hiv

Παγκόσμια Ημέρα HIV - Λεσβίες και HIV

1η Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα HIV.

Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του AIDS και στην ευαισθητοποίηση για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της ασθένειας η οποία προκαλείται από τη μετάδοση του ιού HIV. Την ίδια στιγμή η ημέρα είναι αφιερωμένη και στην ευαισθησία και κυρίως την ενημέρωση για την τεκμηριωμένη ακινδυνότητα στη συναναστροφή με οροθετικά άτομα, με άτομα που φέρουν τον ιό HIV. Άτομα καθημερινά που δεν απειλούν την υγεία κανενός από τη στιγμή που γνωρίζουν και λαμβάνουν την ενδεδειγμένη αγωγή η οποία πλέον χορηγείται σχεδόν στο σύνολο εκείνων που φέρουν τον ιό. Ο ΗΙV δεν είναι αυτό που αντιμετωπίζαμε τη δεκαετία του ’80. Είναι μία νόσος σοβαρή, η οποία όμως έχει θεραπεία και ένα οροθετικό άτομο μπορεί να έχει ποιότητα και προσδόκιμο ζωής όπως ένας άλλος άνθρωπος. Δεν αποτελεί τον κίνδυνο που θεωρούσαμε πριν από κάποιες δεκαετίες».

Οι λεσβίες είναι το ίδιο ευάλωτες στον HIV όσο και οι υπόλοιποι άνθρωποι. Η νόσος δεν κάνει καμία εξαίρεση για τις γυναίκες που αγαπούν γυναίκες.

Ο HIV δεν βρίσκεται μόνο στο σπέρμα των ανδρών, αλλά και στα κολπικά υγρά και φυσικά στο αίμα της περιόδου. Εκτός όμως από HIV, κινδυνεύουμε να κολλήσουμε και τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (βλεννόρροια, κονδυλώματα, έρπητας, σύφιλη, κολπίτιδα, τριχομονάδες, ηπατίτιδες), τα οποία μεταδίδονται ευκολότερα από τον HIV.

Είναι λάθος  να πιστεύουμε πως όταν δεν υπάρχει άντρας στο κρεβάτι μας είμαστε ήσυχες. Η μετάδοση του HIV και των υπόλοιπων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων δεν περιορίζεται σε κάποιες «ομάδες υψηλού κινδύνου», αλλά εξαρτάται από την επικινδυνότητα των εκάστοτε σεξουαλικών πρακτικών.

Τι πρέπει να ξέρω;

Η σεξουαλική επαφή ανάμεσα σε δύο γυναίκες ενέχει κινδύνους όταν:

  •  έρθουν σε επαφή τα κολπικά υγρά ή το αίμα περιόδου της φίλης μας με μια πληγή μας (κίνδυνος για HIV, ηπατίτιδες, σύφιλη).
  •  τρίβουμε τα αιδοία μας (κονδυλώματα, σύφιλη, έρπητας)
  •  έρθουν σε επαφή τα κολπικά υγρά μας απευθείας ή μέσω χεριού ή dildo (κολπίτιδες, τριχομονάδες, βλεννόρροια)
  •  γλείψουμε τον πρωκτό της (ηπατίτιδα Α, εντερικά παράσιτα)

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και από την ανάποδη, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουρες ότι εμείς δεν έχουμε εν αγνοία μας κάτι μεταδοτικό.

Τα χάδια, το μασάζ, ο αυνανισμός, το τρίψιμο των σωμάτων δεν είναι επικίνδυνα, φτάνει να μην έρθουμε σε επαφή με αίμα. Το S&M είναι ασφαλές όσο δεν υπάρχουν τραυματισμοί και αίμα.

Πληγές, κοψίματα στα δάχτυλα, το στόμα ή τον κόλπο κάνουν την κολπική ή την πρωκτική επαφή πιο επικίνδυνες. Ειδικά η πρωκτική επαφή είναι η πιο επικίνδυνη και είναι καλό να χρησιμοποιούμε ένα λεπτό γάντι από λατέξ αν κάνουμε διείσδυση στον πρωκτό.

