Chumbawamba

Αδερφές, λεσβίες, tranny boys & girls, queer straights και όλοι οι άνθρωποι με εναλλακτικές ανατρεπτικές συνειδήσεις, όλοι να τραγουδάνε δυνατά.

Chumbawamba«Open your eyes Time to wake up, Enough is Enough is Enough». Σε μια περίοδο που πολιτικά και κοινωνικά ο τόπος βράζει, σε μια περίοδο που ακόμα και τυφλός να είσαι αισθάνεσαι την παράλογη ενέργεια αυτού του πλανήτη που ζούμε, σε μια περίοδο που πλέον οι βόμβες σκάνε και σε μη εμπόλεμες ζώνες, σε μια περίοδο που όλοι εμείς οι «διαφορετικοί» έχουμε κατέβει ενωμένοι στους δρόμους και φωνάξει κοινά συνθήματα ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην ομοφοβία ενάντια στην τρομοκρατία των κυβερνήσεων, όλοι εμείς χάρη στην συναυλία των Chumbawamba ξαναβρεθήκαμε σε ένα συναυλιακό χώρο μπροστά σε ένα θρυλικό συγκρότημα που το ένα τραγούδι του ήτανε πιο πολιτικό από το άλλο και κάθε λόγος τους στην σκηνή σε πλημμύριζε συγκίνηση γιατί τα λόγια τους ήταν ακριβώς εκείνα που και εσύ θα ήθελες να βροντοφωνάξεις από ένα μικρόφωνο.

«I get knocked down but I get up again». Αυτός ο στίχος τους από τη γνωστότατη επιτυχία τους Tubthumping, δεν μιλάει μόνο για ατομικές συνειδήσεις αλλά για μαζικά κινήματα που οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούν να πνίξουνε και εκείνα υψώνονται και δυναμώνουν επικίνδυνα.

Chumbawamba - AnarchyΕίναι Πέμπτη βράδυ, μόλις 2 μέρες πριν την συναυλία που περίμενα όσο τίποτα άλλο, έχουμε μαζευτεί όλοι οι φίλοι στο ραδιόφωνο και περιμένουμε τον Γιάννη να φέρει τους Chumbawamba στο Athens Gay & Lesbian Radio Show για live συνέντευξη. Ενώ στον αέρα ακούγεται το τραγούδι τους «ΝΟ Homophobia--the worst disease Love how you want to love and love who your please» και έχουμε παρακινήσει όλους τους ακροατές να βάλουνεδυνατάαυτό το τραγούδι να ξυπνήσουνε την γειτονιά και την πόλη ολόκληρη, να βγούνε στις βεράντες με τέρμα την ένταση και να φωνάξουν «ΝΟ Homophobia--the worst disease Love how you want to love and love who your please» εκείνη ακριβώς την στιγμή φτάνουν και στο Studio δυο από τα μέλη των Chumbawamba.

 Μπαίνουμε κατευθείαν στο θέμα και πριν προλάβω να ρωτήσω κάτι μου λένε

«Το ξέρεις ότι το αντιπολεμικό κίνημα τότε για το Βιετνάμ ήταν πολύ μικρότερο από το σημερινό αντιπολεμικό κίνημα. Ο κόσμος έχει ξυπνήσει.»

Μια ευχάριστη διαπίστωση που γίνεται αφορμή για μεγάλη πολιτική κουβέντα.

«Μέσα σε ποια πρόταση θα μπορούσατε να πείτε ότι η τρομοκρατία είναι κάτι καλό;» τους ρωτάω και έρχεται ξεκάθαρα η απάντηση « η τρομοκρατία που είναι ενάντια της κρατικής τρομοκρατίας είναι καλή, ο Ιρλανδικός IRA είναι καλός, τα κινήματα που ξεσπάνε στους δρόμους και που το κράτος προσπαθεί να ονομάσει τρομοκρατικά είναι καλά».Είναι πολύ δύσκολο να σας μεταφέρω γραπτά μέσα από αυτό το κείμενο όλη αυτήν την μεγάλη δίωρη συνέντευξη και μαζί και την συνέντευξη που τους πήρα λίγο πριν αρχίσει η συναυλία τους στο Gagarin, θα ήθελα όμως να σας παρουσιάσω τους Chumbawamba μέσα από την δουλειά τους, τους στίχους τους και με μερικά παραδείγματα  την στάση τους απέναντι στις κυβερνήσεις και απέναντι στη μουσική βιομηχανία.

