Genderpop @ BIOS Αναλυτικό Πρόγραμμα(30/3-6/4)

Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Bios παρουσιάζει

Μια εβδομάδα δράσεων με θέμα το κοινωνικό φύλο - Gender

Performance art, σύγχρονος χορός, συναυλίες, dj-sets, video clips, κινηματογραφικές ταινίες και … μια «εφημερίδα»

30 Μαρτίου – 6 Απριλίου 2008

Χώρος: BIOS, Πειραιώς 84

«Gender» - Το γεγονός ότι άφυλη πραγματικότητα δεν υπάρχει, αποτελεί για τους καλλιτέχνες, από όλους τους τομείς της τέχνης, πεδίο δημιουργικής αντιπαράθεσης και ως προς τη φόρμα και ως προς το περιεχόμενο.

Τα Ινστιτούτα Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επέλεξαν την εποχή αυτή να προσεγγίσουν το θέμα «Gender» με διάφορα προγράμματα, συμμετέχοντας στη σύγχρονη συζήτηση για τους κοινωνικά προδιαγεγραμμένους, κατασκευασμένους, στερεοτυπικούς ρόλους και ταυτότητες των φύλων.

Η εβδομάδα ξεκινάει με ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα και κορυφώνεται με ένα τριήμερο φεστιβάλ με performance art, χορό, συναυλίες και πάρτι με καλεσμένους από τη βερολινέζικη καλλιτεχνική σκηνή.

Για το συνολικό πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα ένα έντυπο, μια «εφημερίδα», που θα διανεμηθεί δωρεάν στην Αθήνα και θα περιέχει, εκτός από την αναλυτική περιγραφή των εκδηλώσεων και κείμενα για μια μικρή εισαγωγή στη θεματική gender.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Genderpop

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  4/4/08

Έναρξη: 21:00
Καλλιτεχνικά και μουσικά video clips: queer, gender, φεμινιστικά
 
Στο πλαίσιο του τριήμερου προγράμματος Genderpop στο φουαγιέ του Bios θα προβάλλονται έργα video art και μουσικά video clips. Εκτός από έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, όπως των Aranxta Martinez, William Wheeler ή Namosh το πρόγραμμα στο φουαγιέ του Bios θα περιλαμβάνει και video art γνωστών καλλιτεχνών, όπως των Evely Rüsseler, Corine Stübi, Stefan Pente και Isabell Spengler, αντανακλώντας έτσι το ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής έκφρασης του Genderpop στους τομείς της underground μουσικής και της εικαστικής τέχνης.

21:30 - 22:30
Performance/Live-Installation: Para Persona Non Grata (60´) / FF
BIOS Πειραματική Σκηνή

Μεταξύ της υψηλής μόδας, της μινιμαλιστικής τέχνης του bondage και της ελληνικής μοναστηριακής παράδοσης κινείται το “Para Persona Non Grata” που πραγματεύεται την κάλυψη και το μυστήριο ενός διαφυλικού σώματος. Κρυμμένες πίσω από μια μετά-μοντέρνα μάζα από μαύρα πέπλα, ξεπροβάλλουν φιγούρες άφυλων σωμάτων που στο άκουσμα του ορμητικού beat της electro-post-punk-pop μουσικής παίρνουν νέες μορφές.

Ο FF είναι performer, installation artist και event planner με βάση την Αθήνα.
Το πιο πρόσφατο έργο του παρουσιάστηκε στο "Family Values shows" @ My Living Room και στο περιοδικό "Nanogods" στην Αθήνα, στο The Supper Club και Machine Club στην Κωνσταντινούπολη, στο Schwelle 7 και Let it Bleed του Βερολίνου, στο Warehouse9, το Basement και το Half Machine Live Arts Festival στην Κοπεγχάγη. Αυτόν τον καιρό δουλεύει για το fashion show του Machine Dazzles στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  (ΜΟΜΑ) του Σαν Φραντσίσκο.

