Σύμφωνο Διάκρισης 5/3/08

Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ (Εφημερίδες «Τα Νέα» 1.3.2008, «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «Έθνος» και «Το Βήμα» 24.2.2008) τις τελευταίες ημέρες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο συμπεριλαμβάνει μόνο τα «ετερόφυλα ζευγάρια» και το οποίο η ΟΛΚΕ θεωρεί ότι αποτελεί διάκριση.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο παραβιάζει τα άρθρα 4 και 5 του Συντάγματος που διασφαλίζουν την ισότητα, καθώς και τον νόμο 3304/2005 αρχή της ίσης μεταχείρισης. Επίσης, η Ελλάδα έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α). Στην συντριπτική πλειοψηφία τους τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη εφαρμόσει τον πολιτικό γάμο ή συμβόλαια συμβίωσης για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Επειδή το αγαθό της ίσης μεταχείρισης είναι έννομο και όλες οι συναινετικές σχέσεις μεταξύ ενηλίκων οφείλουν να είναι ισότιμες, η ΟΛΚΕ υποστηρίζει ότι όλες και όλοι ανεξάρτητα από το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου έχουν το δικαίωμα να ζήσουν με την ή τον σύντροφο που επιλέγουν μέσα στο υπάρχον νομικό πλαίσιο του πολιτικού γάμου 1250/1982/3 και απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του, ως το μόνο νομικό πλαίσιο που εξασφαλίζει πραγματική ισότητα, προασπίζει τον σεβασμό και την προστασία της αξίας κάθε μέλους της κοινότητας μας. Θεωρούμε ότι στην Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει η πλήρης εφαρμογή του πολιτικού γάμου και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, που αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν αποτελεί βήμα προς την ισότητα όλων, αλλά κατάφωρη διάκριση εναντίον των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, γυναικών και ανδρών τρανς.

Με τιμή,

Το Δ.Σ. της ΟΛΚΕ

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...