ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GENDER FEST 27-29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για το τριήμερο του Φεστιβάλ GENDER FEST 27-29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017. Επισκεφτείτε την σελίδα του για περισσότερες πληροφορίες.  

Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει η drag performer Melita Scabeau

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ      

19:00  Χαιρετισμοί από τις διοργανώτριες του Outview Film Festival και του Rosa Luxembourg Stiftung- Παράρτημα Ελλάδας, και εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των Amos Mac και Del LaGrace Volcano.

19:30 – 22:00 Ομιλία Del LaGrace Volcano 

Del LaGrace Volcanoεικαστικx καλλιτέχνης και πολιτιστικx παραγωγός που δεν περιορίζεται στους τυπικούς ορισμούς κανονικότητας του φύλου (gender variant). Ως μέλος της κοινότητας, προωθεί θέματα και αντιλήψεις σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλική ταυτότητα για κοινωνικούς, πολιτικούς αλλά και προσωπικούς σκοπούς.
Μεταξύ άλλων έχει κάνει την παραγωγή για τέσσερα βιβλία: Love Bites (1991), The Drag King Book (με Jack (Judith) Halberstam, 1999), Sublime Mutations (2000) και Sex Works (2005) και έχει αναφερθεί και αναπαραχθεί σε πολυάριθμες εκδόσεις, δοκίμια και βιβλία πάνω στις οπτικές τέχνες και στην queer και φεμινιστική θεωρία.
Τα πιο πρόσφατα μικρού μήκους βίντεο τx Del, περιλαμβάνουν: GENDER QUEER: Qu’est-ce que c’est? (2005), The Passionate Spectator (2003) και το Journey Intersex (2000). Στο Gender Fest 2017, x Del θα μας δώσει μια έντονα εικαστική παράσταση, προβάλλοντας και εμβαθύνοντας σε εικόνες από το συλλογικό τx project VISIBLY INTERSEX. Επίσης, θα μοιραστεί τη βιωματική τx εμπειρία ως intersex γονέας.

22:15-00:00 Προβολή The Trans List με παρουσίαση και Q&A από τον Amos Mac 

Η τηλεοπτική ταινία The Trans List, παραγωγή του HBO, είναι ένα από τα επεισόδια μιας σειράς από «λίστες», όπως το The Black List και το The Out List. Όλες έχουν ως κοινό παράγοντα το σκηνοθέτη, φωτογράφο και κινηματογραφιστή Timothy Greenfield-Sanders. Στο The Tans List  βλέπουμε τις ζωές και τις εμπειρίες έντεκα τρανς ατόμων πριν και μετά την μετάβαση τους. Ένα από αυτά τα άτομα είναι και ο Amos Mac που, μαζί με τον Rocco Kayiatos, ίδρυσε το 2009 το περιοδικό Original Plumbing, το οποίο απεικονίζει την κουλτούρα των τρανς ανδρών μέσα από φωτογραφίες και συνεντεύξεις.  Βλέποντας τη δουλειά του ως μια συνέχεια εκείνης του Del LaGrace Volanco, συναντούμε έναν κόσμο που ακόμα και σήμερα χρειάζεται περισσότερη ορατότητα. Στο Gender Fest 2017  θα παρουσιαστεί ένα δείγμα δουλειάς του Amos Mac ενώ, μετά την προβολή του The Trans List, ο ίδιος θα είναι παρών για να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού, και για να κάνει μία σύντομη παρουσίαση της δουλειάς του.

00:00-2:00    Meet-and-Greet party με τους καλεσμένους του Φεστιβάλ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ      

19:30  Χαιρετισμός από τη Μαρίνα Γαλανού

Η Μαρίνα Γαλανού είναι ακτιβίστρια με το Σύλλογο Υποστήριξης Διεμφυλικών, εκδότρια και ιδιοκτήτρια του εκδοτικού οίκου Πολύχρωμος Πλανήτης, όπως επίσης και του online περιοδικού t-zine.gr. Η Μαρίνα Γαλανού θα μιλήσει για την ελληνική νομοθεσία γύρω από την ταυτότητα φύλου, όπως επίσης και για την ιατρική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένα άτομο που θέλει να κάνει φυλομετάβαση.

20:30-22:30 Προβολή Something Must Break  + Girls Like Us short film+ Vanessa Lopez Q&A

Η ταινία Something Must Break  αφηγείται την ιδιαίτερη ιστορία για τη φιλία που μετατρέπεται σε έντονη αγάπη και έρωτα ανάμεσα στον ανδρόγυνο Sebastian και τον Andreas, που σε καμία περίπτωση δε θεωρεί ότι είναι γκέι, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Ο Sebastian θεωρεί ρευστές τις κοινωνικές νόρμες γύρω από φύλο, ενώ η επιθυμία του να ζει ως «Ellie» δυναμώνει όλο και περισσότερο. Ο Andreas, από την άλλη πλευρά, αυτοπροσδιορίζεται ως στρέιτ και δυσκολεύεται να δεχτεί την έλξη του προς έναν άλλο άνδρα. Το Something Must Break  είναι μια αληθινή αλλά ταυτόχρονα γλυκιά ιστορία για τις κοινωνικές αλλά και προσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δύο νέοι στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την καλογυαλισμένη σουηδική, Ιkea, κοινωνία.

