10 transgender καλλιτέχνες που αλλάζουν την σύγχρονη τέχνη

Εργάζονται και εκφράζονται μέσω της τέχνης. Φωτογραφία, βίντεο, γλυπτική, κλασσική μουσική και λόγος, είναι ο "τόπος" όπου οι παρακάτω transgender καλλιτέχνες μοιράζονται τις ζωές και τις εμπειρίες τους, το παρελθόν και το παρόν τους, τα τραύματά και πληγές τους, τις ελπίδες και τα όνειρά τους, με τους δικούς τους όρους. Αυτοπροσδιορίζονται ως transgender, gender variant, transfeminine ή gender failure, "ποντάρουν" σε μια σύγχρονη κατανόηση της ταυτότητας και ανοίγουν τον δρόμο για ένα πιο συμπεριλιπτικό μέλλον.

Δέκα καλλιτέχνες οι οποίοι με προσόντα, έμπνευση, χιούμορ και δημιουργικότητα αλλάζουν τον χώρο της σύγχρονης τέχνης. Ας τος γνωρίσουμε:

1. Tona Brown

tona

H Brown είναι mezzo soprano vocalist και βιολίστρια στην Βαλτιμόρη της Maryland. Άρχισε να παίζει βιολί όταν ήταν δέκα χρονών και να εμφανίζεται σε διαγωνισμούς ήδη από τα 14 της. Ήταν το πρώτο transgender άτομο που τραγούδησε σε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στον Barack Obama, κατά την διάρκεια του μήνα Pride.

 2. Heather Cassils

cassils

Ενώ η οπτική της transgender ταυτότητας είναι η μετάβαση από το ένα φύλο στο άλλο, ο Cassils θεωρεί ότι το βιώνει ως μια συνέχεια. Χρησιμοποιεί το "ψυχικό" του σώμα ως μια μάζα για να δημιουργήσει ζωντανά γλυπτά.  Παρακολουθήστε το πραγματικά ατμοσφαιρικό βίντεό του “Becoming an Image,”.

3. Yishay Garbasz

garbasz

Στην φωτογραφία βλέπουμε ένα γήπεδο γκολφ στην Φουκοσίμα, την πόλη που εγκαταλείφθηκε το 2014, μετά το πυρηνικό ατύχημα στην περιοχή.

Ο Garbasz’s δουλεύει εξερευνώντας την εμπειρία και το τραύμα που άφησε το Ολοκαύτωμα στην επιζώντα από αυτό Εβραία μητέρα του. Το συνδυάζει με την δική του εμπειρία από το ταξίδι του στην αναζήτηση της φυλετικής ταυτότητάς του. Θεωρεί ότι τα αντικείμενα και οι τόποι σημαδεύονται από το ανθρώπινο, ψυχικό τραύμα και κάπως έτσι βρέθηκε στο απαγορευμένο έδαφος της Φουκοσίμα.

4. Cooper Lee Bombardier

cooper

Ο Bombardier είναι συγγραφέας, ζωγράφος και περφόμερ. Η δουλειά του έχει να κάνει με θέματα φύλου και με την ψυχική εμπειρία και την "στάση" του queer σώματος στον κόσμο. Ο ίδιος λέει ότι τα έργα του είναι ταξίδια, στον δρόμο, στην κοινότητα, στο σώμα και την ψυχή και στο ατελείωτο ταξίδι της αυτογνωσίας.

5. Amos Mac

amos mac

H Amos Mac είναι μια καλλιτέχνης από το Brooklyn που αποτυπώνει και αιχμαλωτίζει εικόνες από την ζωή μη συμβιβασμένων με το φύλο τους ανθρώπων, όπως υποστηρίζει η ίδια. Ωστόσο τους προσεγγίζει με μια ματιά στο όλον τους, μη θεωρώντας ότι και η επιλογή του φύλου τους ή της σεξουαλικότητάς τους να αποτελεί το βασικό και μοναδικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους.

6. Rae Spoon

Spoon είναι ένας μουσικός και συγγραφέας με μουσικά ακούσματα από acoustic country folk έως electric indie pop. Μεγαλώνοντας σε ένα Ευαγγελικό, χριστιανικό σπίτι στην συντηρητική Alberta,  ο Spoon κάνει μουσική για να δραπετεύσει. Το τελευταίο του άλμπουμ ‘My Prairie Home,’  είναι εμπνευσμένο από την έννοια του σπιτιού στο οποίο πια δεν θα ξαναγυρίσεις. Προσεγγίζει, με τους στίχους του, θέματα των LGBT ανθρώπων με χιούμορ και ελπίδα.

7. & 8. Zackary Drucker and Rhys Ernst

drucker

Οι Drucker και Ernst είναι δύο transgender καλλιτέχνες που έκαναν ντοκιμαντέρ την ρομαντική σχέση τους και την φυλομετάβασή τους. Όπως σημειώνουν "η δική μας εμπειρία είναι ένας μικρόκοσμος που αντικατοπτρίζει τον μεγάλο κόσμο που περνάει από την θεσμοθετημένη πατριαρχεία στην ισότητα των φύλων και από τις ετεροσεξιστικές, κοινωνικές δομές σε ένα πιο πολύμορφο φάσμα της σεξουαλικότητας".


9. Ivan Coyote

ivan

Ο Coyote άρχισε να τραγουδά σε ένα λεσβιακό μπαρ, ενώ συχνά στα τραγούδια του συμπεριλάμβανε αστεία και πειράγματα. Σήμερα πια οι παραστάσεις του αποτελούνται από μουσική, αφήγηση, ποίηση και μονολόγους που πραγματώνουν, κάθε φορά, μια διαφορετική, μοναδική παρουσίαση.

10. Wu Tsang

Ο Tsang, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως “transfeminine and transguy,“ είναι ένας Κινέζο-Ελβετός-Αμερικανός video artist του οποίου η δουλειά συνδυάζει τον ακτιβισμό και την τέχνη του πάρτι. Στα 25 του παρουσίασε ένα βίντεο, συνέχεια μιας performance που έκανε σε ένα γκέυ μπαρ μεταναστών στο Λος Αντζελες, που το ονόμαζε “Wildness”. Στις δουλειές του αυτές του αρέσει να συνδυάζει διάφορες οπτικές και κουλτούρες, από τους πανκς έως τους λατίνους Drags Queens.
Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...