Με 'Στρέλλα' από το Βερολίνο

Με γεμάτες αποσκευές γύρισε στην Αθήνα η «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, μετά από την παρουσίασή της στο τμήμα Πανόραμα του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, η οποία, κατά γενική ομολογία, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Οι αίθουσες όπου προβλήθηκε έξι, συνολικά, φορές, η ταινία γέμισαν με κόσμο – κοινό, αγοραστές και κριτικούς – ενώ τα σχόλια των θεατών ήταν επιδοκιμαστικά, ακόμα και συγκινητικά. Η «Στρέλλα» τώρα θα συνεχίσει τη δουλειά για τις πωλήσεις της στο εξωτερικό, μετά την αφετηρία που δόθηκε στο Βερολίνο, τη συμμετοχή της σε άλλα Διεθνή Φεστιβάλ, αλλά και τη συνάντησή της με το ελληνικό κοινό. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα κριτικών για τη «Στρέλλα» στον ελληνικό και διεθνή τύπο.

Ενας Eλληνας σκηνοθέτης, το όνομα του οποίου δε φέρει ούτε στην Ελλάδα τη βαρύτητα ενός Κώστα Γαβρά ή ενός Θόδωρου Αγγελόπουλου, κατάφερε να γίνει θέμα σε ένα φεστιβάλ χωρίς πολλά «θέματα». Το όνομά του, Πάνος Χ. Κούτρας… Ο Κούτρας μπήγει το μαχαίρι στο κόκαλο, αλλά ξέρει ακριβώς τι θέλει να πει.
Γιάννης Ζουμπουλάκης, Το Βήμα

Ο σκηνοθέτης βγάζει άφθονη αδρεναλίνη. Η πρωταγωνίστριά του, Μίνα Ορφανού, είναι μία από τις αποκαλύψεις του Φεστιβάλ.
Δημήτρης Δανίκας, Τα Νέα

Ο Πάνος Χ. Κούτρας αντλεί μερικά στοιχεία της ιστορίας του από την αρχαία τραγωδία, εντάσσοντάς τα, με αρκετή πρέπει να πω δεξιοτεχνία, στην πλοκή.
Νίνος Φενέκ Μικελίδης, Ελευθεροτυπία

Ο Πάνος Χ. Κούτρας στρέφεται στις βασικές αρχές του σινεμά και πέφτει με τα μούτρα, αλλά δικαιώνεται. Εχει μια δυνατή ιστορία, παιγμένη και γυρισμένη με αμεσότητα και αυθεντικότητα.
Παναγιώτης Παναγόπουλος, Καθημερινή

Η «Στρέλλα» είναι ταινία τολμηρότατη, προκλητικότατη, ανυποχώρητη, μα το κύριο προσόν της είναι πως διαθέτει αποτέλεσμα… Πιραντέλο, Αλμοδόβαρ, αρχαία τραγωδία, μελό του Στράντζαλη αλλά και του Ντάγκλας Σερκ, ιταλικό γκροτέσκο, απίθανος ερωτισμός, κάθαρση και πρόταση για νέο οικογενειακό μοντέλο -της τρελής με άλλα λόγια!- συνυπάρχουν σε ένα όλον κι ο θεατής το ρουφάει.
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, Ελεύθερος Τύπος

Μια ταινία μοναδικής συναισθηματικής, αισθητικής και τεχνικής πληρότητας για τα δεδομένα της ελληνικής κινηματογραφίας, ένα πολύχρωμο, ερωτικό μελόδραμα, απελευθερωτικά επαναστατικής δυναμικής...
Τάσος Θεοδωρόπουλος, Πρώτο Θέμα

Μια σκληρή, προκλητική ταινία, στο περιεχόμενο αλλά επαρκώς τρυφερή στη ματιά της.
Ρόμπυ Εκσιέλ, Εθνος

