Αγαπητοί ετερόφυλλοι σύμμαχοι, παρακαλώ μην έρχεστε στο Pride μέχρι να καταλάβετε αυτά τα 6 πράγματα

Γράφει η Meg Cale για το Matador Network, LGBTQ ακτιβίστρια. Ζει στην Νότιο Κορέα και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με την σύντροφό της Lindsay. Γράφουν τις εμπειρίες τους ως κουίρ ζευγάρι στο μπλοκ τους Dopes on the Road και ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους στο instagram @megcale.

Μετάφραση Νίκος Γιάννης Κουλούρας

 1. Το πρώτο Pride ήταν μια ταραχή για την αστυνομία

Κάνουμε Pride κάθε καλοκαίρι για να εορτάσουμε και να θυμηθούμε τις ταραχές του Stonewall του 1969. Την εποχή εκείνη, οι περισσότερες Πολιτείες (Αμερικής) είχαν νόμους που απαγόρευσαν στους ΛΟΑΤ (LGBT) ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε ομάδες. Παρά το γεγονός ότι ήταν παράνομο, η μαφία άνοιξε τα ΛΟΑΤ (LGBT) μπάρ για να αποκομίσει κέρδος από τις ανοικτές διακρίσεις κατά της κοινότητάς μας. Τα μπαρ ήταν ο μόνος ασφαλής χώρος για τους ΛΟΑΤ(LGBT), αν και συχνά εισέβαλαν αστυνομικοί που αναζητούσαν δωροδοκίες για να μην προβούν σε συλλήψεις.

Κουρασμένοι από τις παρενόχλησεις και τις διακρίσεις, οι προστάτες του The Stonewall διαμαρτυρήθηκαν και ξεκίνησαν μια σειρά ενεργειών που μετατράπηκαν σε αρκετές ημέρες ταραχών. Στο αποκορύφωμά τους, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Greenwich Village, σε μία από τις πρώτες οργανωμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα ΛΟΑΤ(LGBT) άτομα. Οι περισσότεροι Τράνς στο The Stonewall πιστώθηκαν την έναρξη του κινήματος διεκδίκησης πολιτικών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ(LGBT).

Έτσι, θα δείτε πούλιες, ουράνια τόξα, άρματα σε παρέλαση και πάρτι που θα χρηματοδοτηθούν από την Absolut, αλλά θα καταλάβετε ότι το Pride είναι ισότιμα μια γιορτή, μια διαδήλωση και μια εκδήλωση της κοινότητας. Είναι η μία φορά το χρόνο, όταν μπορούμε να συναντηθούμε και να είμαστε με την οικογένεια που επιλέγουμε. Επειδή τα σώματά μας και η ταυτότητά μας εξακολουθούν να ελέγχονται από την κυβέρνηση, τις θρησκευτικές ομάδες και ακόμη και τους ανθρώπους που αγαπάμε, βρίσκουμε στο Pride την ευκαιρία να εκφράσουμε τον εαυτό μας με τον πιο αυθεντικό τρόπο στην κοινότητά μας. Μερικές φορές αυτό γίνεται τραγουδώντας μεθυστικά τραγούδια Robyn στην κορυφή των πνευμόνων μας και μερικές φορές  με το κλάμα κατά τη διάρκεια της ευλάβειας για τις δολοφόνημενες Τράνς αδελφές μας. Επιτρέπεται να έχουμε πολλαπλά συναισθήματα ταυτόχρονα καθώς γιορτάζουμε τις νίκες μας και θρηνούμε τις απώλειές μας ως κοινότητα.

 2. Ένα lgbt μπάρ, κατά τη διάρκεια του Pride, δεν είναι το μέρος για να αναζητήσετε τον “μονόκερό” σας.

