Πρόγραμμα 31/5 - 3/6/2007

1o Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικών ταινιών της Αθήνας
Athens 1st Gay & Lesbian Film Festival
 
Πέμπτη 31 Μαΐου – Κυριακή 3 Ιουνίου 2007
 
Κινηματογράφος Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21,Πατησίων 101, ΜΕΤΡΟ Βικτώρια, τηλ: 2108215469, 2108222702 (Ο Κινηματογράφος Τριανόν έχει τη δυνατότητα μετατροπής σε θερινό)

*Το εισιτήριο θα είναι 6 ευρώ για κάθε προβολή. Δεν θα υπάρχει ημερήσιο*

Για πρώτη φορά στην πόλη μας διοργανώνεται ένα Gay & Lesbian Film Festival. Ξεκινάει από τους δικούς μας Έλληνες σκηνοθέτες και απλώνεται σε όλες τις βραβευμένες και μη ταινίες που έχουν ξεχωρίσει σε Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Κων. Γιανναρης, Χρήστος Δήμας, Todd Verrow, Michael Stock και πολλά άλλα ονόματα που μπορείτε να δείτε αναλυτικά παρακάτω, έρχονται να φέρουν στην μεγάλη οθόνη όλο το εύρος της queer κουλτούρας.

Τόσο θεματολογικα, όσο και καλλιτεχνικά το τετραήμερο φεστιβάλ επιθυμεί να καλύψει αυτό που ονομάζουμε queer cinema σε πραγματικές διαστάσεις και με ταινίες που δύσκολα φτάνουν όχι μόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και στα μέχρι σήμερα κινηματογραφικά φεστιβάλ που διοργανώνονται στην πόλη μας.

Ταινίες κινηματογραφικά εύκολες αλλά και δύσκολες για τον μέσο θεατή, θεματολογίες προσιτές αλλά και ιδιαίτερες, χιούμορ, δράμα, αποδοχή απόρριψη, σεξουαλικότητα, ταυτότητα φύλου, ανατροπές και μυστήρια, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους για τα μικρά μεγάλα προβλήματα αλλά και τις χαρές και τους έρωτες της queer ζωής μας.

 Ο μήνας Ιούνιος είναι ο Παγκόσμιος μήνας Ομοφυλόφιλης Περηφάνιας (Pride Month). Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που θα γίνουν σε όλες τις χώρες και σε όλα τα μέρη του πλανήτη και φυσικά και στην πόλη μας, ξεκινάμε φέτος ένα θεσμό που εδώ και χρόνια υπάρχει σε πάνω από 200 πόλεις και χώρες σε όλο τον κόσμο. Ένα Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικών ταινιών.

Μετά από 2 χρόνια μιας σειράς επιτυχημένης διοργάνωσης προβολών και κινηματογραφικών φεστιβάλ στην Αθήνα (που είναι πάντα sold out), η Proud Promotions επιλέγει τον Κινηματογράφο Τριανον για το τετραήμερο Φεστιβάλ.

Ο Κινηματογράφος “Τριανόν” λειτουργεί από το 1961 με πρώτη ταινία που προβλήθηκε το “Ποτέ την Κυριακή”. Κατά τη δεκαετία του '70 υπήρξε ο πιο επιτυχημένος εμπορικός κινηματογράφος. Το 1997 ανακαινίζεται ριζικά και στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά σε προβολές ποιοτικών ταινιών, αποκτώντας το status μιας άριστης κινηματογραφικής αίθουσας. Συνεργάζεται στενά με το Κέντρο Κινηματογράφου σε κινηματογραφικές και μουσικές εκδηλώσεις και έχει φιλοξενήσει αφιερώματα μεγάλων κινηματογραφικών φεστιβάλ της Ελλάδας, όπως το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας και της Θεσσαλονίκης, αφιερώματα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας κ.ά.

 
Ακριβώς για αυτούς του λόγους θεωρούμε ότι το Πρώτο της Αθήνας Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικών Ταινιών αξίζει να φιλοξενηθεί στον πιο σημαντικό και ποιοτικό κινηματογράφο που έχει η πόλη μας και πάντα με την επίσημη έγκριση και συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
 
Στο 1o Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικών ταινιών της Αθήνας θα παρακολουθήσετε ταινίες μεγάλες και μικρού μήκους, βραβευμένες ή ταινίες που ξεχώρισαν στα TeddyAwards, στο Panorama, στο SundanceFestival αλλά και σε μεγάλα Ευρωπαϊκά Queerκαι μη FilmFestivals.


