Έρευνα για την ομοφοβία σε σχολεία της Μαδρίτης

Σύμφωνα με έρευνα που ολοκληρώθηκε από τον οργανισμό COGAM (Colectivo de Gays, Lesbianas, Bisexuales y Transexuales de Madrid),την σχολική χρονιά που μας πέρασε (2015-16), στα σχολεία της Μαδρίτης,  το λεγόμενο bullying, η σχολική βία, είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές. Το 60% των μαθητών σχολείων της Μαδρίτης έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες λεκτικής βίας κατά κάποιου συμμαθητή τους σε σχέση με την σεξουαλική του ταυτότητα. Επιπλέον, σχεδόν το  7% των ερωτηθέντων μαθητών δήλωσαν ότι είδαν να ασκείται  σωματική βία σε κάποιον συμμαθητής τους εξαιτίας του ίδιου λόγου. Το 51% των παιδιών επίσης σημείωσε ότι οι καθηγητές δεν κάνουν τίποτα σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά οι διαστάσεις του προβλήματος είναι ακόμα πιο μεγάλες.

Οι ερωτηθέντες μαθητές δηλώνουν ότι "εάν κάποιος δηλώσει ανοιχτά την σεξουαλική του προτίμηση και αν αυτή δεν είναι η ετεροκανονικότητα, εκτίθεται άμεσα σε λεκτική βία" και το χαρακτηρίζουν μια σκληρή πραγματικότητα που έχει γίνει συνήθεια πια στο σχολικό περιβάλλον και δεν γίνεται καμιά κίνηση για να αλλάξει αυτό. 

Παράλληλα αυτές οι ομοφοβικές επιθέσεις εντοπίζονται και έξω από το σχολικό περιβάλλον, καθώς το 15% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει δει τέτοιες επιθέσεις και έξω από τις τάξεις και κυρίως στο διαδίκτυο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter o Whatsapp) γίνονται οι "τόποι" όπου συνεχίζεται η σκληρή καθημερινότητα για τους lgbt μαθητές. Οι επιθέσεις αυτές χαρακτηρίζονται μακροχρόνιες και διαρκούν από μερικούς μήνες έως και ολόκληρα χρόνια.

Σκοπός της έρευνας ήταν η συλλογή στοιχείων ώστε ο  Οργανισμός COGAM να εισηγηθεί στο Ισπανικό Υπουργείο Παιδείας αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα σχετικά με την λεγόμενη Σεξουαλική Αγωγή.

Αν λάβουμε υπόψιν ότι η Ισπανία χαρακτηρίζεται μια από τις πιο gay friendly χώρες του κόσμου, αρκεί να αναλογιστούμε τι μπορεί να συμβαίνει σε σχολεία άλλων χωρών, όχι τόσο φιλικών στην διαφορετικότητα. 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...