Το φιλμ του Πάνου Χ. Κούτρα μας αφορά όλους, γιατί καταφέρνει να προσγειώσει έναν τραγικό, με την αρχαιοελληνική σημασία, έρωτα στη σκοτεινή αθηναϊκή πραγματικότητα, να φέρει περιθωριακούς, αόρατους για το σινεμά μας ήρωες στο προσκήνιο και να κοιτάξει με θάρρος στα μάτια σοκαριστικά ταμπού.
Χρήστος Μήτσης, Αθηνόραμα

Ο Kούτρας φτιάχνει κάτι σύγχρονο και ντόπιο. Η «Στρέλλα» (Στέλλα με τρέλα) είναι η χειραφέτηση της ντροπής, όπως η «Στέλλα» του Κακογιάννη ήταν η πρώτη χειραφετημένη γυναίκα στο ελληνικό σινεμά. Δίχως άλλο, είναι η πιο σημαντική κινηματογραφική ηρωίδα από την εποχή της Ευδοκίας, σ’ ένα πιο ρεαλιστικό περιβάλλον.
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Lifo
 
Η «Στρέλλα» έσκισε στο Πανόραμα, κι όχι μόνο επειδή άρεσε στους Ελληνες.
Βένια Βέργου, Exodos

Ενα αλμοδοβαρικό θέμα που ο Κούτρας διαχειρίζεται χωρίς στιλιστικές καταχρήσεις, με ένα είδος νατουραλισμού που κανονικά θα το έκανε «πομπώδες», αλλά που σιγά σιγά μοιάζει να ξεπερνιέται από μια εντυπωσιακή ζωτική ενέργεια.
Aurélien Ferenczi, Télérama (Γαλλία)

Η ταινία είναι ευχάριστη και αυθεντική, χάρις στην προκλητική ευθυμία της. Θα ήταν ευχής έργον όπως συνέβη πριν μερικά χρόνια στο ισπανικό σινεμά, να είναι αυτή η ταινία μια αρχή για μια νέα εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο.
Giovanella Rendi, Close-Up (Ιταλία)

Ο Κούτρας κατάφερε να φτιάξει μια ταινία η οποία μέσα από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το θέμα της τρανσεξουαλικότητας – μακριά από ταμπού – μπορεί να γίνει μια ταινία – ορόσημο από αυτές που οι κοινωνικές, εθνικές ή σεξουαλικές μειονότητες έχουν ανάγκη. Μια ταινία ικανή να ακονίσει το προφίλ τους και να αποδειχθεί αδιαπραγμάτευτα σύγχρονη.
Leo W. Wild, Frankfurter Allgemeine Zeitung (Γερμανία)

Η Στρέλλα είναι ένα διαμάντι στο πρόγραμμα του Πανοράματος...Ο Κούτρας παίζει με την αποξένωση και τον διαχωρισμό των φύλων κατασκευάζοντας  μια ιστορία που ξεπερνάει κάθε σύνορο με υπέροχες εικόνες και εξαίρετο διάλογο...Το κουράγιο του να φτιάξει κανείς μια τόσο αντισυμβατική και queer ταινία σε μια χώρα σαν την Ελλάδα ελπίζουμε να ανταμειφθεί όταν βραβευθεί με το Teddy Award.
Beatrice Behn, Kino-Zeit (Γερμανία)

Η Στρέλλα νικάει τα ταμπού των αρχαίων καταλήγοντας στο πορτρέτο μιας χαρούμενης εναλλακτικής οικογένειας... Η ανεξάρτητη παραγωγή συνδυάζει ρεαλισμό, τη θεϊκή Μαρία Κάλλας, γυμνό και camp διαλόγους.
Alissa Simon, Variety

ΤΟ BLOG ΤΗΣ ΣΤΡΕΛΛΑΣ
strellamovie.wordpress.com
Η ΣΤΡΕΛΛΑ ΣΤΟ FACEBOOK
www.facebook.com/people/Strella-Movie/1514955672
Η ΣΤΡΕΛΛΑ ΣΤΟ MySPACE
www.myspace.com/strellathemovie
Ο ΠΑΝΟΣ Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ ΣΤΟ MySPACE
www.myspace.com/panoshkoutras

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...