Μια προσέγγιση αρκετά επιφανειακή για ένα θέμα που θέλει βιβλιογραφία ολόκληρη για να πεις ότι το προσεγγίζεις. Για όσους και όσες αναγνώστριες θυμούνται το άρθρο Female To Male στο προηγούμενο τεύχος, μπορούν να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη και συνδυαστική εικόνα. Επίσης θα ήτανε πολύ χρήσιμο να διαβάστε σε αυτό το τεύχος την παρουσίαση του βιβλίου "Το Πηγάδι της Μοναξιάς" που ασχολείται πιο ειδικευμένα με gender θέματα.
Αυτό το άρθρο είναι μια απλή, επιφανειακή προσέγγιση στον όρο drag king περισσότερο σε επίπεδο lifestyle.

Taken from the Drag King BookΌλοι μας έχουμε απόλυτη εξοικείωση με την θεϊκή εικόνα μιας Drag Queen. Ένα αντρικό σώμα να κάνει την Βουγιουκλάκη, την Νανά Μουσχουρη, την Μαντόνα και πολλές άλλες. Με περίτρανη χάρη και γοητεία και την μαγική φινετσάτη δύναμη που δίνει η εικόνα ενός αρσενικού όταν φοράει φορέματα, έτσι μας ευχαριστεί και μας διασκεδάζει η θέα του. Άντρες που καθόλου απαραίτητα δεν θα θέλανε να αλλάξουν το βιολογικό τους φύλο, επιδίδονται πετυχημένα σε μεταμφιέσεις (cross-dressing) γυναικείες και αισθάνονται άνετα με τα πιο υπερβολικά γυναικεία σκιρτίσματα, γιατί όταν κάνεις μια μεταμφίεση (cross-dressing) πάντα πρέπει να υπερβάλεις. Η υπερβολή της θηλυκότητας που ακόμα και σε βιολογικά γεννημένη γυναίκα άμα την συναντήσεις, περισσότερο σου φέρνει στο μυαλό μια drag queen παρά γυναίκα.

Έχουμε κοινωνικά συνηθίσει τις γυναίκες σεμνές, με όχι πορνογραφικό μυαλό και οι υγιείς κατά τα κοινωνικά πρότυπα γυναίκες, επιβάλλεται να μην έχουν και σίγουρα μην εκφράζουν έντονες, "λυσσασμένες" σεξουαλικές ανάγκες. Όμως θυμηθείτε την θρυλική Σάσα στο Dolce Vita, ηλικιωμένη γυναίκα που επιδεικτικά "λιγουρευότανε" καλογυμνασμένα τεκνά και επιδιδόταν σε απροκάλυπτα σεξουαλικά σκερτισματα, σε αυτά τα σήριαλ προχωράμε πιο πολύ από μια απλή μεταμφίεση ενός άντρα σε γυναίκα και βλέπουμε γυναίκες να υιοθετούν υπερβολικούς χαρακτήρες drag queen που είναι άλλωστε και πιο κωμικοί σαν characters.

Θυμηθείτε επίσης την Ντινα Κώνστα στην τηλεοπτική σειρά "Δυο Ξένοι" και πέστε μου εάν δεν σας θύμιζε όλο το character μια femme fatale trans. Αυτοί οι ρόλοι ήτανε γραμμένοι από gay άντρες και κοινωνικά έχουμε αποδεχτεί, είτε αφορά gay, str8 ή bi άντρες, να μπορούνε να μεταμφιέζονται γυναικεία, σε αυτά όμως τα σήριαλ βλέπουμε ακόμα πιο προχωρημένα, γυναίκες να υιοθετούν τις πιο ακραίες gay/trans συμπεριφορές queer συνολικότερου χώρου. Βλέπουμε γυναίκες που να φέρονται σαν να ήτανε άντρες που μεταμφιέζονται σε γυναίκες. Βλέπουμε την απόλυτη υπερβολή της "κοινωνικής θηλυκότητας" αλλά έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν έχουμε ακριβώς το αντίθετο σαν εικόνα στα media ;