Για όσες από εμάς κάνουν έρωτα και με άνδρες, είτε τακτικά, είτε περιστασιακά, χρησιμοποιούμε πάντοτε προφυλακτικό. Αν χρειαζόμαστε επιπλέον λίπανση, χρησιμοποιούμε μόνο υδατοδιαλυτό προϊόν (π.χ. ΚΥ). Επίσης στον στοματικό έρωτα δεν αφήνουμε να μπει σπέρμα στο στόμα μας. Το αντισυλληπτικό χάπι, το διάφραγμα και το σπιράλ δεν προστατεύουν από κανένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Τέλος η χρήση μη ελεγμένου σπέρματος για γονιμοποίηση έχει κίνδυνο για μετάδοση HIV, σύφιλης και ηπατίτιδας.

Να της δώσω γλωσσόφιλο;

Τα βαθιά φιλιά είναι ασφαλή για τον HIV, αν δεν υπάρχουν πληγές στο στόμα μας, διότι ότι ο ιός υπάρχει σε ελάχιστη ποσότητα στο σάλιο. Αν όμως έχουμε πληγές ή αιμορραγία των ούλων, γίνονται  επικίνδυνα, επειδή υπάρχει μια ανοιχτή πύλη εισόδου μικροβίων στον οργανισμό.

Και ο στοματικός έρωτας;

Με τα κολπικά υγρά μεταδίδεται όχι μόνο ο HIV αλλά και άλλα αφροδίσια, τα οποία κολλάνε πιο εύκολα. Οι πολιτικώς ορθές οδηγίες λένε να κόψουμε κατά μήκος ένα ανδρικό προφυλακτικό και να το χρησιμοποιήσουμε σαν κάλυμμα του αιδοίου για να γλείφουμε πάνω από αυτό. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς: σπάνια γίνεται κάτι τέτοιο. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλίστριες, πρέπει να προτείνουμε πράγματα που μπορούν να γίνουν.

Ελάχιστες (ρεαλιστικές) προφυλάξεις

  • Φροντίζουμε να έχουμε πλυθεί καλά πριν μας γλείψουν. Ένα ντους μαζί μπορεί να είναι πολύ ερωτικό.
  • Δεν πλένουμε τα δόντια μας πριν γλείψουμε την ερωμένη μας. Περιμένουμε τουλάχιστον μισή ώρα μετά το βούρτσισμα των δοντιών πριν φιλήσουμε ή γλείψουμε (ώστε να μην έχουμε μικροαμυχές στο στόμα).
  • Φοράμε πάντα προφυλακτικό στα dildo και αλλάζουμε προφυλακτικό κάθε φορά που ανταλλάσσουμε το ίδιο dildo. Καλύτερα ακόμα, έχουμε η κάθε μία το δικό της.
  • Αν θέλουμε να απολυμάνουμε τα dildo, τα πλένουμε με καθαρό οινόπνευμα (70%).
  • Κάνουμε συχνά εξετάσεις για ΣΜΝ, έτσι ώστε εάν έχουμε κολλήσει κάτι να το θεραπεύσουμε πριν μας κάνει ζημιά! Αν θεραπεύσουμε εγκαίρως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή τις γυναικολογικές παθήσεις (κολπίτιδες, τραχηλίτιδες) μειώνουμε το ρίσκο μετάδοσης του HIV. Οι φλεγμονές και οι μολύνσεις διευκολύνουν την μετάδοση του HIV και της ηπατίτιδας.
  • Κάνουμε συχνά τουλάχιστον μία φορά το χρόνο εξέταση για HIV

Με την περίοδο τι γίνεται;

Όλες μας ξέρουμε ότι εκείνες τις μέρες η λίμπιντό μας είναι πιο ανεβασμένη. Παρότι η περίοδος δεν είναι κάτι βρώμικο αλλά για ορισμένες γυναίκες είναι και ερωτική, το αίμα είναι πολύ επικίνδυνο για τη μετάδοση του HIV. Το εξυπνότερο είναι να αποφύγουμε τουλάχιστον το γλείψιμο και να χρησιμοποιούμε λατέξ γάντια για τα υπόλοιπα.

Ξέρουμε ότι όλα αυτά είναι ίσως άβολα. Επειδή όμως δεν είμαστε 100% σίγουρες  ας παίρνουμε τουλάχιστον τις ελάχιστες προφυλάξεις. Αυτές είναι το καλύτερο για μία όμορφη και ασφαλή ερωτική επαφή.

HIV γυναίκες

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...