22:00
Performance: Τhe goat (5´) / Joy Gutthardt
BIOS Φουαγιέ

Η Joy Gutthard είναι ηθοποιός και performer. Οι παραστάσεις της κατ’ επιλογήν Βερολινέζας Joy εξετάζουν θέματα όπως την ομορφιά και τη θηλυκότητα. Όλο ειρωνεία και καταστροφικό μένος οι παραστάσεις της παίζουν με τα κλισέ της Femme Fatale και των Pinups, με το Glamour και τις εκφάνσεις του. Η Joy θα παρουσιάζει απροειδοποίητα στο μπαρ του Bios σύντομες παραστάσεις.

22:30
Performance/Συναυλία: H Eszter Salamon και η Arantxa Martinez παρουσιάζουν το Without You I Am Nothing (50´) / Ramon Pozo & Lucas Minkus
BIOS Κεντρική Σκηνή
Καρπός της συνεργασίας του Ramon Pozo και του Lucas Minkus το κομμάτι αυτό έχει τη μορφή μιας συναυλίας a cappella με τραγούδια για την αγάπη. Ασχολείται με την επιθυμία, τη χειραγώγηση, την απόλαυση, τη βία, την αρχή και το τέλος, τη λαχτάρα του ερμηνευτή να αγαπηθεί και την επιθυμία του θεατή να ψυχαγωγηθεί. Το Without You I Am Nothing αναλύει την οικονομία και την ιδεολογία του συναισθήματος, όπως αυτό εμφανίζεται στον ερωτικό λόγο της ποπ κουλτούρας και στη συνάντησή του με το θέατρο.

Ο Ramon Pozo είναι ένας νέος με πάθος για τη δουλειά του και με υψηλούς στόχους. Έζησε για λίγο καιρό σε μια βραζιλιάνικη φαβέλα και ξεκίνησε ως hiphop χορευτής. Ο Lucas Minkus είναι ο καλύτερος φίλος του. Κάπως πιο δύσκολος στην επικοινωνία με τους ανθρώπους - είναι ένας πολύ σεμνός καλλιτέχνης. Σε κάποια φάση της ζωής του βυθίστηκε στο αλκοόλ και τη μοναξιά. Κατόπιν στάθηκε και πάλι στα πόδια του, ασχολήθηκε με το κουκλοθέατρο για παιδιά και έδινε παραστάσεις ως μάγος. Σήμερα δουλεύει ως ταχυδακτυλουργός σε παιδικά πάρτυ γενεθλίων.

Ιδέα: Lucas Minkus, Ramon Pozo, Performance: Ramon Pozo, Lucas Minkus, Βοηθοί μουσικής διεύθυνσης: Christian Garcia, Gérald Kurdian
Παραγωγή: Eszter Salamon, Arantxa Martinez, Tanznacht Berlin 2006

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές κλασικού χορού στην Εθνική Ακαδημία Χορού της Βουδαπέστης η Eszter Salamon συνεργάστηκε με πολλούς χορογράφους στη Γαλλία, όπως π.χ. τους Sidonie Rochon, Mathilde Monnier και Francois Verret. Το 2001 παρουσίασε τις σόλο παραστάσεις What a Body You Have, Honey και Giszelle σε συνεργασία με τον Xavier Le Roy. Τέλη του 2002 η Comedie Clermont-Ferrand την κάλεσε να παρουσιάσει το Woman © με 18 γυναίκες ηλικίας 7 έως 74 χρόνων. Το 2004 εργάστηκε στo Podewil και στο Tanzwerkstatt Berlin, όπου και ανέβασε το Reproduction και το 2005 στην Staatsoper Unter den Linden. Αυτήν την εποχή συνεργάζεται σ’ ένα ντούο με τη Βελγίδα χορεύτρια Christine de Smedt.

