H "κόκκινη γραμμή" της Νέας Δημοκρατίας στα LGBT δικαιώματα

Σήμερα ολοκληρώνονται οι συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ίση μεταχείριση και τη Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης.

Στην εισήγησή της, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νέας Δημοκρατίας, η Βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, ανέφερε τα εξής:

«Εξηγούμαι, γιατί αναγκαστικά να πω όλα αυτά, διότι άκουσα πολλές κορόνες περί δήθεν αλλαγής του τρόπου σκέψης της Ν.Δ., δια της Εισηγήτριά του, εμού δηλαδή, σε ό,τι αφορά το θεσμό της οικογένειας.
[…] Εάν κάποιος έχει ακόμα το φόβο ότι μπορεί να υπάρξει ζήτημα τεκνοθεσίας ή γάμου, σας λέω μετά βεβαιότητας ότι χρειάζεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία δεν υπάρχει προκειμένου αυτό να συμβεί. Άρα, από τη στιγμή που όλα αυτά δεν υφίστανται δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να ενσωματώσουμε την Οδηγία.
[…] Ολοκληρώνοντας, λέω ότι καμιά σχέση δεν έχουν όλα αυτά – επειδή τα διάβασα και τα άκουσα και αυτά – με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, εφόσον γίνουν και η περαιτέρω διευκρινίσεις από τον κύριο Υπουργό, διότι εμείς βάλαμε μια «κόκκινη γραμμή» όταν ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης ότι δεν αφορά ούτε σε τέλεση γάμου ούτε σε τεκνοθεσία και δεν βλέπω να υπάρχει και πρόθεση καμία και από την πλευρά της Κυβέρνησης να πράξει κάτι τέτοιο. Σας ευχαριστώ θερμά, κύριοι συνάδελφοι».

Η Βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακωστα

Η Βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακωστα

Ας σημειώσουμε ότι τον νόμο για τον Σύμφωνο Συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια, ψήφισαν εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας 19 βουλευτές. Σε δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ του Συμφώνου όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, με μια, ωστόσο, περίεργη δήλωσή της περί "άσχημης αισθητικής" για "γάμο" μεταξύ δύο αντρών!

Σε σχέση με το θέμα των ομοφοβικών δηλώσεων του ανεξάρτητου Βουλευτή Νικολόπουλου, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του και ο Πρόεδρος της, Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την την καθαίρεση του βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα από τη θέση εκπροσώπου της ΝΔ στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας επειδή ψήφισε υπέρ της μη άρσης ασυλίας.

Αμέσως μετά, με δηλώσεις του, ο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κ. Μπακογιάννης έκανε δηλώσεις υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Για την ακρίβεια δήλωσε:

«Ναι! Καταλαβαίνω πως σε αρκετούς μπορεί αυτό να φανεί ξένο, ειδικά στους μεγαλύτερους, αλλά η ζωή προχωράει. Το έχω σκεφτεί αρκετά, δεν ήμουν σίγουρος για αρκετό καιρό. Αλλά ξέρετε τι; Νόμος είναι η αγάπη. Έχω την τύχη να έχω γνωρίσει αρκετά παιδιά ομόφυλων οικογενειών που μεγαλώνουν εξίσου καλά με τα δικά μου. Με την ίδια, αν όχι περισσότερη, τρυφερότητα, φροντίδα, και συνέπεια. Με το ίδιο, αν όχι περισσότερο, νοιάξιμο και ενθουσιασμό. Όπως αντίστοιχα, έχω δει παιδιά ετερόφυλών οικογενειών που δυστυχώς βιώνουν την ασυνέπεια, τη αδιαφορία και την απόρριψη. Με το να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα δεν κερδίζουμε τίποτα.»

Απ' όλα τα παραπάνω, τα μηνύματα που στέλνει η Νέα Δημοκρατία στην LGBT κοινότητα είναι διφορούμενα, κατά περίπτωση και δείχνουν να αποφασίζονται ανάλογα με τον εκάστοτε ομιλητή, εκ μέρους του κόμματος. Δεν υπάρχει μια συνολική τοποθέτηση του κόμματος για όλη την ατζέντα περί δικαιωμάτων και διαφορετικότητας και φαίνεται να "ζυγίζονται" μη διαπραγματεύσιμα δικαιώματα στον βωμό της ψηφοθηρίας για να μείνουν όλες οι πλευρές ικανοποιημένες. Πλευρές από την πιο ακραία ομοφοβία μέχρι την απαίτηση για ισότητα, που φαίνεται να συνυπάρχουν μέσα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...