Αρθρώσεις

Αρθρώσεις & εμμηνόπαυση

Πολλές φορές η εμμηνόπαυση επιφέρει ποικίλες αλλαγές τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Mία από αυτές είναι και ο πόνος στις αρθρώσεις. Ωστόσο, με τη σωστή ενημέρωση μπορεί να είναι ευκαιρία για μια νέα αρχή. Η επιστήμη σήμερα έχει πολλές προτάσεις για να βοηθήσει όσες γυναίκες διανύουν τη φάση της εμμηνόπαυσης, ωστόσο αν κι εκείνες υιοθετούσαν μερικούς απλούς κανόνες θα έβλεπαν μεγάλη βελτίωση στην καθημερινότητά τους, τονίζουν οι ειδικοί.

1. Μειώστε τον καφέ, το αλκοόλ και το αλάτι: Η υπερβολική λήψη τους αυξάνει την απέκκριση του ασβεστίου στα ούρα και στα κόπρανα, συμβάλλει στην αδυναμία των οστών και επηρεάζει την απορρόφηση του ασβεστίου, αντίστοιχα.

2. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και στην ενδυνάμωση των οστών. Η καλύτερη άσκηση είναι το κολύμπι που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονται και οι τραυματισμοί.

3. Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο, ιχνοστοιχεία τα οποία ευνοούν την υγεία και τη δύναμη των οστών. Το κάλιο βρίσκεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλια, μπανάνες, δαμάσκηνα, καρότο, σέλινο και μπρόκολο, ενώ το μαγνήσιο στη σοκολάτα, στην πατάτα, στους ξηρούς καρπούς και σε ορισμένα ψάρια.

4. Προσλαμβάνετε αρκετό ασβέστιο μέσω κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Άλλες τροφές που περιέχουν ασβέστιο είναι το σουσάμι και το σπανάκι.

5. Μην ξεχνάτε τη βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από το πεπτικό σύστημα. Υπάρχει στον σολομό, το μουρουνέλαιο και το αυγό.

6. Εξετάστε την οστική πυκνότητα.

7. Βελτιώστε την κακή στάση σώματος. Οι πιο ενδεδειγμένες ασκήσεις είναι pilates, qigong και tai chi. Έτσι, θα μειώσετε τον κίνδυνο πτώσεων, που αποτελούν βασική αιτία καταγμάτων.

8. Αποφύγετε: Τη συστηματική κατανάλωση ανθρακούχων ποτών που περιέχουν φώσφορο, γιατί μπορεί να αυξήσουν την απώλεια της οστικής μάζας

Πηγή: vita.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...