Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Διάκριση ο αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Διάκριση ο αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία

Ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Μενγκότζι αντιτίθεται στον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία. «Η Γαλλία μεταξύ άλλων χωρών απαγορεύει τη συμμετοχή τους στην αιμοδοσία», συμπεριφορά την οποία καταγγέλλει.

H ομοφυλοφιλία δε συνιστά μια συμπεριφορά που θα δικαιολογούσε το μόνιμο αποκλεισμό από την αιμοδοσία, όπως ισχύει στη Γαλλία, εκτίμησε ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Μενγκότζι.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Ένας τέτοιος αποκλεισμός θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στο πλαίσιο του στόχου της προστασίας της δημόσιας υγείας υπό την προϋπόθεση ότι δε βαίνει πέραν αυτού που είναι αναγκαίο, στο παράδειγμα της Γαλλίας, δεν θα μπορούσε να είναι αυτή η υπόθεση».

Η γαλλική δικαιοσύνη αποκλείει δια παντός από την αιμοδοσία τα πρόσωπα που είχαν ή έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Από τη μεριά της, η Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη προβλέπει ότι «τα πρόσωπα των οποίων η σεξουαλική συμπεριφορά τα εκθέτει στον κίνδυνο να προσβληθούν με σοβαρές μεταδιδόμενες μολυσματικές ασθένειες μέσω του αίματος αποκλείονται με τρόπο μόνιμο από την αιμοδοσία».

Στα συμπεράσματά του, ο γενικός εισαγγελέας θεωρεί ότι «μόνο το γεγονός ότι ένας άνδρας διατηρεί ή διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με ένα άλλο άνδρα δε συνιστά μια «σεξουαλική συμπεριφορά» που θα δικαιολογούσε το μόνιμο αποκλεισμό του ενός τέτοιου άνδρα από την αιμοδοσία. Η γαλλική νομοθεσία τείνει κυρίως να θεωρήσει αυτό το γεγονός ως ένα αμάχητο τεκμήριο της έκθεσης σε έναν υψηλό κίνδυνο ανεξαρτήτως των συνθηκών και της συχνότητας των σχέσεων ή των παρατηρούμενων πρακτικών».

Τα κράτη μέλη «μπορούν να διατηρήσουν ή να θεσπίσουν πιο αυστηρά μέτρα προστασίας από εκείνα που έχουν θεσπιστεί από την οδηγία, όμως η ελευθερία τους σταματά από τη στιγμή που ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών απειλείται» υπενθυμίζει ο Μενγκότζι.

«Αποκλείοντας με οριστικό τρόπο την αιμοδοσία σε κάθε άνδρα που έχει ή είχε σεξουαλικές σχέσεις με έναν άλλο άνδρα, η γαλλική νομοθεσία εισάγει μια προφανή έμμεση διάκριση που βασίζεται, συνδυαστικά, στο φύλο (των ανδρών) και στο σεξουαλική προσανατολισμό (την ομοφυλοφιλία ή την αμφιφυλοφιλία)».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...