H Μπριζίτ Τρονιέ είναι απόδειξη του σεξισμού

Στην σημερινή πολιτική επικαιρότητα κυριαρχεί η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν και βέβαια, πως θα γινόταν διαφορετικά, για άλλη μια φορά και στην Ελλάδα, τις εντυπώσεις κλέβει η σύζυγός του Μπριζίτ Τρονιέ.

Η ιστορία, πλέον, είναι λίγο πολύ, γνωστή... Όταν εκείνος ήταν μαθητής στο λύκειο, στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας, ερωτεύτηκε την καθηγήτριά του των γαλλικών, την Μπριζίτ. Εκείνος ήταν 15 ετών, εκείνη 40. Η διαφορά ηλικίας του ζευγαριού έχει γίνει το θέμα συζήτησης στα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου, με σχόλια από το "άτυπο" ή "μη συνηθισμένο ζευγάρι" έως πολύ ακραιά και σεξιστικά.

Διαβάζουμε στην iefimerida "Ο Ζαν Μαρί Λεπέν, ο ακροδεξιός ιδρυτής του κόμματος Εθνικό Μέτωπο, όταν ρωτήθηκε από το περιοδικό  La Nouvelle Édition για τον αντίπαλο της κόρης του τον αποκάλεσε «ο σύζυγος της Κυρίας κούγκαρ». Ο πιο ωμός τρόπος για να ειρωνευτεί τον υποψήφιο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για την ηλικία της συζύγου του.

Πρόκειται για μια υποτιμητική λέξη που παρομοιάζει τις γυναίκες με αρπακτικά που ονειρεύονται τον άντρα ως σεξουαλικό αντικείμενο. «Είναι παρακμιακή λέξη», έγραψε η ηθοποιός  Andie McDowell η οποία έπαιξε στην ταινία Magic Mike XXL το 2015 μια γυναίκα που φλέρταρε με έναν πολύ νεότερο στρίπερ. «Είναι άδικο γιατί δεν υπάρχει η ίδια λέξη για τους άντρες [...] Η ιδέα ότι οι άντρες γίνονται όλο και ωραιότεροι ή σέξι μεγαλώνοντας είναι λάθος. Δεν υπάρχει διαφορά. Είμαστε ίδιοι. Είναι ένας τρόπος να δοθεί εξουσία στους άντρες», πρόσθεσε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επίσης, η Μπριζίτ Μακρόν ενδιαφέρει: τα περισσότερα σχόλια, ωστόσο, είναι τραυματικά για το παρουσιαστικό της, υπάρχουν πολλά περίεργα σχόλια για το ζευγάρι και πολλοί χρήστες την ειρωνεύονται πολύ.

Προφανώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η σύζυγος ενός πολιτικού, ειδικά ενός υποψηφίου προέδρου, γίνεται στόχος. Τα σχόλια για την Μπριζίτ Μακρόν, ωστόσο, είναι ενδεικτικά της ενόχλησης που προκαλεί η ηλικία των γυναικών για την ιδιωτική τους ζωή.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, το ινστιτούτο INSEE είχε ερευνήσει το ποσοστό των ζευγαριών στα οποία η γυναίκα είναι μεγαλύτερη από τον άνδρα. Η έρευνα απέδειξε ότι αυτά τα ζευγάρια είναι όλο και σπανιότερα και το ζεύγος Μακρόν δεν είναι αντιπροσωπευτικό της γαλλικής κοινωνίας.

Το 1960 αυτά τα ζευγάρια εκπροσωπούσαν το 10%, το 2012 το 14%. Σε ποσοστό 56% ο άντρας είναι πιο μεγάλος από τη γυναίκα. Ενδεικτικά δεδομένα για τη σχέση ανδρών-γυναικών στην κοινωνία μας: όταν η γυναίκα είναι μικρότερη, «η διαφορά ηλικίας είναι σημάδι ανωτερότητας του άντρα, σε όλες τις κοινωνίες», εξήγησε ο κοινωνιολόγος François de Singly, στην εφημερίδα Le Monde με αφορμή αυτή την έρευνα της INSEE.

Η ίδια έρευνα αποδεικνύει ότι τα ζευγάρια όπου η γυναίκα είναι μικρότερη γνωρίζουν  μια πολύ μικρή αύξηση τα τελευταία χρόνια. «Ενδειξη ισότητας των φύλων», γράφει η Le Monde. Αλλά μια μικρή ένδειξη, γιατί τα πνεύματα θέλουν χρόνο για να εξελιχθούν. Οι γυναίκες που ζουν με μικρότερους άνδρες γρήγορα ταξινομούνται στην κατηγορία «κούγκαρ», όπως η Μπριζίτ Μακρόν, η Μαντόνα ή η Ντέμι Μουρ".

O ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, έχει ερωτηθεί συχνά σχετικά με την σύζυγό του και την δαφορά ηλικίας τους. Σημειώνει ότι είναι μαζί 20 ολόκληρα χρόνια και συνεχίζει ερωτευμένος ενώ εκείνη εκμυστηρεύεται «Ποτέ δεν βίωσα αυτή τη σχέση ως απαγορευμένη, ποτέ δεν τον είδα ως έναν μαθητή, δεν χωρούσε σε καλούπια», στο βιβλίο «Οι Μακρόν» των Καρολίν Ντεριέν και Καντίς Νεντελέκ (Πηγή).

