κάννες

Κάννες

Αν υπάρχει ένα μέρος που κάποιος μπορεί να διασταυρωθεί με κάθε είδους celebrity κάνοντας μια πρωινή βόλτα στα τέλη της άνοιξης, αυτό είναι αδιαμφισβήτητα οι Κάννες. Το στολίδι της Γαλλικής Ριβιέρας που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο μέρος με τα φώτα, την λάμψη και την πολυτέλεια λόγω του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου, δεν έχει να προσφέρει μόνο αυτά για τα οποία φημίζεται και σίγουρα δεν είναι ένας προορισμός μονάχα για διασημότητες, παρ’ όλο που σίγουρα το μεσογειακό κλίμα (που μπορεί να φτάσει ως και τις 12 ώρες ηλιοφάνειας τα καλοκαίρια) καθώς και η μεσαιωνική αισθητική είναι το καταλληλότερο σκηνικό για τους κοσμοπολίτες bons vivants.

Εκτός, λοιπόν, από τον μεγαλόπρεπο περίπατο κάτω απ’ τους φοίνικες στην Κρουαζέτ, το μπάνιο στις εντυπωσιακές παραλίες (οι περισσότερες ιδιωτικές αλλά ευτυχώς όχι όλες) που απλώνονται κάτω απ’ τον πεζόδρομο, τις μοντέρνες γκαλερί με τα καινοτόμα events, τα βραβευμένα με αστέρια Michellin εστιατόρια και τις δεκάδες μπουτίκ και ξενοδοχεία της Μπελ Επόκ, η «κανονική» πλευρά της πόλης προσφέρει μια εντελώς διαφορετική αλλά εξίσου αξιομνημόνευτη εμπειρία. Η βόλτα στη μαρίνα μας επιτρέπει να περιπλανηθούμε με το βλέμμα στα νησιά Saint-Honorat και Sainte-Marguerite ενώ τα μικρά ferries στο λιμάνι είναι η προτιμώμενη τουριστική σύνδεση της πόλης με τα παραπάνω αλλά και με την Κορσική, με συχνά μπρος-πίσω δρομολόγια τους μήνες της θερινής σαιζόν.

Μια γενναία βόλτα στα (ομολογουμένως υπερβολικά) ανηφορικά σοκάκια της Ζουκέτ, της παλιάς συνοικίας των Καννών που βρίσκεται στην πλαγιά του ομώνυμου λόφου, και θα βρεθούμε μπροστά στη μεγαλόπρεπη θέα της πόλης και του κόλπου που προσφέρεται από τον γοτθικό ναό της Notre-Dame d’Esperance κι επειδή όλοι ξέρουν πως άσκηση και εξοχή είναι ο πιο σίγουρος συνδυασμός για να ανοίξει η όρεξη, τα σκόρπια ρεστοράν των ντόπιων ψαράδων με τοπικές σπεσιαλιτέ όπως η ψαρόσουπα, τα φρέσκα οστρακοειδή, τα κριτσανιστά λαχανικά του γαλλικού Νότου αλλά και η (σχεδόν υποχρεωτική) εναλλαγή του ορεκτικού παστίς (ηδύποτο με γλυκάνισο, σαν το δικό μας ούζο) με το αστραφτερό ροζέ κρασί από τις κοντινές κάβες, είναι εκεί για να προσφέρουν την απαραίτητη μεσημεριανή παύση για φαγητό και την ζεστή και φιλόξενη εξυπηρέτησή τους. Είναι γνωστό πως η μεσογειακή κουζίνα χαίρει διεθνούς θαυμασμού, αλλά όπως είπε και ο Stephen Liégeard, δημιουργός του προσωνύμιου των Καννών «Côte d’Azur» και μεγάλος θαυμαστής της πόλης: «Η κουζίνα των Καννών είναι σαν αχτίδα ήλιου που πέφτει πάνω  σ’ ένα φύλλο μπλε θάλασσας».

Κόσμος κάθε ηλικίας και στυλ ξεχύνεται στο ρομαντικά φωτισμένο κέντρο με το που πέφτει ο ήλιος, αφού η πόλη προσφέρεται για όλους τους τύπους διασκέδασης. Από το χαλαρό ποτό και τα γευστικά τάπας με θέα στο φεγγαρόφωτο και συνοδεία lounge ήχων σε ρετρώ ταράτσες, μέχρι αχαλίνωτο clubbing στα κατάμεστα μπαρ και clubs. Και με δεδομένο ότι οι Κάννες έχουν μια καλά οργανωμένη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα που επεκτείνεται στους εμπορικούς και τουριστικούς συλλόγους της πόλης με ενεργή πολιτική όσο αφορά στις διακρίσεις με γνώμονα τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, τα πράγματα είναι εύκολα, ευχάριστα και με ίσες ευκαιρίες για ξέγνοιαστες διακοπές και διασκεδαστικές στιγμές για όλους και όλες. Έναν gay-friendly οδηγό πόλης (είναι του 2011, αλλά η πλειοψηφία των προτάσεων είναι διαθέσιμες μέχρι και φέτος) μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο. Μόνο λίγη προσοχή στους πορτοφολάδες, που βρίσκονται, έτσι κι αλλιώς, όπου υπάρχει συνωστισμός. Η ταβέρνα-πολιτιστικό μνημείο Zanzibar είναι ένα ρομαντικό σημείο εκκίνησης για μια νύχτα-ραντεβού με την σύντροφό σας ενώ για αργότερα το τοπ ΛΟΑΤΚΙ+ νυχτερινό μέρος της πόλης, το Le Night Disco, που στεγάζεται σ’ ένα πελώριο νεοκλασσικό στη Rue Jean Jaurès, αποζημιώνει και τους πιο απαιτητικούς κλάμπερς. Κεφάτα ΛΟΑΤΚΙ+ πάρτυ διοργανώνονται επίσης και στο καζίνο Palm Beach Cannes.

Για τους λάτρεις της Τέχνης η πόλη δείχνει πάλι την γενναιοδωρία της, αφού βρίθει μουσείων και διεθνών γκαλερί και αντικερί, με κάποια από αυτά να είναι το Musée d'Art et d'Histoire de Provence που στεγάζεται σε ένα επιβλητικότατο (στολίδι αρχιτεκτονικής) μέγαρο του 18ου αιώνα και το συγκρότημα του Musée de la Castre που περιλαμβάνει τρία διακεκριμένα μουσεία Τέχνης ανάμεσα στα οποία και το Εθνικό Μουσείο Πικάσο «War and Peace» με τις γιγαντιαίες τοιχογραφίες του καλλιτέχνη. Για την ιστορία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των μελών της, στις Κάννες μπορούμε να επισκεφθούμε το Espace Jean Marais, έναν χώρο αφιερωμένο στην γλυπτική του δημοφιλούς gay ηθοποιού, εραστή του Jean Cocteau.

Είτε επιλέξετε τον ακριβό τρόπο με πτήσεις προς το μικρό αεροδρόμιο Mandellieu των Καννών, είτε τον πιο φθηνό με προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας και ύστερα προσεγγίσετε την πόλη με τρένο (διαδρομή περίπου μιας ώρας), οι Κάννες είναι ένας προορισμός που ικανοποιεί όλα τα γούστα και προσφέρει σε όλους μια μοναδική, γεμάτη συναισθηματικά και αισθητικά ερεθίσματα, ταξιδιωτική εμπειρία.

Συντ.: Β. Λαζαρί  

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...