Ότι σχετίζεται με μεταμφίεση άντρα σε γυναίκα, μέχρι και το πιο ακραίο της σημείο που προαναφέραμε είναι κοινωνικά αποδεκτό, το αντίθετο όμως;

Κοινωνικά για πολλά χρόνια, η οποιαδήποτε αρσενικότητα σε μια Taken from the Drag King Bookγυναίκα ήταν μεγάλο ελάττωμα εάν όχι ρεζίλεμα. Δέστε πρόσφατα την Ραλία στο Fame Story που κραυγαλέα ο θηλυπρεπής αξιολύπητος στυλίστας της λέει ότι απεγνωσμένα προσπαθεί να βγάλει την γυναίκα από μέσα της. Το να είσαι γυναίκα μας δίνεται κοινωνικά σαν μια πολύ σοβαρή υπόθεση που δεν χωράει πολύ άνεση για τέτοιου είδους μεταμφιέσεις. Ο Λαζόπουλος μάνα ή κομμώτρια μαζί με τον παρτενέρ του είναι πλέον εικόνες πλήρως αποδεκτές από το ευρύ κοινό. Έχετε αναρωτηθεί γιατί άραγε δεν βλέπουμε τόσο συχνά εικόνες μεταμφίεσης (cross-dressing) από γυναίκες που να κατακτάνε το κοινό ως άντρες; Και προσέξτε την σημαντική αλλά δυσδιάκριτη διαφορά, να κατακτάνε το κοινό ως άντρες.

Οι ρόλοι και οι εικόνες των αντρών που μεταμφιέζονται γυναικεία παραμένουν και γίνονται οικείες και αποδεκτές ως γυναικεία πρότυπα. Η μάνα, η κομμώτρια, κλπ. Αντίθετα όποιες ελάχιστες μεταμφιέσεις έχουμε από γυναίκες ως άντρες γίνονται αποδεκτές εφόσον δεν μας κάνουν να ξεχάσουμε ούτε για ένα λεπτό ότι είναι γυναίκες και ούτε καν σε αντρικούς ρόλους.

Θυμηθείτε το Victor Victoria και αντιπαραθέστε το με το Priscilla, Queen of the Desert. Όπως λέει και η transgender Del La Grace στο βιβλίο της Drag Kings " Εάν είσαι γυναίκα πρέπει να το παίρνεις πολύ στα σοβαρά, απόλυτες πλάκες και παιχνίδια επιτρέποντα μέχρι το σημείο που ο κόσμος μπορεί να αναγνωρίσει ότι είσαι γυναίκα, ότι φοράς σουτιέν και γνωρίζεις τα όρια σου και την θέση σου σαν γυναίκα".

Αυτά ήρθαν να επιβεβαιωθούν και στην πράξη όταν το 1998 για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα πλαίσια ενός Cyberdykes Party στον τότε κατεξοχήν gay χώρο του Qbase και σε ένα απόλυτα gay κοινό και άρα εκπαιδευμένο στην μη συντηρητική ματιά, φιλοξένησα, από Λονδίνο για πρώτη στην Αθήνα, μια Drag King performer.

Drag KingzΕυτυχώς που είχα την προνοητικότητα να φέρω μαζί και μια μαύρη πασίγνωστη στην αγγλική σκηνή, drag queen. Θερμότατο χειροκρότημα και ζητωγραυγές στο τέλος του show της Miss Kimberly και όταν ήρθε η ώρα να βγει ο George Michael, που υποδύονταν η Fish, άκουσα τα χειρότερα σχόλια στην ζωή μου. Φανταστείτε ότι τo gay ελληνικό κοινό δεν μπορούσε να το χωνέψει, ιδιαίτερα όταν έτριβε το dildo της μέσα από το παντελόνι, σκληρό και σηκωμένο και όταν τελικά το αποκάλυψε στα κεφάλια όλων και έμοιαζε τόσο πολύ αληθινό και ακόμα πιο αληθινή η μεταμφίεση της και όλο το υπερβολικά αντρικό στήσιμο στην σκηνή. Αυτό προκάλεσε τόσο αυθόρμητες αρνητικές αντιδράσεις. Πιστεύω ότι ακόμα και εσείς που το διαβάζετε, ίσως κάπως σας κακοφαίνεται.