Πρόγραμμα
ΠΕΜΠΤΗ 31/5                                                                                                                                     

21.00 – 23.30

Love Struck: Susan Ali, USA, 2006, 2’. Μια κωμική, αναρχική ματιά για τις δραστηριότητες του θεού Έρωτα όταν αυτός χτυπάει το λάθος στόχο!

The Bubble: Eytan Fox, Israel, 2006, 117’. Καθώς κάνει τη θητεία του ο, Ισραηλινός, Noam βοηθά στην γέννα ένος μωρού μιας Παλαιστίνιας γυναίκας. Υπό αυτές τις συνθήκες γνωρίζει τον Παλαιστίνιο Ashraf. Οι δυο τους ξεκινάνε ένα θυελώδη έρωτα μέσα στη σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων. 5 Βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/6                                                                                                                                     

18.00 – 20.30

Black & White: Kirsty MacDonald, New Zealand, 2006, 18’. Ένα ντοκυμαντέρ μικρού μήκους, που εξερευνά την δυνατή σχέση μεταξύ της διαφυλικής (intersex) ακτιβίστριας Mani Bruce Mitchell και της διάσημης Νέο Ζηλανδέζας φωτογράφου Rebecca Swan.

Transparent : Jules Rosskam , USA , 2005, 61'  Ένα ντοκυμαντέρ μικρού μήκους για γονείς που έχουν κάνει διαδικασίες επαναπροσδιορισμού του φύλου. Πως τους αντιμετωπίζει η κοινωνία και κυρίως πως τους αντιμετωπίζουν τα ίδια τους τα παιδιά; Η κάμερα της Jules Rosskam καταγράφει τις δυσκολίες του να είσαι ένας trans γονέας. ‘Δεν είμαι ο μόνος που αλλάζει, αλλά όλοι γύρω μου πρέπει να αλλάξουν επίσης’ Επίσημη συμμετοχή σε πολλά διεθνή φεστιβάλ

Boy I Am: Sam Feder & Julie Hollar, USA, 2006, 70’. Ένα ντοκυμαντέρ για τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι τρανς άντρες από τις λεσβίες! Βραβείο καλύτερου ντοκυμαντέρ στο Seattle LGBT Film Festival.

20.45 – 22.30

Summer: Hong Khaou, UK, 2006, 9’. Ένα αγόρι σκοπεύει να δηλώσει τον έρωτά του για τον καλύτερό του φίλο. Θα βρει την ανταπόκριση που περιμένει; Επίσημη επιλογή από το Φεστιβάλ του Λονδίνου.

 

When I’m 64: Jon Jones, UK, 2004, 90’. Δυο μοναχικοί άντρες βρίσκουν ο ένας τον άλλον όταν γίνονται 64. Μια παραγωγή του BBC. Βραβείο Best Actor & Best Feature στο Dallas OUT TAKES. Βραβείο Prix Europa

 

22.45 – 00.15

Such Great Joy: Michelle Kramer, USA, 2005, 15’. H Megan ανακοινώνει στην συντηρητική εβραϊκή οικογένειά της ότι είναι λεσβία! Μια κωμωδία για το πόσο δύσκολη είναι η αλήθεια. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ της Μελβούρνης.

 

Lost in Generation: Martina Minette Dreier & Praya Fromming, Germany 2006, 70’. Στο Lost in Generation λεσβίες σκηνοθέτριες από το Βερολίνο καταγράφουν τις ζωές γυναικών καθώς ψάχνουν την ευτυχία.

 

00.30 – 02.00

Sugar: John Palmer, 2004, Canada, 80’ Βασισμένο σε ιστορίες του BruceLaBruce. Την παραμονή των 18ων γενεθλίων του, η δωδεκάχρονη αδερφή του Κλιφ, η Κούκι, τον στέλνει στο κέντρο με ρητή εντολή να πηδηχτεί! Νικητής βραβείου Genie. 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/6                                                                                                                                           

18.00 – 19.45

Dinner conversation: Jim Cashman, USA, 2005, 5’. Μια ξεκαρδιστική ιστορία για το άγχος του τρίτου ραντεβού ενός γκέι ζευγαριού.

Hard Pill: John Baumgartner, USA, 2006, 95’. Αν μπορούσες να πάρεις ένα χάπι για να γίνεις straight, θα το έκανες; “Μια ενδιαφέρουσα, και τρομακτική, ματιά σε ένα μέλλον το οποίο δεν αποκλείεται” PlanetOut. Νικητής πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Seattle LGBT Film Festival

 20.00 - 21.30

Amnesia: The James Brighton Enigma: Denis Langlois, Canada, 2005, 90’. Ο James Brighton δεν θυμάται τίποτα, εκτός του ότι είναι gay. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Επίσημη επιλογή σε πολυάριθμα Φεστιβάλ Ευρώπης, Αμερικής και Καναδά.

