Σεξουαλικός προσανατολισμός, έκφραση, ταυτότητα και χαρακτηριστικά φύλου στο κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στην δημοσιότητα το κείμενο των θέσεων που θα τεθούν υπό συζήτηση και θα ψηφιστούν κατά το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2016. 

Ο προσυνεδριακός διάλογος ξεκινάει την Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016. Τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι θέσεις και οι προτεινόμενες αλλαγές του καταστατικού, έχουν σταλεί ήδη στις Οργανώσεις Μελών του κόμματος.

Στις 26 προγραμματικές τομές που προτείνει και διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβάνονται και διεκδικήσεις για το Σεξουαλικό προσανατολισμό, έκφραση, ταυτότητα και χαρακτηριστικά φύλου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

Ο αγώνας για τα δικαιώματα και την ισότητα των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αποτελεί μέρος του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Διεκδικούμε την άμεση και ακαριαία αντιμετώπιση από την Πολιτεία κάθε πρακτικής διάκρισης από όπου κι αν αυτή προέρχεται, λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, καθώς και την απαγόρευση της ρητορικής μίσους, με παράλληλη επιβολή των προβλεπόμενων νομικών κυρώσεων.


Μετά την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, είναι αναγκαία η θέσπιση του πολιτικού γάμου με πλήρη και ίσα δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν, η άμεση αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, καθώς και η νομοθέτηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου με μόνο κριτήριο τον αυτοπροσδιορισμό, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζεται μια σύγχρονη οπτική, με νέα διευρυμένη αντίληψη της οικογένειας, που αναγνωρίζει την πολυμορφία των οικογενειακών σχέσεων αλλά και την ελεύθερη, απαλλαγμένη από διακρίσεις, ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου.


Σε αυτή την κατεύθυνση, η αλλαγή της εκπαιδευτικής πολιτικής και η συστηματική επιμόρφωση όλων των δημόσιων λειτουργών και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών σε θέματα ισότητας, θα οδηγήσουν σε μια ανοιχτή εκπαιδευτική διαδικασία, που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε μια κοινωνία απελευθερωμένη από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Το συγκεκριμένο κομμάτι προτάθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από την Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας/Έκφρασης Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και έγινε ομόφωνα δεκτό, δίχως να τεθεί καν θέμα ψηφοφορίας.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...