1η Δεκεμβρίου 2016 | Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS

Εκδηλώσεις με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου 2016 | Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» υλοποιεί ένα ευρύ πλέγμα δράσεων ενημέρωσης, καταπολέμησης του στίγματος και προαγωγής της τακτικής εξέτασης, με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS.

Βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι νέες διαγνώσεις HIV το 2015 είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με πριν μία δεκαετία, ενώ διπλασιάστηκε μέσα σε πέντε χρόνια και ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στη χώρα μας. Σημαντικά υψηλός παραμένει και ο αριθμός των διαγνώσεων σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη στοχευμένων παρεμβάσεων ανάδειξης της σημασίας της τακτικής εξέτασης.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» επιχειρεί την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου και διεκδικεί την ικανοποίηση των αιτημάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, για τα παρακάτω ζητήματα:

•Διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στην αντιρετροϊκή αγωγή και εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων ελλείψεων που καταγράφονται στα φαρμακεία ορισμένων νοσοκομείων της χώρας.
•Υιοθέτηση από την Ελλάδα των διεθνών και ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών που υποδεικνύουν την πρώιμη έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας από τη στιγμή της διάγνωσης.
•Αντιμετώπιση του προβλήματος υποστελέχωσης και έλλειψης αντιδραστηρίων για την μέτρηση του ιικού φορτίου, καθώς και αναλώσιμου ιατρικού υλικού που παρατηρείται σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων.
•Άμεση σύγκλιση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του Άρθρου 7, για την τροποποίηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ) στη βάση της πρότασης που έχει καταθέσει το ΙΚΑ για τον προσδιορισμό αναπηρίας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και συμπερίληψη της ΗIV λοίμωξης στη λίστα των χρονίων και μη αναστρέψιμων παθήσεων.
•Χάραξη και υλοποίηση ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS, που θα καλύπτει στρατηγικά όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την εξάπλωση του ιού, την υποστήριξη των οροθετικών ατόμων και την πρόληψη.
•Ενίσχυση του δημοσίου διαλόγου για τις προϋποθέσεις χορήγησης PrEP (Προφύλαξη πριν την Έκθεση), σε άτομα που επιδεικνύουν υψηλού ρίσκου σεξουαλική συμπεριφορά.
•Υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων πρόληψης σε ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες στο σεξ, οι κρατούμενοι και οι αποφυλακισμένοι, οι Ρομά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κ.λπ.
•Ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης, υποκατάστασης και μείωσης βλάβης για τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και επανένταξης για τους αποφυλακισμένους.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ AIDS

Όνειρο μας, να δώσουμε τέλος στο HIV/AIDS
Μετουσιώνουμε το όνειρο μας, σε εκδηλώσεις και δράσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια και ενώνουμε τη φωνή μας με 28 πόλεις και 20 οργανώσεις, για να επικοινωνήσουμε το μήνυμα μας υπέρ της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης και κατά του στίγματος που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS.

Οι τρεις μεγαλύτεροι δήμοι μαζί για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS

Σε μία συμβολική κίνηση ευαισθητοποίησης οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πατρέων θα τοποθετήσουν την 1η Δεκεμβρίου, ειδικά μεγάλα πανό στις προσόψεις των δημαρχιακών μεγάρων με το μήνυμα «Όνειρό μας να δώσουμε τέλος στο HIV/AIDS».

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της «Θετικής Φωνής», το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου θα αποτυπωθεί στο Λευκό Πύργο με ειδικό φωτισμό λέιζερ η κόκκινη κορδέλα που συμβολίζει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το AIDS.

Παροχή δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων σε 8 πόλεις της περιφέρειας

Τα Κέντρα Πρόληψης για τον HIV «Checkpoint» θα βρίσκονται την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στον Πύργο, στην Αμαλιάδα, στην Κατερίνη και στο Βόλο, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στην Πάτρα και στο Αίγιο και την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στο Μεσολόγγι και στο Αντίρριο, για την παροχή δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων HIV και διανομή δωρεάν προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού προς τους δημότες των πόλεων.