21.45 – 23.40

En Soap: Pernille Fischer Christensen, Denmark/Sweden, 2005, 102’. Όταν η Charlotte σταματάει την Veronica, μια transsexual, από το να αυτοκτονήσει ξεκινάει μια φιλία δυο γυναικών που είναι τόσο διαφορετικές αλλά και συνάμα τόσο ίδιες. Νικητής 10 βραβείων σε διεθνή Φεστιβάλ.

23.50 – 01.40

18.15 Uhr Ab Ostkreuz: Jörn Hartmann, 2006, Γερμανία 110’. Η Karin Hoehne είναι μια δασκάλα η οποία έχει πάρει σύνταξη και που τώρα μένει στο Haselhorst του Βερολίνου. Καθώς παίρνει το τραίνο για να συναντήσει την καλύτερ’η της φίλη Rosa Brathuhn γίνεται μάρτυρας ενός φρικτού φονικού σε ένα διερχόμενο τραίνο. Παρά την καταγγελία της δεν υπάρχει πτώμα. Έτσι αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το έγκλημα μόνη της! Μια παρωδία της θρυλικής Μις Μαρπλ της Αγκάθα Κρίστι.

 01.50 – 03.20

Mutti der Film: Biggy Van Blond, Jorn Hartmann, Klaus Purkart, Ades Zabel, Γερμανία, 2003, 90'. Η cult σειρά γίνεται και ταινία! Ένα συνονθύλευμα X-Files, Σιωπής των Αμνών & The Cosby Show. Επίσημη Επιλογή Φεστιβάλ Βερολίνου.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/6                                                                                                                                             

18.00 – 19.30.

ΤΡΩΕΣ: Κων. Γιάνναρη, 35', 1989. Συμμετοχή στο Πανόραμα του φεστιβάλ Βερολίνου, Βραβείο TeddyBear καλύτερης ταινίας μικρού μήκους(1990), Βραβείο στο φεστιβάλ του Cork.

Μια Θέση Στον Ήλιο: Κων. Γιάναρη, 1994, 44’. Τι γίνεται όταν ο έρωτας έρχεται σε σύγκρουση με το χρήμα; Ποιο θα υπερισχύσει; Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Φεστιβάλ Δράμας & Καλύτερου Bαλκανικού Φιλμ

19.40 – 21.10

Τέσσερα: Χρήστος Δήμας, 2000, 90’. Η απόλυτη τετραλογία του Χρήστου Δήμα. ΕΝΑΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΣΤΕΡΙΑ, ΤΕΝΤΕΡ, ΑΝΑΣΑ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ.

21.25 -  23.30

Gillery’s Little Secret: Tina Scorzafava, 2006, USA, 25’. Η Gillery αντιμετωπίζει το παλιό της έρωτα μετά από 20 χρόνια για να μπορέσει να αποκαλύψει ένα μυστικό που ήταν για 18 χρόνια κρυμμένο. Panavision New Filmmaker Award, Best Women’s Short Film Jury Award, North Carolina Gay and Lesbian Film Festival, Audience Award - Best in Short Films 2006 – MTV /LOGO

The Gymnast: Ned Farr, USA, 2006, 96’. H Jane Hawkins ήταν μια απίστευτα ταλαντούχα γυμνάστρια μέχρι που ένας τραυματισμός της στέρησε από αυτό το όνειρο…Έχει κερδίσει μέχρις στιγμής 19 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.

23.45 – 01.30

Hitchcocked: David M. Young, USA, 2006, 8’. Ο ενθουσιασμός και ο κίνδυνος του διαδικτυακού έρωτα..“A sexy little mind-fuck!”, Todd Verrow.

Prinz in Holleland: Michael Stock, 1993. 96' Ο πρίγκιπας στην Κόλαση είναι μια θαρραλέα παραβολή για το Βερολίνο μετά την ενοποίηση. Ένα σκληρό δράμα για τα ναρκωτικά, δοσμένο μέσα από μεταφορές παρμένες από τον κόσμο των παραμυθιών. Πρωταγωνιστές του είναι τρία αγόρια νέα, queer, βουτηγμένα στη σκληρή πραγματικότητα. Μέσα στις εστίες της αντικουλτούρας του Βερολίνου, τη στέγαση σε βαγόνια και στα queer μπαρ του Kreuzberg, ο P.C. Stefan προσπαθεί να αποτρέψει τον φίλο του, Jockel, από την κάτω βόλτα της εξάρτησης από την ηρωίνη.

 

Oι χορηγοί του Athens 1st Gay & Lesbian Film Festival

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...