Ένα λεσβιακό θρίλερ απίστευτης ομορφιάς

Αναδημοσίευση της κριτικής της Λύδας Γαλανού στο efsyn.gr

Ο Κορεάτης Παρκ Τσαν-γουκ παίρνει ένα διάσημο μυθιστόρημα της Βρετανής Σάρα Γουότερς, το μεταφέρει από το βικτοριανό Λονδίνο στην υπό ιαπωνική κατοχή Κορέα του ’30 και με χιούμορ, αισθησιασμό και τρυφερότητα κάνει το παγκόσμιο κοινό να αναστενάξει.

Πρόκειται για την "Υπηρέτρια"(Ah-ga-ssi, Νότια Κορέα, 2016, 144’) σε σκηνοθεσία του Παρκ Τσαν-γουκ και πρωταγωνιστές τους Γιουνγκ-Γου Χα, Μιν-Χι Κιμ, Γιν-Γουνγκ Τζο και Τάε Ρι Κιμ. 

Ικανός πάντα να εκπλήσσει, ο σκηνοθέτης του «Oldboy» εγκαταλείπει τον ανδρικό κόσμο της βίας κι αφοσιώνεται σ’ έναν ερεθιστικό ύμνο στον κοριτσίστικο ερωτισμό και, μαζί, στη γυναικεία χειραφέτηση.

Λεσβιακό ρομάντζο και θρίλερ εποχής, η ταινία διασκευάζει το μυθιστόρημα της Σάρα Γουότερς «Fingersmith» («Η Κλέφτρα», εκδ. Αλεξάνδρεια), μεταφέροντας τη δράση από τη βικτοριανή Αγγλία στην υπό ιαπωνική κατοχή Κορέα του ’30. Εκεί, μια υπερπροστατευμένη κληρονόμος, η υπηρέτριά της κι ένας γοητευτικός απατεώνας στήνουν αλλεπάλληλα σχέδια για να καρπωθούν μια κληρονομιά.

Δεν έχει σημασία που η ταινία εκτυλίσσεται ως επί το πλείστον μέσα στους τοίχους μιας απομονωμένης έπαυλης: ο Κορεάτης δημιουργός φροντίζει το ντεκόρ και τη φωτογραφία του με τη γνωστή ευλάβεια στη φόρμα και με λεπτομέρειες που συμβάλλουν σ’ αυτό το εγκλωβισμένο, αλλά απελευθερωτικό σύμπαν.

Κι αν η εικόνα του δεν έχει ούτε ένα ψεγάδι, άλλο τόσο το χιούμορ του έχει έμπνευση, η ταξική κριτική του θάρρος και το μυστήριο που στήνει αγωνία κι ανατροπές. Επιλέγοντας τη φόρμα του (πολύ) ερωτικού θρίλερ, ο σκηνοθέτης έχει, μαζί, την τόλμη να το αγκαλιάσει από μέσα, να απομακρυνθεί από τα στερεότυπα της ανδρικής ματιάς στο σεξ και να γλεντήσει την ιδέα του, χωρίς να παραμελεί την τρυφερότητα που βρίσκεται στο κέντρο της.

Ο Παρκ Τσαν-γουκ καταφέρνει να κάνει το κοινό όλου του κόσμου ν’ αναστενάξει ταυτόχρονα, αλλά εκτός αυτού, στήνει μια ταινία απίθανης ομορφιάς, με συγκεκριμένο και δυναμικό στόχο που υπερβαίνει τον αισθησιασμό της.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...