Το Girls Like Us  είναι μία σουηδική τηλεοπτική σειρά που αφηγείται την ιστορία πέντε τρανς γυναικών και της καθημερινής ζωής τους. Το πρώτο επεισόδιο θα προβληθεί μετά το Something Must Break.

Η Vanessa Lopez, Miss Trans Star International 2015 και μία από τις πρωταγωνίστριες του Girls Like Us, θα είναι παρούσα μετά την προβολή, για να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

23:00-00:00 Vaginal Davis Performance + Προβολή

Η Vaginal Davis είναι performer, παραγωγός ταινιών και μουσικός. Η ίδια είναι από τους πιο σημαντικούς υπέρμαχους της ταραχώδους performance αισθητικής, πιο γνωστής ως «terrorist drag». Διαταράσσοντας, λοιπόν, το πολιτισμικό κατεστημένο του drag, που είναι προσανατολισμένο στα γκέι άτομα και είναι φιλικό προς τις εταιρείες, η Vaginal Davis αφομοιώνει με τον τρόπο της τις καθιερωμένες πολιτικές της γκέι κουλτούρας και χρησιμοποιεί τις ίδιες τις αντιφάσεις της γκέι κουλτούρας, ανατρέποντάς τες.
Η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της «σεξουαλικά αποκρουστικό» και συστηματικά απορρίπτει να πάει με το μέρος των συντηρητικών πεποιθήσεων των γκέι και των μαύρων, χρησιμοποιώντας την ιδιαίτερη punk μουσική της, επινοημένες βιογραφίες, ύβρεις, αυτογελοιοποίηση και επαναλαμβανόμενες διεγέρσεις σε ομαδική σεξουαλική επανάσταση.

Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ταινίες των «κακών παιδιών» του queer σινεμά, όπως των Bruce La Bruce και Rosa von Praunheim. Στο Gender Fest 2017 θα παρουσιάσει μια ιδιαίτερη διάλεξη και προβολή με έντονα στοιχεία performance, δείχνοντας ένα κομμάτι της προσωπικής της δουλειάς.

00:30-1:00 Tami T Live

Η Tami T είναι τραγουδοποιός και μουσική παραγωγός από τη Σουηδία. Ο ήχος της είναι ποπ και πιασάρικος και οι ειλικρινείς στίχοι των τραγουδιών της μπλέκουν άφοβα ιστορίες για το σεξ και τον έρωτα. Η ίδια μάλιστα έχει κατασκευάσει ένα μοναδικό μουσικό strap-on, ένα όργανο με το οποίο παίζει κρουστά.

Η Tami T έχει ντύσει μουσικά το Something Must Break, μουσική που κάνει την ταινία ακόμα πιο ιδιαίτερη από ότι είναι.

1-4 am Party με τις DJ The Beatches
Drag Show από τη Ζackie Oh!

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

19:30-21:10 Προβολή Casablanca Calling

Το Casablanca Calling  είναι μια ταινία με θέμα τις γυναίκες στο Ισλάμ: πώς εκείνες ανεβαίνουν ιεραρχικά στην πατριαρχική κοινωνία, μερικές φορές με διαφορετικό τρόπο από τους κανόνες και τους φραγμούς των δυτικών κοινωνιών.

21:30-22:30 Παρουσίαση Samania + Q&A

Οι Samania είναι ένα καλλιτεχνικό δίδυμο αποτελούμενο από τη Samira και την Ania, οι οποίες είναι χορεύτριες και performers. Στις performances τους θίγουν θέματα που αφορούν το σώμα και τη γυναικεία ταυτότητα και to πώς αυτά τα δύο εγκληματοποιούνται ή και περιορίζονται. Θα παρουσιάσουν το βίντεο με την performance τους «Cloth», στην οποία κάνουν την ερώτηση: Πώς ντύνεται η ελευθερία; Με το «Cloth» οι Samania ανοίγουν ένα διαπολιτισμικό διάλογο που θίγει θέματα όπως η ταυτότητα, η καταπίεση, η ενδυνάμωση, η παράδοση, η ελευθερία και οι, πολλές φορές, λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από αυτά.

23:00-00:30 Closing Film Fucking Different XXY

Με το Fucking Different XXY  ο Kristian Petersen δημιουργεί μια σειρά ταινιών ταξιδεύοντας σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο και δίνοντας την ευκαιρία σε γκέι σκηνοθέτες να αποτυπώσουν πώς βλέπουν το λεσβιακό σεξ και, αντίστοιχα, σε λεσβίες σκηνοθέτες πώς εκείνες βλέπουν το γκέι σεξ. Στο Fucking Different XXY, ο Petersen έχει ζητήσει από τρανς σκηνοθέτες να αποτυπώσουν τη δική τους προσωπική άποψη πάνω στο θέμα του φύλου και του έρωτα, σε γυρίσματα που έγιναν σε όλο τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Βανκούβερ μέχρι το το Βερολίνο και το Τελ Αβίβ.

12.30 – 3 Party με τις DJ The Beatches
Drag Show από τη Zackie Oh!

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...