Τρανς της Θεσσαλονίκης μηνύουν την ΕΛ.ΑΣ.

Τρανς της Θεσσαλονίκης μηνύουν την ΕΛ.ΑΣ.

Με μήνυση κατά της αστυνομίας απαντούν οι τρανς της Θεσσαλονίκης στο ρατσιστικό πογκρόμ που έχουν δεχτεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Τη μήνυση κατέθεσαν στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης επτά τρανς που προσήχθησαν, κρατήθηκαν και έγιναν αντικείμενο προσβλητικής συμπεριφοράς από αστυνομικούς, όπως πολλές ακόμα τρανς της συμπρωτεύουσας, συνολικά 25. Είναι τέτοια η συχνότητα των μη αιτιολογημένων προσαγωγών και κρατήσεων τελευταία (σχεδόν καθημερινή, με ένα μικρό διάλειμμα όταν η υπόθεση πήρε δημοσιότητα) που φέρει τα χαρακτηριστικά πογκρόμ.

«Πρόκειται για ξεκάθαρη στοχοποίηση των τρανς, τις οποίες προσάγουν πια σε κάθε σημείο του κέντρου της πόλης. Εχουν κατεβάσει τρανς από το αυτοκίνητο την ώρα που ήταν στο βενζινάδικο και έβαζε βενζίνη. Αλλη τρανς βρισκόταν στο αυτοκίνητό της και είχε σταματήσει σε φανάρι κεντρικής διασταύρωσης. Την κύκλωσαν, της είπαν να κάνει δεξιά, της πήραν την ταυτότητα και της είπαν να τους ακολουθήσει. “Για ποιο λόγο;” ρώτησε. “Βούλωσ’ το γιατί θα σε πάμε για αντίσταση κατά της αρχής” ήταν η απάντηση. Μια άλλη βρισκόταν σε ενημερωτική συνάντηση για τα δικαιώματα των τρανς, κατέβηκε να πάρει τσιγάρα και μας πήρε από το τμήμα ότι της είχαν κάνει προσαγωγή”, λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).

Η μήνυση στρέφεται κατά αστυνομικών, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί των ομάδων «Δίας» και «Ζήτα», τους οποίους κατηγορεί για κατά συνήθεια βασανιστήρια, σοβαρές προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παράνομες κρατήσεις, κατάχρηση εξουσίας, απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και άλλα ποινικά αδικήματα.

Ζητείται μάλιστα να διερευνηθεί το ρατσιστικό κίνητρο κατά την τέλεση των παραπάνω αδικημάτων, γεγονός που δίνει στη μήνυση μια ιστορική πρωτιά. Από τον Μάρτιο που προστέθηκε η ταυτότητα φύλου στις περιπτώσεις που προστατεύονται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τα ρατσιστικά εγκλήματα, είναι η πρώτη φορά που ζητείται να εφαρμοστεί η διευρυμένη διάταξη.

Οι μηνύτριες ζητούν να συσχετιστεί η μήνυσή τους με τη μήνυση της δικηγόρου Ηλέκτρας–Λήδας Κούτρα κατά των αστυνομικών του Α.Τ. πλατείας Δημοκρατίας, οι οποίοι την κράτησαν στο κρατητήριο τη στιγμή που προσπαθούσε να έρθει σε επαφή με κρατούμενη πελάτισσά της. Επρόκειτο για μια τρανς η οποία είχε προσαχθεί και κρατηθεί τρίτη φορά σε τέσσερις μέρες, στο πλαίσιο του πογκρόμ κατά των τρανς της συμπρωτεύουσας.

Πηγή:fsyn.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...