Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης: Η τηλεοπτική προβολή ντοκιμαντέρ περί gay sex απαγορεύεται από το Σύνταγμα

Πηγή:https://elawyer.blogspot.com

(https://elawyer.blogspot.com/2009/05/gay-sex.html)

Η αιτιολογία της απόφασης αναφέρει:

Πρόκειται περί εκποµπής η οποία ασχολήθηκε µε την παραγωγή ταινιών πορνικού περιεχοµένου, καθώς και την αµοιβή των προσώπων που συµµετέχουν σε οµοφυλοφιλικό σεξ.  ΄Όµως η εκποµπή δεν περιορίστηκε στις εν λόγω αναφορές, αλλά προέβαλε και σκηνές οµοφυλοφιλικού σεξ και µάλιστα µε τις ιδιαίτερες εκφάνσεις της πεολειχίας και αιδοιολειξίας καθώς και απαράδεκτες φράσεις όπως: «Το αγαπηµένο µου πράγµα; Το γαµήσι» , «Τον γάµησα εγώ κι ύστερα αυτός», «∆εν µου σηκώνεται επειδή δεν µου αρέσει αυτός» κ.α.  Είναι αληθές ότι η εν λόγω εκποµπή προβλήθηκε µετά το µεσονύκτιο.  Από καµιά διάταξη νόµου δεν προκύπτει ότι οι εν λόγω εκποµπές, λόγω του χρόνου της προβολής των µπορούν να µην έχουν την από το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγµατος αξιουµένη ποιότητα και τον από την αυτή διάταξη του Συντάγµατος αξιούµενο σεβασµό της αξίας του ανθρώπου.  Αναµφισβητήτως η υπό κρίσιν εκποµπή δεν έχει τη στάθµη που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της τηλεοράσεως, ούτε ενέχει τον απαιτούµενο σεβασµό στην αξία του ανθρώπου. ΄Αξιον παρατηρήσεως είναι ότι τµήµατα αυτής της εκποµπής προβλήθηκαν κατά την 11.1.2009 και 18.1.2009 και µάλιστα µε την προτροπή  «Θα µπορούσε να ήσουν εσύ» και να κάνεις «Τα πράγµατα που κάνουν κάποιες κοπέλες» εξωθώντας κατ΄ αυτό τον τρόπο τηλεθεατές όπως συµµετάσχουν στη παραγωγή οµοίων ταινιών. Για την εν λόγω εκτροπή ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθµό η διοικητική κύρωση του προστίµου.  

 

Με την απόφαση αυτή δηλαδή το ΕΣΡ κρίνει ότι τα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ για την βιομηχανία του πορνό δεν θα πρέπει να περιέχουν τις παραπάνω απαράδεκτες εκφράσεις και σκηνές. Δηλαδή οι ντοκιμαντερίστες πρέπει να παρουσιάζουν μόνο κοινωνιολόγους να αναλύουν το φαινόμενο κλπ.  Είναι προφανές ότι το ΕΣΡ συγχέει την μετάδοση μιας ταινίας πορνό με την μετάδοση ενός ντοκιμαντέρ για τις συνθήκες παραγωγής αυτών των ταινιών, ένα κοινωνικό θέμα που σαφώς και συνδέεται με το γενικότερο δημόσιο διάλογο για την σεξουαλικότητα και την εμπορευματοποίησή της.

Εντελώς εκτός αρμοδιότητας του ΕΣΡ είναι βέβαια η "κρίση" ότι οι τηλεθεατές εξωθούνται στην παραγωγή ομοίων ταινιών!

Τέλος, είναι άκρως εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ΕΣΡ εμμένει και υπερτονίζει το γεγονός ότι οι σκηνές σεξ που προβλήθηκαν είναι ομοφυλοφιλικές κι όχι ετεροφυλοφιλικές. Αξιολογεί δηλαδή ως ιδιαίτερα παραβατικό αυτό το στοιχείο.

Είναι η πέμπτη απόφαση με την οποία το ΕΣΡ αρνείται να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, γεγονός για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. (βλ. εδώ τις προηγούμενες τέσσερις ομοφοβικές αποφάσεις του ΕΣΡ). Φαίνεται ότι η καταδίκη από το ΣτΕ για ανάλογη περίπτωση (πάλι το ΕΣΡ επικαλούνταν τις αθυροστομίες, ενώ το βασικό "πρόβλημα" ήταν το φιλί ανάμεσα σε δύο άνδρες) δεν φτάνει.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα για πιο δραστικά μέτρα εναντίον του ΕΣΡ; Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι η κλήση τους σε λογοδοσία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στις ανεξάρτητες αρχές και να ερωτηθούν για ποιο λόγο αντιμετωπίζουν με τόση περιφρόνηση τους διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς.

Αναρτήθηκε από e-Lawyer στις 3:12 μμ 
Ετικέτες Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
3 σχόλια:
Kensai είπε...
Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία σου παράγραφο, e-lawyer. Είναι καιρός να επέμβει η επιτροπή της Βουλής να τους βάλει στη θέση τους.

5:02 μμ 
grus είπε...
Εγώ πάλι συμφωνώ απόλυτα με το ΕΣΡ: τα ντοκυμαντέρ αυτά σε πάρα πολλές σκηνές τους ελάχιστα διαφέρουν από πορνοταινίες, τις οποίες μάλιστα απορώ γιατί τις αφήνει το ΕΣΡ, αφού το σκεπτικό του μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί και στις ταινίες αυτές και να μπει επιτέλους ένα φρένο στην ασυδοσία της τηλεόρασης.

6:20 μμ 
e-Lawyer είπε...
Και γιατί δηλαδή μετά τη 1.00 το πρωί να μην παίζονται πορνοταινίες στην τηλεόραση; Δεν υπάρχει καμία νομική βάση.

10:12 μμ 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...