Η Arantxa Martínez σπούδασε μπαλέτο και σύγχρονο χορό στη Μαδρίτη και το Μονπελιέ. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Juan Domínguez, Massimo Furlan, Martine Pisani, Tino Sehgal, Antonia Baehr, Alexandre Roccoli και Remy Heritier. Από το 2002 συνεργάζεται με τη μουσική ομάδα Velma και συμμετέχει σε πολλά projects video art. Χορογραφίες της: Al oeste del Pecos – 2007, Jota – 2007 και Trofeo – 2003.

23:30
DJ-Set: Rhythm King & Her Friends

23:45
Performance: tba (5´) /Joy Gutthardt
BIOS Φουαγιέ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/4/08

21:00
Καλλιτεχνικά και μουσικά video clips: queer, gender, φεμινιστικά
ΒΙΟS Φουαγιέ

21:00
Performance/Σύγχρονος χορός: Studies I (on inversion) (20´) / Jürgen Bogle
BIOS Κεντρική Σκηνή

Μια πειραματική σπουδή πάνω στην ανατροπή και τη λεπτομερέστερη εξέταση της έμφυλης ταυτότητας. Μέσα από σατιρική επανάληψη, υπερβολή, δραματοποίηση και χρήση παραπανίσιου πάθους γεννιέται μια αλληλουχία εικόνων ενός υποτιθέμενου πρωτοτύπου.

Ο Jürgen Bogle σπούδασε Σλαβική Φιλολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Freiburg και του Βερολίνου και στη συνέχεια στο Danceworks του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε σε διάφορα καλλιτεχνικά projects, μεταξύ άλλων με τους Vaginal Davis, Silvia Philipp, Kristina Kreis, Lena Braun, Chloe Griffin, Donnie και Travis και Alexandre Roccoli. Τον Σεπτέμβριο του 2007 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο μπαλέτο, παρουσιάζοντας το “Studies II”, ένα κομμάτι με επτά χορεύτριες.
Χορογραφία: Jürgen Bogle – Χορός (video): Jürgen Bogle, Nelli Nolde – Video: Jürgen Bogle – Μουσική: Björk

21:45
Performance/Σύγχρονος χορός: Icons (30´) / Alessio Bonaccorsi
BIOS Main

Η παράσταση «Icons» είναι μια μελέτη για την ταυτότητα και τις μεταμορφώσεις του σώματος. Κάνει αναφορά στη φορμαλιστική αφαίρεση του δημοκρατικού σώματος στο κλασικό πια μεταμοντέρνο χορευτικό «Trio A» της Yvonne Rainer καθώς και στην ιδέα του κυβερνοφεμινισμού (cyberfeminism) της Donna Haraway. Η ιδέα των τεχνολογιών του σώματος (body technologies), όπως εμφανίζεται στη queer φιλοσοφία του Michel Foucault και στην Beatriz Preciado διατρέχουν το έργο. To «Icon» εξετάζει θέματα όπως η μεταμφίεση και ο στιγματισμός των έμφυλων ταυτοτήτων, η λειτουργία των pop icons και η συνεχής κοινωνική μετάλλαξη της κίνησης και του σώματος.

Ο Alessio Bonaccorsi, γεν. στην Ιταλία, σπούδασε Φιλοσοφία. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Είναι μέλος του θεωρητικού κύκλου και εκδοτικού οίκου b-books (www.bbooks.de). Performer στην ομάδα Cheap Club, αλλά και σε οργανισμούς όπως το Prater/Volksbühne και Podewil. Η παράστασή του στην ταινία «Ping Pong d’ Amour» συμμετείχε στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Όμπερχάουζεν. Ως χορευτής συμμετείχε επίσης και στο «OmU» της Laurie Young, παραγωγή RadialSystem, Βερολίνο. Ως artist in residency εργάστηκε και στην Tanzfabrik Potsdam.

