Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε εχθές έκθεση για την αναγνώριση των παιδοθεσιών ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προωθώντας παράλληλα την απαγόρευση των διακρίσεων, συμπεριλαμβάνοντας την βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού των γονέων.
Εχθές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με ψήφους 553 υπέρ, έναντι 41 κατά, έκθεση που καταλήγει σε κείμενο κανονισμού, που ζητά την αυτόματη αναγνώριση των υιοθεσιών ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης.
Η έκθεση, ορίζει με σαφήνεια ότι η αναγνώριση των παιδοθεσιών πρέπει να γίνεται, ανάμεσα στα άλλα, ικανοποιώντας την απαγόρευση των διακρίσεων, συμπεριλαμβάνοντας την βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού των γονέων.
Επιπλέον, η έκθεση δίνει έμφαση στην έλλειψη διατάξεων αναγνώρισης που έως τώρα ισχύει, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε οικογένειες όταν αυτές μεταναστεύουν από τη μία χώρα στην άλλη.
Ακόμη, σύμφωνα με τα ισχύοντα, το άλλο κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να μην αναγνωρίζει το γονεϊκά τους δικαιώματα, γεγονός που μπορεί να θέσει νομικά σε ρίσκο τόσο τα δικαιώματα των γονέων όσο και των παιδιών.
Η έκθεση, ακόμη, τονίζει ότι όταν αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε μία διαταγή παιδοθεσίας, όπως μέχρι τώρα οι χώρες μπορούν να κάνουν με το επιχείρημα της «δημόσιας τάξης», τούτο μπορεί να οδηγήσει σε ντε-φάκτο παραβίαση του Άρθρου 21 της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Η Ευρωβουλευτής Malin Bjork, Αντιπρόεδρος της Ομάδας Ευρωβουλευτών για τα LGBTI Δικαιώματα (LGBTI Intergroup on LGBTI Rights), δήλωσε: «Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ξεκάθαρο ότι μία οικογένεια δεν σταματά να είναι οικογένεια, απλά περνώντας κάποια σύνορα! Η ισχυρή στήριξη αυτής της έκθεσης έδωσε στην Επιτροπή ισχυρή εντολή να διασφαλίσει την πλήρη ελευθερία μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων και των LGBTI οικογενειών».
Παράλληλα, ο Daniele Viotti, Ευρωβουλευτής, Συν-Πρόεδρος της Ομάδας Ευρωβουλευτών για τα LGBTI δικαιώματα, συμπλήρωσε: «Ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών του ουράνιου τόξου έχουν παραμεριστεί, λόγω των ετεροκανονικών ερμηνειών της οικογένειας. Τα κράτη μέλη πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούν την ‘δημόσια τάξη’ ως επιχείρημα – βάση διάκρισης απέναντι στις οικογένειες αυτές. Ήρθε πλέον ο καιρός η νομοθεσία να εκσυγχρονισθεί ώστε να απεικονίζει τα στάνταρντς που ήδη ισχύουν σε 21 κράτη μέλη».
Μία ακόμη είδηση, που σκορπίζει χαμόγελα στην ευρωπαϊκή lgbtqi+ κοινότητα και βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην καταπολέμηση των διακρίσεων.
Πηγή antivirus