Το φιλί του Ιούδα και οι αντιδράσεις της Εκκλησίας στο «Corpus Christi»

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Αντιδράσεις της εκκλησίας προκάλεσε η παράσταση του Λαέρτη Βασιλείου με το έργο του Τέρενς ΜακΝάλι «Corpus Christi» που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στο θέατρο Χυτήριο. Μέσα από την ιστορία δεκατριών νέων, από την εφηβεία έως την ενηλικίωση, το έργο παραπέμπει ευθέως στην ιστορία του Ιησού: οι δεκατρείς νέοι που συναντιούνται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο οποίο η φιλία τους δοκιμάζεται από τον Ερωτα, την Αγάπη, την Καριέρα και την Προδοσία φθάνουν έως την άλλη όψη της Θυσίας, εκφράζοντας έτσι με καινούργιο και σύγχρονο τρόπο την πιο παλιά αλλά και αμφιλεγόμενη ιστορία του Ανθρώπου. Με τον Ιησού να παρουσιάζεται «διαφορετικό» από όλους τους άλλους – στην αρχή ανάμεσα στους συμμαθητές του και στη συνέχεια ενώ ακολουθείται από μαθητές, η παράσταση που αποτελείται από έναν αμιγώς ανδρικό θίασο, θέτει ερωτήματα γύρω από την κρίση, τη σύγκριση και τη διάκριση. Στην αρχή ως ένα παιδί κατά της βίας, ήρεμο και συνεσταλμένο, καταφέρνει να προσελκύσει γύρω του πιστούς, ενώ το φιλί με τον Ιούδα δίνεται στο στόμα.

«Στόχος μου», λέει ο σκηνοθέτης, ο οποίος και ερμηνεύει τον ρόλο του Ιούδα, «ήταν να μοιραστώ την αγωνία μου για το σήμερα, ένα σήμερα που αναζητά το πρόσωπο εκείνο που θα μπορούσε να εμπνεύσει και στο οποίο θα μπορούσαμε να βασιστούν». Με αρωγό το ενδιαφέρον και προκλητικό κείμενο του Τέρενς ΜακΝάλι, αναρωτιέται για τις αλήθειες και τα ψέματα της ιστορίας, καλώντας το κοινό να μοιρασθεί τα ερωτηματικά του.

Ηδη από τη γενική δοκιμή που δόθηκε την περασμένη Τετάρτη (6 Ιουνίου) και την πρεμιέρα της περασμένης Πέμπτης (7/6) η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, είχε εκφράσει γραπτώς την αντίδρασή της: υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση σχετικά με την παρουσίαση ενός βλασφήμου θεατρικού έργου, το οποίο άκρως δυσφημίζει το θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ως εκ τούτου, θεωρεί τούτο απαράδεκτο διότι ούτε επί ιστορικής βάσεως ερείδεται, ούτε επί των Ιερών Κειμένων μπορεί να πάρει κάποιος επιχειρήματα ως προς το περιεχόμενο του εν λόγω θεατρικού έργου και την παρουσίαση αυτού στο κοινό, αλλά και παράλληλα αντίκειται εις την μακρά παράδοση της Πατρίδος και της Εκκλησίας μας. Καλόν είναι και απαραίτητο, οι συγγραφείς του θεατρικού έργου να σέβονται τη μεγάλη Ορθόδοξη παράδοση του Λαού μας και τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Λυπούμεθα πάρα πολύ για την νοσηρή φαντασία των συγγραφέων του θεατρικού έργου, και προτρέπουμε τον Λαό μας να αποδοκιμάσει αυτό».