 Κάθε τραγούδι τους είναι και μια πολιτική ολοκληρωμένη άποψη και είναι εμπνευσμένο από ένα συγκεκριμένο πολιτικό γεγονός. Τα τραγούδια τους δεν μιλούν γενικά και αόριστα για τον έρωτα και δεν έχουν απλές θεωρητικές υπαρξιακές αναζητήσεις αλλά πατάνε σε πραγματικά γεγονότα και τα σχολιάζουν ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές.Chumbawamba

 Behave

Single 1992

Μερικές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοήσεις την υπέρ-προσπάθεια που κάνουν οι απανταχού τον κόσμο celebrities για να τραβήξουν με κάθε μέσο τα φώτα της δημοσιότητας. Το 1992 ο εφήμερος star Jason Donovan μήνυσε το περιοδικό Face γιατί είχε γράψει ότι ο Donovan είναι ομοφυλόφιλος. Στο δικαστήριο κέρδισε £200,000 αποζημίωση. Στο δικαστήριο μάλιστα φανατικά υποστήριζε ότι είναι αντί – gay και ότι απεχθάνεται τους ομοφυλόφιλους. Λίγες εβδομάδες αργότερα για την απονομή κάποιων μουσικών βραβείων κάθισε δίπλα του ο Richard Fairbrass τραγουδιστής των Right Said Fred(μεγάλη τους επιτυχία το  "I'm too sexy for my shirt) δήλωσε δημόσια ότι δεν θέλει να κάτσει δίπλα στον Donovan γιατί ο κόσμος θα νομίσει ότι ο ίδιος είναι straight.

Enough Is Enough

Single 1993 with Credit To The Nation

Oι σειρήνες συναγερμού ηχούν στην ατμόσφαιρα. Ο Derek Beacon, νέο-ναζί μέλος του Εθνικιστικού Βρετανικού κινήματος εκλέχτηκε στην Βουλή! Την ίδια στιγμή στο Ροστόκ της Γερμανίας νέο-ναζί τοποθετούν βόμβα σε κτίριο όπου κατοικούν Τούρκοι μετανάστες προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων αθώων. Είχαν κάτσει έξω από τον κτίριο και παρακολουθούσαν τον κόσμο να καίγεται! Είναι η εποχή με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, οικονομική ύφεση ανά τον κόσμο ενώ κάποιοι χωρίς αίσθηση ιστορίας εκλέγουν νέο-ναζί στην βουλή. 

Smash Clause 29!

Single 1988

Από την στιγμή που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης φώναζαν για την «μάστιγα των ομοφυλόφιλων» και λίγοι είχαν κατανοήσει ότι ο ιός δεν είχε σεξουαλικούς προσανατολισμούς η Αγγλική κυβέρνηση Chumbawambaστηριζόμενη σε αυτή την «απειλή» ξεκίνησε σφοδρότατη επίθεση -κατοχυρωμένη νομοθετικά!!- γνωστή ως Gay morality. O σχετικός νόμος άρθρο 29 αναφέρει ότι είναι παράνομα τα ακόλουθα: Προαγωγή ομοφυλοφιλίας, δημοσίευση υλικού που προάγουν την ομοφυλοφιλία. Να παρέχετε οικονομική και όποιο άλλου είδους βοήθεια απαιτείται για την προάσπιση της αγνής οικογένειας. Διαλέξαμε να τραγουδήσουμε για τον  Oscar Wilde  γιατί καταδικάστηκε 2 χρόνια καταναγκαστικά έργα το 1895 για την σχέση του με έναν άλλο άνδρα..  Η μαζική αντίδραση να αντισταθούμε στο άρθρο 29 οδήγησε στην διαγραφή του και απέτρεψε την επιστροφή σε Βικτοριανά μοντέλα που καταδικάσανε σε θάνατο τον Oscar Wilde 

Ugh! Your Ugly Houses!