Το θέμα πήρε διαστάσεις από την επίθεση της Μαρί Λεπέν στις Γαλλικές εκλογές που ανέδειξαν τον Μακρόν Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ και ενώ η συζήτηση ήταν για θέματα οικονομίας, η ακροδεξιά αντίπαλος του Μακρόν, με επιθετικό ύφος του σημείωσε ότι "θέλεις να παίξεις μαζί μου το παιχνίδι των μαθητών και των δασκάλων, αλλά εγώ δεν προσφέρομαι γι αυτό"! Ήταν ένα χτύπημα κάτω από την μέση που δεν πέρασε απαρατήρητο τόσο από τον Γαλλικό λαό όσο και από τα φεμιστικά κινήματα (Πηγή).

Σε άλλο σημείο της προεκλογικής καμπάνιας της Λεπέν σημείωνε με νόημα ότι «ο κ. Μακρόν δεν είναι σε θέση και δεν δικαιούται να ομιλεί για το μέλλον της Γαλλίας αφού είναι άτεκνος», με την απάντηση εκείνου «Εχω παιδιά και εγγόνια από καρδιάς (σ.σ. αναφέρεται στα παιδιά της συζύγου του Μπριζίτ Τρονιέ). Αυτή είναι μια σχέση πατρότητας που χτίζεται και που κατακτιέται. Μια σχέση την οποία εσείς δεν θα έχετε» (Πηγή).

Ο Εμμανουέλ Μακρόν βρέθηκε να απολογείται και για φήμη ότι με τον γάμο του αυτό κρύβει την ομοφυλοφιλία του. Στο σημείο αυτό ξέσπασε δημόσια χαρακτηρίζοντας όσους υποστηρίζουν τέτοια πράγματα μισογύνιδες και ομοφοβικούς (με τον δεύτερο αυτό χαρακτηρισμό, ωστόσο, να μην αφήνει πολύ ικανοποιημένητην lgbt κοινότητα, που δεν θεωρεί τον χαρακτηρισμό "γκέι" σε ένα ετεροφυλόφιλο περισσότερο προσβητική από τον χαρακτηρισμό "στρέιτ" για έναν ομοφυλόφιλο)... Ωστόσο σημείωσε: "αν εγώ ήμουν 20 χρόνια μεγαλύτερος από την σύζυγό μου, θα ήμασταν ένα συνηθισμένο ζευγάρι, αλλά επειδή εκείνη είναι 20 χρόνια μεγαλύτερη, μας χαρακτηρίζουν μη λειτουργικό ζευγάρι και ότι δεν είναι δυνατόν να υφίσταται αυτή η σχέση. Αυτό λέει πολλά για τον μισογυνισμό στην Γαλλία. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αναπαραστάσεις της κοινωνίας και την θέση της γυναίκας σε αυτή"! (Πηγή)

Η θέση της Μπριζίτ Τρονιέ ως Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας την φέρνει και στην θέση του να ανεχθεί σεξιστικά σχόλια ακόμα και από επίσημους προσκεκλημένους της χώρας της. Όπως συνέβει με το σχόλιο του Ντόλαντ Τραμπ, Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που το πρώτο που σχολίασε απευθυνόμενος σε εκείνη, κατά την υποδοχή του στην Γαλλία, ήταν ότι "φαίνεσαι σε καλή φόρμα, σε καλή ψυχική φόρμα, όμορφη"!

Το στιγμιότυπο σχολιάστηκε αρνητικά από τα μέσα ενημέρωσης ως σεξιστικό, καθώς για τον Τραμπ η γυναίκα κρίνεται από την εμφάνισή της, όχι ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό από αυτόν. Όμως την απάντηση έχει δώσει ο ίδιος ο σύζυγός της, Μακρόν, σε άλλη τοποθέτησή του: "Η Γυναίκα δεν είναι μόνο η εμφάμισή της, είναι πολλά άλλα"...

Η Μπριζίτ Τρονιέ είναι η απόδειξη του σεξισμού σε όλα τα επίπεδα και τις τάξεις, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας μας.

Η επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα κρίνεται σημαντική πολιτικά τόσο σημειολογικά όσο και για όσα αυτή την στιγμή δηλώνει. Οι ομάδες που υφίστανται διακρίσεις για οποιοδήποτε λόγο, ελπίζουν να βρουν υποστήριξη τόσο από τον Γάλλο Πρόεδρο όσο και από την σύζυγό του, ελπίδες που στηρίζονται στο γεγονός ότι και οι ίδιοι έχουν δεχτεί ρατσιστικά σχόλια και διακρίσεις. Βέβαια, ίσως δεν είναι το ίδιο να δέχεσαι διακρίσεις μέσα στα σαλόνια και στην πορεία της κατάκτησης της εξουσίας από το να το υφίστασαι εκεί έξω, στον δρόμο, επιβιώνοντας στην ζωή...

Ωστόσο, η εικόνα του ζευγαριού, πέρα από τα πολιτικά θέματα και εξελίξεις, όσο και αν κρίνεται από κάποιους ως "ασυνήθιστη" και "άβολη" -  κρύβοντας έτσι στην πραγματικότητα, πίσω από τα "συγκρατημένα" τους σχόλια τον μισογυνισμό τους - δείχνει το δρόμο προς μια κοινωνία που ξέρει να σέβεται την επιθυμία του άλλου.

 

 

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...