22:45
Σύγχρονος χορός: Act (30´) / Company
BIOS Κεντρική Σκηνή

Προσπαθώντας ακατάπαυστα να χτυπήσουν τη χρυσή φλέβα που κυλά στα έγκατα μιας pop και/ή μαζικής κουλτούρας, η οποία, με τον πιο απλό και άκομψο τρόπο, διαμορφώνει τύπους sexy συμβόλων της γυναικείας αυτοενδυνάμωσης, το τρίο με το όνομα Company – οι πολυτάλαντες καλλιτέχνιδες Alexandra Bachzetsis, Tina Bleuler και Lies Vanborm – παρωδούν τη ρηχότητα της ψυχαγωγικής βιομηχανίας.
Δυο γυναίκες στη σκηνή εκτελούν ένα σφιχτά χορογραφημένο στριπτίζ, λειτουργώντας η μια ως καθρέφτης της άλλης, πριν τελικά χαθούν κι οι δυο μέσα σ’ ένα δαιμόνιο stroboskop lightshow.

Company
Πέρυσι η Alexandra Bachzetsis, η Tina Bleuler και η Lies Vanborm δημιούργησαν το Act. Σήμερα, το τρίο συνεχίζει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα με το νέο όνομα Company και την εποχή αυτή δουλεύει το δεύτερο κομμάτι του «Soirée». Έχει εμφανιστεί στις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις χορού και τέχνης.

Η παράσταση «Act» είναι μια παραγωγή της We Love Productions.
Με την υποστήριξη του Pro Helvetia Arts Council της Ελβετίας, του Ομοσπονδιακού Πολιτιστικού Ιδρύματος της Γερμανίας, του καντονιού της Ζυρίχης και του Pact Zollverein/Essen.

23:30
Συναυλία: Namosh
BIOS Κεντρική Σκηνή

O Namosh έχει βάση του το Βερολίνο και χαρακτηρίζεται ως η απόλυτη χορευτική ενεργειακή έκρηξη που συνδυάζει τους πιο άγριους ηλεκτρονικούς ήχους με fat, funky beat και με μια φωνή που από το τραγούδι, το rap, το κήρυγμα καταλήγει σε ουρλιαχτά, αγγίζοντας σχεδόν τα όρια της παραφροσύνης. Ο εκρηκτικός αυτός μάγος κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2006 το πρώτο του LP/CD με τίτλο «Moccatonque» (στην Bungalow Records).

Φορώντας αντισυμβατικά κοστούμια, παρουσιάζει εναλλακτικές μορφές της αρσενικότητας, κάτι που τον κατέστησε το αγαπημένο παιδί όλων των θηλυκών popstars. Πάνω στη σκηνή ενσαρκώνει τις δυνάμεις ενός πραγματικού θαυματοποιού. Τα τραγούδια του αυξάνονται σταδιακά σε ένταση, φέρνοντας στο νου τον παροξυσμό και τις σπασμωδικές κινήσεις ενός γιαπωνέζικου ρομπότ. O Namosh, γόνος Τούρκων μεταναστών, είναι πάντα σε θέση να δημιουργήσει ένα χορευτικό θέαμα, ικανό να υπνωτίσει κάθε κοινό, συνδυάζοντας τη θεατρικότητα με το δικό του όραμα για την punk-funk Electro.
www.myspace.com/namosh

00:30
DJ-Set: Amateurboyz

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/6/08

21:00
Καλλιτεχνικά και μουσικά video clips: queer, gender, φεμινιστικά
ΒΙΟS Φουαγιέ

21:00
Performance: Border Strip (40΄) / William Wheeler, Berlin / Mississippi
BIOS Κεντρική Σκηνή

Το Border Strip παρουσιάζει μια σειρά από παραδείγματα στριπτίζ ως μια απόλυτα καθημερινή κατάσταση που συμπεριλαμβάνει την επίδειξη και έκθεση εαυτού σε εμπορικούς χώρους. Η Green Lady (a.k.a. Ms. Alles im Grünen Bereich) εμφανίζεται στη σκηνή ως ψυχωτική-εικονική, εμπορική και τουριστική ατραξιόν.