Όλη η Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS

Σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα ενώνουν τη φωνή τους με τη «Θετική Φωνή».

Στην Αθήνα, μέλη και εθελοντές της «Θετικής Φωνής» θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό και δωρεάν προφυλακτικά στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω, στην Πανόρμου, στον Ευαγγελισμό, στη Δάφνη, στον Άγιο Δημήτριο, στη Νερατζιώτισσα, στο Μαρούσι, στους Αμπελόκηπους, στον Κεραμεικό, στη Νέα Σμύρνη, στο Χαλάνδρι, στη Γλυφάδα, στο Πάντειο, στη Νομική Σχολή, στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας και στο Οικονομικό Πανεπίστημιο.

Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου δίνουμε ραντεβού στις 18:30 στο Μοναστηράκι για τη δημιουργία ενός «red ribbon» με τη συμμετοχή μελών και εθελοντών της «Θετικής Φωνής», του «Κέντρου Ζωής» και της «PRAKSIS».

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχες δράσεις θα λάβουν χώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη Μηχανιώνα, στο Ελευθέριο-Κορδελιό και στην Καλαμαριά.

Τοπικές, συνεργαζόμενες οργανώσεις θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό και δωρεάν προφυλακτικά σε κεντρικά σημεία στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Καβάλα, στην Χαλκίδα, στη Ρόδο, στα Χανιά, στην Τρίπολη, στη Λήμνο, στη Λευκάδα, στα Γρεβενά, στον Βόλο, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στην Κοζάνη, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Ορεστιάδα, στην Αλεξανδρούπολη και στα Μουδανιά Χαλκιδικής.

Διαγωνισμός ερασιτεχνικού βίντεο

Σε συνεργασία με την ΕΡΤ και με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, οι συμμετέχοντες καλούνται να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους για την πρόληψη και την τακτική εξέταση και κατά του στίγματος, με τη δημιουργία και αποστολή ερασιτεχνικού βίντεο στο [email protected].

Συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS

Οι Minor Project με την Μαριέττα Φαφούτη, ο Γιώργης Χριστοδούλου, ο Theodore και οι Bee Jizz δίνουν συναυλία στο «six d.o.g.s.» την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2015, στις 20:30. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Όλη η πόλη, ένα πάρτυ

Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, 30 καφετέριες και μπαρ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δημιουργούν το μεγαλύτερο πάρτυ της πόλης, αφιερωμένο στην 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS.

Συνέντευξη τύπου

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και η «PRAKSIS» διοργανώνουν συνέντευξη τύπου την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Στη συνέντευξη τύπου θα παρουσιασθούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα από εκπρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ οι τρεις οργανώσεις θα παρουσιάσουν μία συνολική επιτήρηση των κοινωνικών εξελίξεων αναφορικά με το HIV/AIDSστην Ελλάδα και των αντίστοιχων πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από την πλευρά των ασθενών και της κοινωνίας των πολιτών. Η συνέντευξη τύπου θα κλείσει με την βράβευση ενός δημοσίου προσώπου για τη συμβολή του στην αποστιγματοποίηση των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.

Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη του AHF Europe και των εταιρειών Gilead και GSK, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, την ΕΡΤ, το Rotaract Club Βόλου, το Antivirus, το Mtv, το Εν Λευκώ, την Athens Voice, το avopolis, το ελculture, το popaganda, το six d.o.g.s. και τις οργανώσεις Κέντρο Ζωής, PRAKSIS, Homophonia, La Petite Cantine Project, ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξη, Σύλλογος ΑμεΑ Ιππόκαμπος, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Νεολαία UNESCO, ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, Θράκας Ιππέας, ΚΕΘΕΑ Κιβωτός, Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Εύβοιας, Λάρισας, Ρόδου, Χανίων, Αρκαδίας, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο, LGBT ομάδα Πάτρας Blender, LGBT ομάδα Ηρακλείου Conqueer.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...