Ήταν μια ζωντανή απόδειξη του πόσο μη οικειότητα έχουμε με ακριβώς το αντίθετο των drag queen, τους drag Kings. Μια γυναίκα που ντύνεται και φέρεται ως υπερβολικός άντρας. Μια εικόνα που όχι μόνο δεν μας διασκεδάζει αλλά μας απωθεί. Ποιος είπε όμως ότι δεν υπάρχουν καθημερινές γυναίκες, που δυστυχώς κρυφά, θα επιθυμούσαν να στέκονται μπροστά στο καθρέπτη και να κάνουν πως ξυρίζονται;

Να προβάρουν μούσι και γραβάτα, να φορέσουν κουστούμι και να Taken from the Drag King Bookκαπνίζουν μάγγικα το τσιγάρο τους. Εγώ πάντως όταν είχα την χαρά να κάνω τον αστυνομικό στην ταινία Δεκαπενταύγουστος του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, το είχα ευχαριστηθεί τόσο πολύ που στα διαλείμματα των γυρισμάτων πήγα επίσκεψη σε φίλο και καβάλησα το μηχανάκι μου και πήγα βόλτα στους δρόμους της Αθήνας. Απίστευτη, μοναδική εμπειρία και πιστεύω ότι σίγουρα υπάρχουν πολλές κοπέλες που θα ήθελαν να την ζήσουν.

Θυμάστε μια από τις λίγες female to male, cross- dressing διαφημίσεις στο Vanity Fair με τη K.D.Lang να την ξυρίζει η Σίντευ Κόμφορτ; Πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν γυναίκες που να θέλουνε να ήταν στην θέση της K.D. Lang ή να μιμηθούν τον Νίκο Κούρκουλο και τον Ρέμο;

Πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν γυναίκες που θέλουν να μιμηθούν τον Beckham και τον Prince όπως έκανε η Άννα Βίσση στο πρώτο εξώφυλλο του Ελληνικού Time Out ή η τραγουδίστρια των Texas στο video clip του 'Inner smile' που έκανε τον Elvis Presley ή ακόμα πιο παλιά τα τρομερά αρρενωπά πορτραίτα της Μαρλέν Ντίτριχ. Στην κοινωνική μας κουλτούρα, εκτός εάν αφορά μοντέλα και γυναίκες πρότυπα που μπορούν απλά να παίξουν για λίγο με τις μεταμφιέσεις, δεν έχουμε τόσες πολλές και οικείες εικόνες όπως αυτές των drag queens;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αργά αλλά σταθερά σε Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές πόλης έχουν αρχίσει και γίνονται της μόδας τα μικρά clubs με drag kings shows. Κυρίως σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σικάγο και Σαν Φραντσισκο η σκηνή όλο και μεγαλώνει και όλο και περισσότερα ντοκιμαντέρ έχουμε με θέμα Drag Kings.

Taken from the Drag King BookΈνα από τα πιο γνωστά και διάσημα Drag Kings Club στο Chicago,κυκλοφορεί με την υπέροχη επιγραφή "Καλωσορίσατε στο μέρος που οι άντρες είναι άντρες, το ίδιο και οι γυναίκες". Καταπληκτικές εμφανίσεις, υπέροχα κουστούμια, τρομερές μιμήσεις σε απόλυτα διασκεδαστική ατμόσφαιρα και συγκλονιστικοί drag kings διαγωνισμοί. Τα ονόματα διασήμων drag kings performers είναι πειραχτικά και παιχνιδιάρικα. Ονόματα όπως του θρυλικού drag King από το San Francisco, Elvis Herselvis αλλά και άλλα ονόματα όπως Mo B. Dick, Johnny B. Bad, Will Do, Dred, Justin Kase, Jewels, Evil Cave Boy και Jock Strap.