Ο William Wheeler δραστηριοποιείται στο χώρο των μίντια, του θεάτρου, του χορού, της μετάφρασης, της Animation, των Special Effects και της Drag Club Performance. Έχει συνεργαστεί μεταξύ πολλών άλλων με την Antonia Baehr, την ομάδα CHEAP, την Laurie Young, ενώ την εποχή αυτή δουλεύει με τους Stefan Pente και Alessio Bonaccorsi σε ένα residency στην Tanzfabrik Potsdam. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, σε συνεργασία με τον Stefan Pente, προβλήθηκε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

22:00
Σύγχρονος χορός - Ντούο: Who´ s Who (40´) / Alexandre Roccoli &Anne Lucas aka Lulu Glailleul
BIOS Κεντρική Σκηνή

Το κομμάτι βασίζεται στην παρατήρηση μιας μορφής. Προσπαθεί να αναλύσει τα όρια μιας ταυτότητας που μετατοπίζεται διαρκώς και βρίσκεται στην κατάσταση του γίγνεσθαι – είναι queer θα μπορούσε να πει κανείς. Το Who´s who είναι ένα καλειδοσκόπιο εικόνων και προβολών, ένα πείραμα με χειρονομίες που περιλαμβάνουν και την πράξη της ομιλίας και την performance του τραγουδιού.

Alexandre Roccoli
Ζει στο Βερολίνο και συνεργάζεται σε διάφορα projects με τους Xavier Le Roy, Tino Seghal, Antonia Baehr, Susanne Berggren, Eszter Salamon, Tamer Yigit, Aljosha Weskott.
Χορογραφίες του παρουσιάστηκαν στο Podewil, στο Tanz im August (HAU/Berlin), στο Kunstverein του Αμβούργου και του Βερολίνου (Basso). Το 2007 ήταν στη Νέα Υόρκη με υποτροφία Chez Bushwick. Σήμερα συνεργάζεται στο Symposium «Playground» στο RadialSystem του Βερολίνου με την Anne Lucas.

Η Anne Lucas εργάζεται ως σύμβουλος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Centre National de la Danse και διδάσκει στο Université de Reims Champagne-Ardennes. Διοργανώνει συνέδρια και γράφει για την ιστορία και τη διδασκαλία του χορού, π.χ. στο Mobiles «danse et Utopie» L’Harmattan, Funambule, Repères, le Dictionnaire de la danse (éd. Larousse), Le traité du trait, Le Louvre. Στη σκηνή έχει συνεργαστεί με τους: Antonia Baehr, Odile Duboc, Arnaud Labelle-Rojoux/Marie Reinert, Susan Foster και άλλους. Αυτήν την εποχή διοργανώνει μαζί με τον Alexandre Roccoli το διεπιστημονικό Symposium «Playround» στο RadialSystem του Βερολίνου.

23:00
Συναυλία: Rhythm King & Her Friends
BIOS Κεντρική Σκηνή

Από την ίδρυσή του ακόμα το τρίο πείθει με το ανατρεπτικό του mix: φεμινιστικό μανιφέστο και ηλεκτρονικό sound. Κραυγαλέα και προβοκατόρικα παίρνει θέση απέναντι στους συνήθεις ρόλους και παρωδεί τα κλισέ: «What can I wear today? Choose my pants or shall I use my dress? Everything looks queer today? I know I need some vacation from my boyish closet …». Με τον ίδιο ακριβώς ζήλο παίζει με samples, ψηφιακό equipment, κιθάρες ή μεγάφωνο. «Με τα ζόρικα songs, τη φιλτραρισμένη από το μεγάφωνο πολεμική και το πολιτικό τους μένος οι τρεις Βερολινέζες συνεχίζουν από κει που σταμάτησε το DFA Remix του «Deception» των Le Tigre» (Wire). Μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους «The Front of Luxury» από την Kitty-Yo (www.rhythm-king-and-her-friends.net/

00:30
DJ-Set: Athens DJanes Αlkiholica & gina

Είσοδος για την κεντρική σκηνή του Βios: 6 €, για φοιτητές 4 €.
Είσοδος για το τριήμερο: 15 €, για φοιτητές 10 €.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...