«Εμείς μάθαμε για την ανακοίνωση την ημέρα της πρεμιέρας. Καταλάβαμε ότι ήθελε η Εκκλησία να μποϊκοτάρει την παράσταση. Παράλληλα, δύο κυρίες που ήρθαν στο Χυτήριο την περασμένη Παρασκευή κατέθεσαν, εν συνεχεία μήνυση σε μένα και σε όλους τους συντελεστές», τονίζει ο Λαέρτης Βασιλείου, «για προσβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με αποτέλεσμα να έρθουν το Σάββατο στον χώρο του θεάτρου ένστολοι και να οδηγήσουν στο τμήμα όσους ηθοποιούς είχαν ήδη φθάσει πριν από την παράσταση. Μετά πήγα κι εγώ, ενώ στο τμήμα ήρθε και η δικηγόρος του ΣΕΗ. Με παρέμβαση του εισαγγελέα οι ηθοποιοί αφέθηκαν ελεύθεροι και η παράσταση ξεκίνησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, στις δέκα και μισή. Με γεμάτο θέατρο παίξαμε όλο το σαββατοκύριακο». Και καταλήγει: «Δεν ξέρω τι να πω, πραγματικά, μου φαίνεται αδιανόητο ότι κατατέθηκε μήνυση. Καταννοώ τις διαφωνίες αλλά όχι την απαγόρευση. Η δική μας η παράσταση αναφέρεται στη διαφορετικότητα και την ελευθερία επιλογής. Προσάρμοσα το θέμα στην ελληνική κοινωνία. Ο ΜακΝάλι το έγραψε με αφορμή την αυτοκτονία ενός παιδιού λόγω ενδοσχολικής βίας (bulling), και το παιδί αυτό έτυχε να είναι ομοφυλόφιλο».

Η παράσταση του Σαββάτου, παρά την αναστάτωση, ανέβηκε κανονικά μιάμιση ώρα αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης, όταν επέστρεψαν από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας οι ηθοποιοί Φώτης Τσοτουλίδης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης και Πάνος Τρουμπουλένης.

Το έργο του ΜακΝάλι ανεβαίνει σε απόδοση της Βάσιας Παναγοπούλου και του σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου. Σκηνογραφία Φωτεινή Μουτάφη, φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη, επιμέλεια κίνησης Μαριέλα Νέστορα, βίντεο Χρήστος Δήμας, μουσική διδασκαλία Μυρσίνη Δόξα . Παίζουν: Αλέξανδρος Αχτάρ, Λαέρτης Βασιλείου, Θοδωρής Ελευθεριάδης, Στέφανος Οικονόμου, Δημήτρης Οντος, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Χρυσόστομος Παπανικολάου, Νικόλας Πιπέρας, Αχιλλέας Σκεύης, Πάνος Τρουμπoυνέλης, Γιώργος Τσάμης, Φώτης Τσοτουλίδης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

Παραστάσεις στο θέατρο Χυτήριο, έως και την Τρίτη (12/6) στις 21:00 στο Χυτήριο. Εξετάζεται η πιθανότητα παράτασης έως και την Παρασκευή 15/7. Η διάρκεια είναι 111΄ χωρίς διάλειμμα. Γενική είσοδος 11 ευρώ - φοιτητικό 9 ευρώ.

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: «Εμείς ουδέποτε υποβάλαμε μήνυση»

Διευκρινιστική ανακοίνωση για την υπόθεση της παράστασης Corpus Christi εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, λέγοντας ότι δεν έχει προχωρήσει στην υποβολή μήνυσης εις βάρος των συντελεστών της παράστασης, ούτε έδωσε σε οποιονδήποτε σχετική εντολή για να πράξει αναλόγως.

Η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι προβαίνει σε αυτή τη διευκρίνιση προς αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης, καθώς ήδη έχει εκδώσει ανακοίνωση για το συγκεκριμένο έργο.

Το χαρακτηρίζει βλάσφημο άκρως δυσφημιστικό για το θεανδρικό πρόσωπο του Χριστού εκφράζοντας συγχρόνως και τη λύπη της για τη νοσηρή, όπως τη χαρακτηρίζει, φαντασία των συγγραφέων του.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...