποθέτει τον ηθοποιό, δεν μπορεί να συνυπάρξει σε ανθρώπινο περιβάλλον, αν μπορούσε να πολλαπλασιαστεί θα ήταν αμοιβάδα, είναι από αυτόν γι' αυτόν» απαντά, για να προσθέσει ο Τάκης Τζαμαργιάς: «Το ζήτημα είναι να μην κολλήσει κανείς γιατί τον Ριχάρδο υποδύεται γυναίκα αλλά να δει τις δράσεις του. Το ότι ο Ριχάρδος είναι γυναίκα επαληθεύει την αρχική σήμανση, ότι πρόκειται για πλάσμα χωρίς φύλο που δεν μπορεί ούτε να αγαπήσει ούτε να αγαπηθεί, εφόσον μια ζωική ορμή καθορίζει εντός του ένα ισχυρό θέλω για εξουσία. Οταν αυτό πραγματωθεί, η ύπαρξή του αυτοαναιρείται, δεν χωράνε σε αυτήν ίχνη συνείδησης».

Στα λημέρια του
«Ξεκινήσαμε, μαζί με τον Τάκη Τζαμαργιά, ένα συναρπαστικό ταξίδι στη χώρα του Ριχάρδου του και στα λημέρια του. Στον αποδομημένο και φαύλο κόσμο του, που είναι τόσο σημερινός, γιατί η εξουσία, η δύναμη και η δόξα πάντα θα κυβερνούν και θα καταστρέφουν» σύμφωνα με την Καίτη Κωνσταντίνου.

«Στην πορεία, το ταξίδι αυτό εξελίσσεται σε μια εξερεύνηση μέσα στο μυαλό του και στην ψυχή του. Ενα μυαλό διαβολικό, κοφτερό, σαγηνευτικό. Και μια ψυχή αντιφατική. Κουρασμένη και δυνατή. Δυστυχισμένη και απροσπέλαστη» σημειώνει η ίδια.

«Κάθε μέρα ανακαλύπτω και μια καινούργια διαδρομή μέσα στη γεμάτη από τραύματα και φόβους ψυχή του. Και είναι πολύ δύσκολο για μένα να αποφασίσω τον τρόπο που θα παρουσιάσω τελικά αυτό το πλάσμα. Και τον αναφέρω ως πλάσμα, γιατί έτσι αντιμετωπίζω ερμηνευτικά αυτόν τον ήρωα. Σαν ένα άφυλο πλάσμα. Και έτσι στέκομαι και ερμηνευτικά απέναντι στο γεγονός ότι εγώ, μια γυναίκα, θα υποδυθώ σ' αυτήν την παράσταση έναν άντρα. Αλλά για τα δύσκολα αξίζει η ζωή και τελικά, για να το πω απλά, είναι για μένα μια μεγάλη πρόκληση και μια πολύ ευτυχισμένη στιγμή στην επαγγελματική μου ζωή».

Το στοίχημα είναι να «ενσωματώσει η Καίτη (Κωνσταντίνου) στο παίξιμό της τους δύο διαφορετικούς κόσμους του Ριχάρδου, αυτού που μακιαβελικά αρπάζει την εξουσία και του άλλου που τρελαίνεται, όταν την κατακτήσει» καταλήγει ο Τάκης Τζαμαργιάς.

Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί έχουν σχεδιαστεί από τον Αλέκο Αναστασίου και η μουσική φέρει την υπογραφή του Κώστα Βόμβολου.

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά) οι: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Θωμάς Γκαγκάς, Καίτη Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Μιχάλης Μουλακάκης, Πηνελόπη Τσιλίκα.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

Πηγή: ethnos.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...