Ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης

Ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης

Με βελτιωτικές ρυθμίσεις ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σύμφωνο συμβίωσης, κατά τη β' ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου, μετά τις νομοτεχνικές αλλαγές που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, τη Δευτέρα, στο επίμαχο άρθρο 12, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ δέχτηκε τη σφοδρή αντίδραση των ΑΝΕΛ, ο κ. Παρασκευόπουλος αποσαφήνισε ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια», παρότι, όπως είπε, «οι φόβοι που εκφράστηκαν ήταν αβάσιμοι».

Ταυτόχρονα, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «γάμος ομοφύλων ούτε έμμεσα ούτε κρυφά δεν εισάγεται στο νομοσχέδιο».

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την τροπολογία που κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητείται η κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί την «ασέλγεια παρά φύση» μεταξύ ανδρών και προβλέπει προϋποθέσεις για το αξιόποινο.

Στην αιτιολογική έκθεση, οι πέντε βουλευτές χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη διάταξη απαρχαιωμένη, τονίζοντας ότι «στιγματίζει ποινικά μια κατηγορία ατόμων, κάτω μάλιστα από έναν εξαιρετικά υποδηλωτικό τίτλο, ενώ διαιωνίζει και επιτείνει τις διακρίσεις και το ρατσισμό σε βάρος τους».

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναγνώρισε ότι «είναι προβληματική η διάταξη 347 του Ποινικού Κώδικα, γιατί αφορά μόνον άνδρες», επισήμανε ότι «η κανονιστική της εμβέλεια καλύπτεται από το άρθρο 339 που αφορά αποπλάνηση ανηλίκων», ενώ σημείωσε ότι είναι σε αχρηστία το άρθρο 342 για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.

Τη στήριξη τους στο νομοσχέδιο δήλωσαν, εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για όλα τα άρθρα στην Ολομέλεια, και το ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ότι θα διαφοροποιήσει τη θετική του στάση, αν ο υπουργός υιοθετήσει σωρεία τροπολογιών που έχουν κατατεθεί.

Κατά του Συμφώνου Συμβίωσης τάχθηκαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, το οποίο ωστόσο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ σκληρή κριτική άσκησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, πυροδοτώντας προς στιγμή το κλίμα και προκαλώντας την άμεση αντίδραση, τόσο της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου όσο και του βουλευτή του κόμματος Σπυρίδωνα Λάππα.

Πηγή: in.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...