Single Recorded 1995

Χάρη σε μία έκδοση από το περιοδικό Hello ανακαλύψαμε ότι όταν ο Sting δεν κάνει κάμπινγκ σε κάποιο δάσος στα πλαίσια κάποιας οικολογικής καμπάνιας απολαμβάνει το τσάι του στην αξίας £1.2m βίλα του στο Lake House. Εικόνες από το εσωτερικό του σπιτιού μας δείχνουν εικόνες από τον Αγγλικό μεσαίωνα με περιγραφές απαγχονισμού και άλλα συναφή σπορ της εποχής, ξαφνιασμένα ελαφάκια κτλ. Ενώ θέλαμε να του απονείμουμε το βραβείο χειρότερου γούστου το άρπαξε κυριολεκτικά  από τα χέρια  του ο Noel Gallagher των Oasis όπου μέσα στο μπάνιο του όπου ο ίδιος είχε επιμεληθεί του…σχεδίου είχε φτιάξει ένα studio ηχογράφησης το οποίο ποτέ δεν άγγιξε!!  'Ugly Houses' είναι ένα αφιέρωμα στο πώς πολύ πλούσιοι άνθρωποι έχουν τόσο άσχημο γούστο και λεφτά για πέταμα.

Chumbawamba Οι Chumbawamba για 8 χρόνια μένανε μαζί σε κατάληψη σε ένα κτίριο έξω από το Halifax. Είχαν σοβαρά προβλήματα με την δικαιοσύνη. Ο Dunbert Nobacon είχε σοκάρει το πουριτανικό βρετανικό κοινό εμφανιζόμενος φορώντας φούστα είχε κατηγορηθεί για έκρηξη σε πρακτορείο βενζίνης της Shell διαμαρτυρόμενος για τα πειράματα και την πολιτική τους. Αμέτρητα προβλήματα για τους στίχους των τραγουδιών τους με τον πολιτικοποιημένο και άκρως συνειδητοποιημένο λόγο τους.

Η προσέγγιση των Chumbawamba για μουσική επένδυση σε διαφημιστικά spots βασίζεται στις τυπικές αρχές  του rock n’ roll. Όταν τους προσφέρθηκε  να βάλουν την μουσική τους σε διαφημίσεις η μπάντα επικοινώνησε με τις αντί-καπιταλιστικές οργανώσεις της χώρας και αποφάσισαν να το κάνουνε. «Είναι παρανοϊκό να μην δεχόμασταν μια τέτοια προσφορά χιλιάδων δολαρίων!  When offered ads the band contact anti-capitalist groups in the country. Η Pontiac έχει στην διαφημιστική της καμπάνια το  “Pass It Along” από το άλμπουμ WYSIWYG στις Η.Π.Α. Εξ αιτίας τραγουδιών των  Chumbawamba οι Ford και Renault έχουν χρηματοδοτήσει αντί-καπιταλιστικές οργανώσεις στην Νότια Αφρική στην Ιταλία, την Βραζιλία και την Ινδία.

Πρόσφατα η General Electric πρόσφερε στους Chumbawamba το ποσό των $750,000 για να χρησιμοποιήσουν το mega-hit “Tubthumping” σε μια καμπάνια για μια μηχανή με ακτίνες Χ. Αλλά από την στιγμή που η General Electric κατασκευάζει μηχανές για πολεμικά αεροσκάφη η μπάντα αρνήθηκε. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε έστω και με αυτό τον τρόπο ή να συμμετέχουμε – να είμαστε μέρος αυτής της εταιρίας όταν οι μηχανές της βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν και το κάθε Αφγανιστάν σκοτώνοντας αθώους και καταστρέφοντας πολιτισμούς».

Οι Chumbawamba έχουν εμφανιστεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ όλου του  κόσμου και φυσικά σε πάρα πολλά Gay & Lesbian Prides και Festivals ενώ οι συναυλίες τους είναι πραγματική εμπειρία.

 Για όσους και όσες ήσασταν στην συναυλία τους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη νομίζω ότι αυτό το βιώσατε για όσους και όσες δεν είχαν την ευκαιρία να τους δούνε ζωντανά ή δεν ξέρανε για ποια εξαίσια μπάντα επρόκειτο νομίζω ότι μετά από αυτό το κείμενο δεν θα χάσουν την επόμενη τους εμφάνιση τους στην χώρα μας.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...