Το γλυκό αγόρι των 80s, που τραγούδησε για μια χριστουγεννιάτικη αγάπη και όλοι όσοι μεγαλώσαμε με πικ απ και κασετόφωνο, ερωτευτήκαμε, πέθανε μόλις 53 χρονών, ανήμερα των Χριστουγέννων. Το κλασσικό πλέον τραγούδι των γιορτών μας, το Last Cristmans, πια θα κρύβει μια πικρία για το είδωλο των νεανικών μας χρόνων και μια μικρή απογοήτευση, κατά τα ψέματα. Γιατί οι γενιές του 80 και του 90 δεν είδαμε τα είδωλά μας να γερνάνε γλυκά, αλλά να πέφτουν θύματα της φήμης και της εικόνας τους. Είναι άσχημο να μην έχεις είδωλο για τα ταυτιστείς για εμάς που μεγαλώνουμε αλλά νιώθουμε, κάπου λίγο ακόμα έφηβοι...

Τα δημοσιεύματα των δύο τελευταίων ημερών για τον ξαφνικό θάνατο του Τζορτζ Μάικλ ακούγονται αντιφατικά, δίνοντας μια αίσθηση ότι ανταγωνίζονται μεταξύ μιας καλής και μιας κακής εικόνας του. Από την μια έχουμε τον υπέροχο τραγουδιστή που έκανε ανώνυμα φιλανθρωπίες και από την άλλη τον διάσημο που έκανε αχαλίνωτη ζωή και καταχρήσεις.

Και είναι σίγουρο ότι όλοι μας να έχουμε και τις δύο αυτές πλευρές μας, την καλή και την άσχημη. Το ζήτημα είναι πως αυτές οι δύο πλευρές μας καταλήγουν, με την ωριμότητα, να ισορροπήσουν κάποτε. Όταν, όμως, μιλάμε για είδωλα, εκεί λίγο τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα...

Ο ίδιος ο Τζορτζ Μάικλ, το 2007, σε συνέντευξή του στο BBC Radio, είχε "κατηγορήσει" τον τρόπο που μεγάλωσε σε μια κλασσική, πατριαρχική, ελληνική οικογένεια που τον έκανε "κακομαθημένο" αλλά και ενοχικό. Ένα μήνυμα που έχει την σημασία του σήμερα για την Ελληνική κοινωνία του 2016 που δείχνει να αντιστέκεται ακόμα στις αλλαγές για το καλό των νέων της... 

Όπως και να 'χει, ο Τζορτζ Μάικλ έγινε πρότυπο για τους γκέι όταν δημόσια δήλωσε, το 1998, την ομοφυλοφιλία του. Η Μηχανή του Χρόνου χαρακτηρίζει την δήλωσή του για την σεξουαλική του ζωή γενναία, και είναι γενναία για εκείνη την εποχή και με την πλειοψηφία των διάσημων γκέι να κρύβουν την πραγματική φύση τους και να προσποιούνται.

Ας θυμηθούμε ότι τον Απρίλιο του 1998 συνελήφθη για άσεμνη συμπεριφορά σε δημόσιες τουαλέτες. Οι φήμες έλεγαν ότι "πιάστηκε" να κάνει σεξ με άντρα. Ο ίδιος βγήκε και μίλησε για το περιστατικό, παραδέχτηκε την ομοφυλοφιλία του. Μάλιστα δήλωσε:

Ποτέ δεν είχα ηθικό πρόβλημα με το να είμαι γκέι. Νόμιζα ότι είχα ερωτευτεί κοπέλες στο παρελθόν. Μέχρι που ερωτεύτηκα έναν άντρα και κατάλαβα ότι τίποτα από τα προηγούμενα δεν ήταν έρωτας

Τότε η συντηρητική Αμερική "αγάπησε" την αλήθεια του καλλιτέχνη. Πραγματικά και η στάση του και η παραδοχή του ήταν ένα μεγάλο βήμα για την ορατότητα της lgbt κοινότητας. Βεβαίως, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο τραγουδιστής "αναγκάστηκε" να μιλήσει δημόσια μετά την σύλληψή του και δεν είναι αυτό που ο κόσμος και η lgbt κοινότητα περιμένει από τους διάσημους. Δηλαδή να αναγκαστούν να μιλήσουν αφού υποστούν ένα outing. Ωστόσο για εκείνη την εποχή (διότι πριν δέκα χρόνια, όχι, οι εποχές δεν ήταν οι ίδιες) και για έναν σταρ του βεληνεκούς του Τζορτζ Μάικλ, το μήνυμα ήταν σπουδαίο για την παγκόσμια κοινότητα.

Δυστυχώς ακολούθησαν και άλλες συλλήψεις του. Το 2006, συνελήφθη πρώτη φορά για κατοχή παράνομων ουσιών.  Στις 24 Αυγούστου 2010 παραδέχθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια ουσιών και στις 14 Σεπτεμβρίου καταδικάστηκε σε 8 εβδομάδες φυλάκισης, πρόστιμο και πενταετή απαγόρευση οδήγησης. Απελευθερώθηκε στις 11 Οκτωβρίου, μετά από τέσσερις εβδομάδες φυλάκισης. Οι ειδήσεις για χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ όπως και η εισαγωγή του σε κλινικές αποτοξίνωσης ήταν συχνές. Και αυτό είναι το αρνητικό μήνυμα για αυτούς που θέλουν να πλήξουν στο σύνολό τους την lgbt κοινότητα, που βρίσκουν την αφορμή να συνδέσουν την ομοφυλοφιλία με τα ναρκωτικά και μια γενικότερα επικίνδυνη στάση ζωής.

