bed

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι νοσήματα που μεταδίδονται πρωταρχικά , όπως λέει και το ίδιο το όνομά τους ,από τη σεξουαλική επαφή. Αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως και μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα, νοσηρότητα ή και θάνατο.

Η μη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, η πλήρης άγνοια για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως και η αμέλεια στις ιατρικές εξετάσεις, διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται τόσο με τη σεξουαλική επαφή, όσο και από το αίμα (με τη χρήση μολυσμένης σύριγγας ή μετάγγισης). Μπορεί επίσης να μεταδοθούν και τη μη σωστή αποστείρωση οδοντιατρικών εργαλείων, όπως και από την εγκυμονούσα μητέρα στο παιδί.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ένας άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Έρευνα είχε αποδείξει ότι μετά το 2000 , όσοι είχαν νοσήσει από  HIV, ως επί το πλείστων ήταν ετερόφυλοι. (το AIDS χαρακτηριζόταν αποκλειστικά ως νόσος των ομοφυλόφιλων, κάτι το οποίο δεν ισχύει).

Τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι:

  • Από βακτήρια: Η σύφιλη, η γονοκοκκική ουρηθρίτιδα (ή γονόρροια) και η λοίμωξη από χλαμύδια.
  • Από ιούς: ο απλός έρπητας, η λοίμωξη από ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων, o HIV, η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C.
  • Από πρωτόζωα: η λοίμωξη από τριχομονάδα.
  • Από μύκητες: η λοίμωξη από κάντιντα. 

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από τους γονείς και το σχολείο θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιληφθούν πόσους κινδύνους ελλοχεύουν οι σεξουαλικές επαφές χωρίς καμία απολύτως προφύλαξη και η παντελής άγνοια για τα σοβαρότερα νοσήματα που μπορεί να τους μεταφέρει ένας  σύντροφος.

Είναι απαραίτητο να αντιληφθεί κάποιος ότι πρέπει πάντα να χρησιμοποιεί προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, να παρακολουθείται από γιατρό αλλά και να ενδιαφερθεί να μάθει για την κατάσταση της υγείας του συντρόφου του (αναφερόμαστε πάντα σε άτομα που είναι ενεργά σεξουαλικά).

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει κάποιος να είναι απόλυτα σίγουρος ότι δε θα κινδυνέψει να νοσήσει από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, είναι να απέχει πλήρως από τη σεξουαλική επαφή...

Ας δώσουν σημασία όλοι οι άνθρωποι – κυρίως οι έφηβοι, που η σεξουαλική τους αφύπνιση σε εκείνη την ηλικία είναι έντονη- να ενδιαφερθούν και να προστατεύσουν την υγεία τους.

Ο σκοπός του κειμένου είναι να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους ανθρώπους είναι εφικτό, δεδομένου ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα βρίσκονται σε άνθιση. 

Για το Lesbian.gr Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...