LONG LIVE THE QUEENS: ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΖΑΚ/ZACKIE OH. 11-17 Απριλίου στο 12ο Outview

Long Live The Queens

Curator: Πάνος Θάνος

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο Ζακ Κωστόπουλος, ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, οροθετικός, αντιφασίστας και drag queen (Zackie Oh) δολοφονήθηκε βάναυσα στο κέντρο της Αθήνας σε δημόσια θέα. Η δολοφονία δια λιντσαρίσματος έγινε από «αγανακτισμένους πολίτες» με την ανοχή και τη σύμπραξη ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακολούθησε μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης της δολοφονίας, παραπληροφόρησης και ενοχοποίησης του θύματος. Η δολοφονία του Ζακ ήταν μια πράξη βαρβαρότητας και κοινωνικού εκφασισμού.

Ο Ζαχαρίας πολεμούσε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα από παιδί. Παρακινούμενος από την ανάγκη του να χτίσει ένα καλύτερο κόσμο για όλους δημιούργησε τη περσόνα του, τη Zackie Oh: Μια προσωπικότητα με σκοπό όχι μόνο την διασκέδαση, ενημέρωση και εκπαίδευση για την επικαιρότητα του κοινού, αλλά και για να χτυπάει σα «γροθιά στο στομάχι» την αδικία της καθημερινότητας με το δημόσιο λόγο και  την παρουσία του.

Όπως είχε πει και ο ίδιος σε κάποιο από τα post του :

Zak-Kostopoulos-Facebook

Ζak Kostopoulos Facebook Post 2018

Στα πλαίσια του Outview Film Festival 2019 11-17 Απριλίου στην Ταινιοθήκη, ο κοντινότερος φίλος του Ζακ και σχεδιαστής μόδας, ο Πάνος Θάνος, ο οποίος είχε φτιάξει και κάποια από τα drag κουστούμια του, παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο:

Long Live The Queens

στην οποία θα παρουσιαστούν κομμάτια από τη προσωπική γκαρναρόμπα Ελλήνων και Ελληνίδων  Dr.a.g. καλλιτεχνών. Κάθε ένα από τα κομμάτια- εκθέματα συμβολίζει μια σημαντική στιγμή για τον εκάστοτε καλλιτέχνη στην επαγγελματική του πορεία.

DR.A.G.
Η τέχνη της Μεταμόρφωσης

Σαιξπηρικός όρος , ακρωνύμιο του Dressed As Girl. Στα έργα του o  William Shakespeare, όταν εμφανιζόταν κάποιος στη σκηνή ντυμένος γυναίκα, τον προσφωνούσε ως «μπαίνει στην σκηνή ο χ in Drag». Ο όρος από τότε ταξίδεψε στον χρόνο, ανασχηματίστηκε και τελικά μεταμορφώθηκε την μορφή τέχνης που σήμερα όλοι γνωρίζουμε. Η διαδικασία της μεταμόρφωσης απαιτεί χρόνο. Τα άτομα που ασχολούνται με τη τέχνη του Dr.a.g. έχουν σημαντικές γνώσεις γύρω από το μακιγιάζ, το styling, την μόδα, την υποκριτικής , τον χορό και το τραγούδι. Επιστρατεύοντας αυτά τα μέσα, οι καλλιτέχνες, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, είτε διασκεδάζουν, είτε επικοινωνούν στο κοινό πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα που αφορούν την επικαιρότητα.

Στην Ελλάδα η τέχνη του Drag υπήρχε πάντα, αλλά περιοριζόταν κυρίως στο θεατρικό σανίδι και το γνωστό nightclub «Κούκλες». Μόλις τα τελευταία εφτά χρόνια άρχισε να κερδίζει έδαφος και να υποστηρίζει δυναμικά την ύπαρξη και την αποδοχή της από το ευρύ κοινό, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα αναγνωρίζοντας γρήγορα την αξία της.

 

Θα εκτεθούν τα κουστούμια που έχουν φορεθεί από:

Ζακ Κωστόπουλος Zackie Oh
Γιώργος Καλογερόπουλος I-tenia
Χαρά Κολαΐτη Άννα Γούλα Βαρδινογιάννη
Γιώργος Κουνάνης Activista
Ilias Aphrodite Hgw
Θεόφιλος Σπηλιώπουλος Φιλοθέη
Βασίλης Παπαδόπουλος Darla Qubit
Imiterasu

“Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Zak Kostopoulos a.k.a. Zackie Oh ,
ενός ανθρώπου και καλλιτέχνη της Drag Σκηνης , ενός φίλου και αδερφού.”
Πάνος Θάνος

 

Πού: Ταινιοθήκη - Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Πότε: 11-17 Απριλίου 2019

f.b. event

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...