Το 2011 νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Βιέννης. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν κινδύνευσε η ζωή του από πνευμονία, ωστόσο τα δημοσιεύματα μιλούσαν για υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η παρακάτω εικόνα του, βγαίνοντας από το νοσοκομείο, θεωρήθηκε ατυχής και ότι μπορούσε να είναι η "καταστροφή" της δημόσιας εικόνας του...

O Τζορτζ Μάικλ ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σχετικά με το HIV. Ο άνθρωπος που αγάπησε όσο κανέναν άλλον, ο Βραζιλιάνος Ανσέλμο Φιλίπα, προσβλήθηκε από Aids και πέθανε το 1993. Το γεγονός αυτό μαζί με τον θάνατο της μητέρας του λέγεται ότι οδήγησαν τον καλλιτέχνη στην κατάθλιψη.

Ήταν από τους καλλιτέχνες που αγωνίστηκαν για να βρεθεί θεραπεία για το Aids. Πρόσφερε μεγάλα χρηματικά ποσά σε ερευνητικά προγράμματα και συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με το θέμα.

Στo παρακάτω βίντεο τον βλέπουμε μαζί με την πριγκίπισσα Diana σε εκδήλωση του 1993 για την Παγκόσμια Ημέρα Aids.

Στην συναυλία εκείνης της εκδήλωσης έδωσε το δυναμικό παρόν του τραγουδώντας

Ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ένας πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης. Ας θυμηθούμε ότι το μουσικό γκρουπ Wham! στο οποίο συμμετείχε ο τραγουδιστής, ήταν το πρώτο "δυτικό" ποπ γκρουπ που έδωσε συναυλία στην κομμουνιστική Κίνα το 1985. 

To 2002 κυκλοφορεί το video clip του τραγουδιού του "Shoot the dog". Στο κόμικ βίντεο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παριστάνει το σκυλάκι του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, σε μια δυνατή αλληγορία-διαμαρτυρία για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Και λίγα στοιχεία για την ζωή και μουσική του πορεία γενικότερα. 

Ο Τζορτζ Μάικλ γεννήθηκε με το όνομα Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου. Ο πατέρας του ήταν Κύπριος εστιάτορας που μετακόμισε στο Λονδίνο και η μητέρα του Αγγλίδα χορεύτρια.

Οι πρώτες μουσικές επιτυχίες του ήταν με το μουσικό δίδυμο Wham!, το οποίο δημιούργησε μαζί με τον Άντριου Ρίτζλεϊ το 1981. Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος "Fantastic" έφτασε στο Νο. 1 του Ηνωμένου Βασιλείου το 1983, όπως και ο επόμενος, "Make it Big" το 1984, ο οποίος περιλάμβανε και το σόλο τραγούδι του Τζορτζ Μάικλ "Careless Whisper", το οποίο έφτασε στο Νο. 1 σε 25 χώρες.

Επίσης, ήταν μέλος του συγκροτήματος BandAid το οποίο τραγούδησε το "Do They Know It's Christmas?"

Οι Wham! διαλύθηκαν το 1986 και από τότε ο Τζορτζ Μάικλ ακολούθησε σόλο καριέρα. Ο πρώτος δίσκος του, "Faith", που κυκλοφόρησε το 1987, έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ο Τζορτζ Μάικλ έφτασε 7 φορές στην κορυφή των Βρετανικών τσαρτ και 8 φορές στο Billboard Hot 100 των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της 35ετούς καριέρας του, κέρδισε πολυάριθμα μουσικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων Brit, τεσσάρων MTV Video Music Awards, τριών Αμερικανικών Μουσικών Βραβείων και δύο βραβείων Γκράμι.

Το 2004, η Ακαδημία Ραδιοφώνου ανακοίνωσε ότι ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ο καλλιτέχνης του οποίου τα έργα παίχθηκαν περισσότερο στο βρετανικό ραδιόφωνο την περίοδο 1984-2004.

Κατά τα έτη 2006, 2007, 2008 ο Τζορτζ Μάικλ πραγματοποίησε παγκόσμια περιοδεία με την ονομασία 25 Live tour

Στις 14 Μαρτίου 2014 κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ του με τίτλο "Symphonica", το οποίο έκανε ντεμπούτο στην πρώτη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και μερικές όμορφες μουσικές στιγμές του...

Το σινγκλ "Wake Me Up Before You Go-Go" κυκλοφορεί στις 14 Μαΐου του 1984 και γίνεται Νο1 στα charts των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Τζορτζ Μάικλ συνεργάζεται επί σκηνής με τον Έλτον Τζον, το 1985, ερμηνεύοντας το "Don't Let the Sun Go Down on Me" στο Live Aid του Λονδίνου

Στα ευρωπαϊκά MTV Awards, στο Βερολίνο, το 1994, παρουσιάζει το νέο του τραγούδι "Jesus To A Child"

Με το "Outside" αυτοσαρκάζεται το 1998 για την σύλληψή του για "άσεμνη συμπεριφορά"

Συνεργάζεται με τη Whitney Houston στο "If I Told You That" το 2002

To 2012 ερμηνεύει το "Freedom" στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου

Για όλα αυτά και ακόμα πιο πολλά, για τις στιγμές στα πάρτι του '80 και του '90 που μας χάρισε...

Thank you for the music George

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...