Ινδία: Η μάχη ενάντια στο AIDS δίνει «φωνή» στις ιερόδουλες

Ανοίγει τις «πόρτες» σε πολύ ευρύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσει στην χώρα

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Καλκούτα
Η μάχη ενάντια στον ιό του AIDS HIV στην Ινδία φαίνεται πώς έχει ανοίξει τις «πόρτες» σε πολύ ευρύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσει στην χώρα, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το AIDS στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα για την πρωτοποριακή υλοποίηση ορισμένων εξαιρετικά επιτυχημένων προγραμμάτων πρόληψης της ασθένειας στις εργαζόμενες της βιομηχανίας του σεξ.

Ο Πρασάντα Ράο, ο οποίος ανέλαβε το πόστο του αυτόν τον μήνα, δήλωσε ότι η επιδημία HIV ανάγκασε την ινδική κυβέρνηση να αρχίσει να μιλάει σε κοινότητες που βρίσκονταν επί δεκαετίες στο περιθώριο.

«Πριν το HIV, κανείς δεν σκεφτόταν καν αυτές τις ομάδες - εργάτριες του σεξ, ομοφυλόφιλους και διαφυλικούς πληθυσμούς. Και ποτέ δεν είχαν την αυτοπεποίθηση που έχουν σήμερα. Το HIV, τους έδωσε εμμέσω δύναμη.», δήλωσε ο Ράο.

Αυτή την εβδομάδα εκατοντάδες ιερόδουλες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στην Καλκούτα για μια εναλλακτική σύνοδο σε ένα Διεθνές Συνέδριο για το AIDS που συντελείται στην Ουάσιγκτον και σχεδιάζουν εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες ενάντια στους αμερικανικούς περιορισμούς για τη χορήγηση βίζας που ουσιαστικά τους απαγόρεψε να παραστούν.
Περισσότερες από 40 χώρες εκπροσωπούνται στην εναλλακτική σύνοδο που έχει ονομαστεί «φεστιβάλ ελευθερίας για τους εργαζόμενους της βιομηχανίας του σεξ», το οποίο οργανώθηκε την Επιτροπή Ντρουρμπάρ Μαχίλα Σαμανουάγια - ένα φόρουμ 65.000 γυναικών, αντρών και διαφυλικών εργαζόμενων στη βιομηχανάι του σεξ στη Δυτική Βεγγάλη και το Παγκόσμιο Δίκτυο Προγραμμάτων των Εργαζομένων του Σεξ.
Η σύνοδος μπορεί να είναι πλέον επίσημη, έχει όμως τη δική της ατζέντα, που επικεντρώνεται σε επτά ελευθερίες-κλειδιά, όπως το δικαίωμα των εργαζομένων αυτών να μεταναστεύουν και να μετακινούνται ελεύθερα, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και το δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι από το κοινωνικό στίγμα της εργασίας τους και χωρίς να υπόκεινται σε διακρίσεις.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν καταφέρει να εφαρμόσουν μερικά από τα πιο επιτυχημένα πρωτογράμματα πρόληψης κατά του ιού του AIDS, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα Σοναγκάτσι, στο οποίο οι εργαζόμενοι του σεξ στην μεγαλύτερη συνοικία οίκων ανοχής στην Καλκούτα κινητοποιήθηκαν για να προωθήσουν την χρήση προφυλακτικών στην κοινότητα τους - δράση που αποτέλεσε και την βάση της στρατηγικής της ινδικής κυβέρνησης αργότερα.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...