Διατροφή και Εμμηνόπαυση

Διατροφή και Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια εντελώς ξεχωριστή περίοδος για την γυναίκα, όπου εξαιτίας της ορμονικής επιβράδυνσης βιώνει μία σειρά αλλαγών τόσο στο σώμα της όσο και στην επιδερμίδα της. Για την γυναίκα λοιπόν, θεωρείται εποχή - ορόσημο, όπως στα νεανικά χρόνια, τότε που είχε για πρώτη φορά περίοδο. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Τα συμπτώματα είναι πολλά, και χρειάζεται η κατάλληλη επιστημονική καθοδήγηση, που θα την βοηθήσει να βιώσει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα την ευαίσθητη αυτή περίοδο της ζωής της.

Tα ενοχλητικά συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν τον γυναικείο οργανισμό και συγκεκριμένα το αναπαραγωγικό, καρδιαγγειακό και σκελετικό σύστημα. Συνήθως, η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων εξάψεις, έντονη εφίδρωση, διαταραχές στον ύπνο, εκνευρισμός, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, μειωμένη ενεργητικότητα και αύξηση του σωματικού βάρους.

Στο δέρμα, βασικό πρόβλημα είναι η χαλάρωση των ιστών, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στην περιοχή των ζυγωματικών, στο λαιμό αλλά και στο περίγραμμα του προσώπου. Κάποια επιπλέον συμπτώματα είναι η θαμπή όψη και η ανομοιομορφία στο χρωματικό τόνο.

Στο σώμα, αιτία της αύξησης βάρους είναι η πτώση του βασικού μεταβολισμού, η οποία και συνεχίζεται με το πέρασμα των χρόνων, η μείωση της ενεργητικότητας και η αυξημένη κατανάλωση τροφής (πιθανά λόγω περιορισμού των οιστρογόνων ή λόγω ήπιων συμπτωμάτων κατάθλιψης).

Τι πρέπει να αποφεύγεται

Η αλλαγή του τρόπου ζωής και της διατροφής για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι απαραίτητη, προκειμένου να παραμείνουν υγιείς και όμορφες.

Η Dr Martine Pellae, διατροφολόγος του νοσοκομείο Bichat στο Παρίσι συστήνει την την υιοθέτηση μιας διατροφής χαμηλής σε ζωικά λιπαρά, απλά σάκχαρα και αλάτι. Η διατροφή στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και χαμηλές σε λιπαρά πρωτεΐνες. Τα γεύματα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από σαλάτα εποχής, λαχανικά ή φρούτα, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Η χρήση του ελαιολάδου, με παράλληλη κατανάλωση πουλερικών, αβγών, ψαριών και όσπριων βοηθά επίσης σημαντικά.

Η καθημερινότητα, από την άλλη, μπορεί να βελτιωθεί εκτός των άλλων με τη χαλάρωση και τη μείωση του στρες. Τα υγρά επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο: 8-10 ποτήρια νερό, με παράλληλη αποφυγή χυμών, ροφημάτων ή αναψυκτικών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, βοηθούν πολύ κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ημερησίως, σύμφωνα πάντα με τους διατροφολόγους-διαιτολόγους, θεωρείται απαραίτητο, σε αντίθεση όμως με την υπερκατανάλωση αλκοόλ, που μπορεί να οδηγήσει σε ευθραυστότητα των οστών.
Tέλος, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στο σώμα, συστήνονται και τρόφιμα όπως το σκόρδο, το λινέλαιο, και το σουσάμι.

Πηγή: https://www.iatronet.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...