Ως γυναίκα που αυτοπροσδιορίζεται  queer γυναίκα , μου την πέφτουν άνδρες cisgender και ζευγάρια σε queer σκηνικά, περισσότερες φορές από ό, τι μπορώ να μετρήσω. Ορισμένες queer γυναίκες προσελκύονται από τους άνδρες, άλλες όχι. Πηγαίνουμε στους χώρους των LGBT για να είμαστε γύρω από άλλους LGBT ανθρώπους και να γιορτάσουμε την ταυτότητά μας με ανθρώπους που είναι σαν εμάς. Σίγουρα, μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα προσόντα μας, αλλά θα υπάρξουν και άνθρωποι που θα προσβληθούν και θα αισθάνονται ανασφαλείς. Το Pride πρέπει πρώτα απ 'όλα να είναι ένας ασφαλής χώρος για τους LGBT ανθρώπους. Κρατήστε αυτό στο μυαλό σας.

 3. Μην τραβάτε φωτογραφίες ή Snaps από εμάς χωρίς άδεια.

Θα δεις ανθρώπους με δερμάτινα, drag , τρανς, non-binary, γυμνούς, gender και κάποια άγρια συνολάκια. Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε με ανθρώπους που είναι σαν εμάς. Μην δημοσιεύετε φωτογραφίες από εμάς στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ως έναν τρόπο να είστε "ευαίσθητοι" ή να επιδεικνύετε την "ανωτερότητά σας και ανοιχτό μυαλού". Και μην διασκεδάστε με εμάς στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχουμε για τη διασκέδασή σας.

 4. Εάν η διαδικασία σκέψης σας είναι "οι ομοφυλόφιλοι είναι εντάξει, αλλά δεν καταλαβαίνω όλο αυτό το τράνς σκηνικό ..."

…μην έρχεστε στο Pride

 5. Το Pride δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για τη “νύχτα κοριτσιών” σας, το μπάτσελορ πάρτυ σας ή το μισογυνισμό σας.

Πολλές ετερόφυλλες γυναίκες μου έχουν πει οτι τους αρέσει να πηγαίνουν σε γκέι μπάρ επειδή μπορούν να χορέψουν και να διάσκεδασουν χωρίς ενοχλήσεις από άνδρες. Έχω δει μεθυσμένα κορίτσια από αδελφότητες (πανεπιστημιακές ομάδες) να ανεβαίνουν στη σκηνή και να προσπαθούν να κάνουν παράσταση γι αυτές .Έχω δει γυναικές λίγο-πολύ μεθυσμένες και προσπαθούν να φασωθούν με γκέι λέγοντας το ομοφοβικό «Είσαι Γκέι δεν μετραει»… Έχω δει εξίσου αηδιαστικές ενέργειες με Γκέι άνδρες και Λέσβιες. Οπότε ας μην προσποιούμαστε ότι κάποιος είναι αθώος εδώ. Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες για ομοφοβικές και μισογυνιστικές ενέργειες σε χώρους LGBT, αλλά έχω μετρημένες τις λέξεις για να μην πλατειάσω.

 6. Είστε φιλοξενούμενοι στο χώρο μας, συμπεριφερθείτε αναλόγως.

Το σημαντικό εδώ δεν είναι ότι οι LGBT άνθρωποι μισούν τους straight/cis ανθρώπους. Δεν πρόκειται καν για την παρουσία straight/cis ανθρώπων στο Pride γενικά. Πρόκειται για το πότε οι straight/cis άνθρωποι συμπεριφέρονται με ακατάλληλους και πολιτισμικά μη ευαίσθητους τρόπους που απειλούν ή επιβαρύνουν τις εμπειρίες των LGBT ανθρώπων  σε εκδηλώσεις που γίνονται για μας κατά πρώτο λόγο. Straight/Cis άνθρωποι μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε μέρος και να αισθάνονται άνετα χορεύωντας, να κρατάνε τα χέρια και να ερωτωτροπούν με το άλλο τους μισό, χωρίς να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της ταυτότητας τους. Οι LGBT άνθρωποι δεν έχουν πάντα αυτή την πολυτέλεια.

Εάν επιλέξετε να πάτε στο Pride, να είστε υποστηρικτικοί, παρατηρητές και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες, αλλά μην προσπαθήστε να είστε το επίκεντρο της εκδήλωσης.

 

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...