Συναρπαστικές μεταμφιέσεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία, για παράδειγμα η αγαπημένη από τις πρώτες performance της transgender φωτογράφου Del LaGarce, "fag drag". Γυναίκα που είναι άντρας που μεταμφιέζεται σε μια ντίβα θεά. Γυναίκες που είναι άντρες και μάλιστα πολλές φορές, ντύνονται και φέρονται σαν gay άντρες. Μπερδέματα ρόλων και κοινωνικών φύλων (genders) που έρχονται κυριολεκτικά να διαλύσουν πολύ ευχάριστα κάθε κοινωνικό στερεότυπο. Καταργούν φύλα και συμπεριφορές και ενώνουν διαθέσεις και φαντασιώσεις.

Στην Αθήνα έχω την χαρά να θυμάμαι ότι μετά το 1998, αρκετά χρόνια αργότερα, επανέλαβα το "πείραμα" προς το ελληνικό gay & lesbian κοινό και είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Έχοντας την τιμή να παρουσιάσω, μόλις πέρσυ μια drag king performer, νικήτρια drag king διαγωνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, που στο εξωτερικό θριάμβευσε με το ρόλο του Billy.
Κάποιες λίγες φορές παλιότερα, πειραματικά και σε μικρότερα Cyberdykes parties, κάναμε ερασιτεχνική παρουσίαση της πρώτη ελληνίδας drag king performer Xenia που έκανε τον γνωστό Μαζωνάκη στο ακόμα πιο γνωστό Gucci φόρεμα. Είναι η ίδια performer που έκανε με τεράστια, απόλυτη επιτυχία το 2000 στην Αθήνα, τον James Bond στο θεατρικό James Bond was a Lesbian.

Σε Ελληνικό έδαφος που τα Dragging Up Parties έχουν τεράστιαDrag Kingz επιτυχία, είναι φυσικά κάθε καλοκαίρι στην Ερεσό της Λέσβου γιατί έχουν την απόλυτη υποστήριξη όλων των ξένων λεσβιών που τρελαίνονται να μεταμφιέζονται και που είναι πολύ οικείες με Parties που έχουν τέτοια θεματολογία. Τρομερά parties που νιώθεις απόλυτα ελεύθερος να παίξεις με τις φαντασιώσεις σου ή ακόμα και να τις συναντήσεις μέσα στον χώρο.

Θυμηθείτε ότι ίσως σε λίγα χρόνια να γίνει της μόδας και στην ελληνική gay σκηνή και τότε θα έχουμε την χαρά να απολαμβάνουμε characters που μας απελευθερώνουν και μας διασκεδάζουν. Φανταστείτε μια Fame Story σχολή για Drag Queen και Drag Kings. Πάντως με σιγουριά μπορώ να προβλέψω ότι θα γίνει πρώτο τηλεοπτικό θέμα στα φτωχά και μίζερα ελληνικά παράθυρα της κακόμοιρης τηλεόρασης.

Εάν θέλετε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες και τα Drag King clubs ανά τον κόσμο, πληκτρολογήστε σε οποιαδήποτε μηχανή αναζητήσεις στο internet την λέξη Drag Kings και θα σας βγάλει άπειρα web sites.

Υ.Γ. θα χαρούμε να γνωρίσουμε κοπέλες που έχουν όρεξη, να παίξουνε και να μεταμφιεστούνε και να τραγουδήσουνε και να μάθουνε τα έξυπνα μυστικά της μεταμφίεσης από μια έμπειρη performer.

Για οποιαδήποτε πληροφορία πάνω στην αλλαγή φύλλου μην διστάσετε να μου στείλετε email.

Dykefully Yours,
Maria Cyber

*Photos 1,2,4,5 taken from The Drag King Book(Del Lagrace Volcano www.dellagracevolcano.com , Judith "Jack" Halberstam www.egomego.com/judith/home)*

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...