Ανακοίνωση Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Απόπειρα τρομοκράτησης ολόκληρης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας η επίθεση στο Ορλάντο

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκφράζει τη βαθιά λύπη και τη συμπαράστασή του στους πιο κοντινούς ανθρώπους των θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης στο gay club "Pulse" του Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το γεγονός που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Κυριακής 12/6/2016 και άφησε στο πέρασμά του 103 θύματα (50 νεκρούς/ες, 53 τραυματίες) μας σοκάρει, αλλά ταυτόχρονα μας καλεί σε επαγρύπνηση για τη μάχη ενάντια στο σκοταδισμό.
Μια τέτοια επίθεση δεν μπορεί να αφορά μόνο τα θύματα, τους συγγενείς τους, την τοπική κοινωνία. Αποτελεί μια απόπειρα τρομοκράτησης ολόκληρης της ΛΟΑΤΚΙ* κοινότητας, κάθε ανθρώπου που παλεύει για τη δημοκρατία, μια επίθεση στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα συνολικά.
Η πιθανή σύνδεση του δράστη με τον ISIS  δε μας αφήνει περιθώριο υπαναχώρησης απέναντι στον θρησκευτικό φανατισμό και μας καλεί σε επαγρύπνηση απέναντι στον ρατσισμό και τη σύνδεση τρομοκρατίας/προσφυγικού ζητήματος, που επιχειρείται από  συντηρητικούς κύκλους.
Να σταθούμε απέναντι σε εκείνες τις δυνάμεις  που θέλουν να αντικαταστήσουν τον ένα φανατισμό με έναν άλλον. Κι ενώ αδυνατούν να δουν το πρόβλημα συνολικά, στρώνουν το δρόμο για το επόμενο δολοφονικό χτύπημα.
Η τρομοκρατία, η ομοφοβία,  ο σεξισμός, ο ρατσισμός, ο στρατιωτικός και οικονομικός επεκτατισμός, η αντίδραση στην κρίση υποδοχής  προσφύγων, το αίτημα για ελεύθερη οπλοφορία των πολιτών (υπέρ του οποίου με τόσο σθένος στέκεται ο  ακραία συντηρητικός και νεοφιλελεύθερος υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump), είναι όλα μέρος μιας ιδεολογίας που αξιολογεί με συγκεκριμένα κριτήρια ποιος επιτρέπεται να θεωρείται άνθρωπος και να έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.
Λίγες μόνο ώρες μετά τη σύλληψη ενός άλλου υπόπτου που ετοιμαζόταν να επιτεθεί στην παρέλαση υπερηφάνειας του Λος Άντζελες, δυστυχώς, δόθηκε με το θλιβερότερο τρόπο η απάντηση σε εκείνους κι εκείνες που θεωρούν τις δράσεις για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα «πολυτέλεια σε καιρούς λιτότητας». Αφού πούμε λοιπόν σε αυτούς/ες πόσο τυχεροί/ες θα πρέπει να αισθάνονται που δεν βρίσκονται μπροστά στην κάνη του ρατσισμού ώστε να χρειάζονται Φεστιβάλ Διεκδίκησης και Περηφάνειας, να τους καλέσουμε να διεκδικήσουν μαζί μας:
-Την άρση όλων των θεσμικών διακρίσεων σε όλες τις πτυχές της ζωής των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων.
-Την αναμόρφωση της σχολικής ύλης με τρόπο που να καλλιεργεί μια κουλτούρα που να μην αποκλείει τη διαφορετικότητα.
- Την καλλιέργεια στα παιδιά και τους νέους της αντίληψης ότι η βία και τα όπλα δεν είναι σύμβολα δύναμης και ανδρισμού, αλλά ένδειξη απόλυτης αδυναμίας, κατακερματισμού της κοινωνίας, αποκλεισμών, συνεχών και βίαιων διακρίσεων, ανταγωνιστικών λογικών.
Υπό αυτή την έννοια η μεγάλη πολύχρωμη συμμετοχή στην εκδήλωση του pride της Αθήνας, ήταν μια ελπιδοφόρα απάντηση στη βία και τον κοινωνικό ρατσισμό. Για έναν κόσμο, που χωράει πολλούς κόσμους.
*ΛΟΑΤΚΙ = Λεσβίες, Γκέι/Ομοφυλόφιλοι, Αμφί, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...