O Μανώλης Τρίκας μιλά για την διαφορετικότητά του και για την επίθεση που δέχτηκε από αστυνομικό

Ο Μανώλης Τρίκας μιλά στο antivirus και τον Βασίλη Θανόπουλο για την επίθεση που δέχτηκε στο μετρό Αγίου Δημητρίου από αστυνομικό, στις 9 Αυγούστου 2016. Αφορμή της επίθεσης ήταν η ασθένεια του μυϊκού συστήματος (δυστονία) από την οποία πάσχει ο Μανώλης και η "διαφορετική" του κίνηση και εμφάνιση που "ενόχλησε" τον ρατσιστή αστυνομικό. Τότε ο Μανώλης δημοσιοποίησε το θέμα του στην σελίδα του στο facebook και δήλωσε την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά.

Μεταξύ άλλων ο Μανώλης δήλωσε στην συνέντευξή του:

Από την πρώτη στιγμή, αισθάνθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά. Στην εξέλιξη της “συζήτησης” κατάλαβα ότι τα πράγματα, δεν είναι λογικά και άρχισα να νιώθω, εντελώς εκτεθειμένος. Έπρεπε, να αντιμετωπίσω με υπομονή, τη λεκτική βια που δεχόμουν. Όταν ζήτησα τα στοιχεία του αστυνομικού, είδα την έκφραση του προσώπου του, κατάλαβα ότι τα πράγματα αγρίεψαν. Ο αυταρχισμός και η “σιγουριά” του ήταν σαφείς. Ανεβήκαμε στον αστυνομικό σταθμό του ΜΕΤΡΟ, τακτοποίησε το χώρο βιαστικά, τοποθετώντας τις καρέκλες με τέτοιο τρόπο, όπου ήταν εμφανής η πρόθεση, για άσκηση σωματικής βίας. Κινήθηκα γρήγορα προς τη Σταθμάρχη και της ζήτησα να είναι παρούσα, ως μάρτυρας. Έτσι όλα άρχισαν να ανατρέπονται.

Σχετικά με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ζωή του εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους είπε:

Είναι χιλιάδες άνθρωποι που μένουν κλεισμένοι στον εαυτό τους, αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, δεν αντέχουν τα βλέμματα, τα σχόλια. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ζουν με κατάθλιψη, μερικοί μάλιστα φτάνουν στην αυτοχειρία. Για του παλαιότερους η “υπόθεση Κωσταλέξη” μια τραγική ιστορία με μια γυναίκα που για 40 περίπου χρόνια ζούσε φυλακισμένη σε ένα υπόγειο σε άθλιες συνθήκες για να κρυφτεί η “ντροπή” της οικογένειας. Η γνωστή “υπόθεση Γιακουμάκη”, ένα πρόσφατο τραγικό περιστατικό προϊόν αυτής της εγκληματικής νοοτροπίας της “κανονικότητας”. Πόσο ενοχικό μπορεί να είναι, ότι γεννήθηκες με μια φύση αλλιώτικη από αυτή που ορίζει το κοινωνικό “πατρόν”. Λες και κανόνισες εσύ το DNA σου και πρέπει να τιμωρηθείς. Πόσο εύκολο είναι να αποκτήσει κάποιος μια αναπηρία στη διάρκεια της ζωής του; Πόσο τραγικό είναι να καταπνίγεις τον κρυφό σου εαυτό. Να σε φυλάει η ζωή από αυτούς που ο φόβος τους κάνει να μισούν τη φύση τους, εάν δεν είναι αυτοκαταστροφικοί τότε είναι επικίνδυνοι σε τρίτους. Νομίζω ότι είναι χρέος όλων μας, να προστατεύουμε την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, να μην αφήνουμε να ανθίζει το μίσος. Δεν είμαι δικομανής ούτε είναι μέσα στην Ηθική μου, η λύση εκκρεμοτήτων με σκληρή στάση. Σε κάποια πράγματα πρέπει να μπει μια σειρά, για να μη μας στήσουν σε κανέναν τοίχο κάποια στιγμή.

Ενώ για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες ρατσιστικές επιθέσεις έστειλε το εξής μήνυμα:

Να είσαστε υπερήφανοι για τη φύση σας. Για όσους ανθρώπους έχουν αποκτήσει στη διάρκεια της ζωής τους μια μεταβολή, αυτό δεν τους έχει αφαιρέσει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Εάν η πολιτεία είναι αδρανής, να γίνετε τα ξυπνητήρια της αλήθειας. Κανένας δεν είναι καλύτερος από κανέναν. Είμαστε όλοι ένα κομμάτι στο παζλ της ζωής. Όποιος δεν μπορεί το “διαφορετικό” υπάρχουν και ψυχαναλυτές, δεν είναι κακό και εμείς πηγαίνουμε.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη εδώ

Ας θυμηθούμε την περιπέτειά του όπως την περιέγραψε ο ίδιος λίγο μετά την επίθεση που δέχτηκε:

"Σήμερα στο σταθμό του Αγ. Δημητριου στις 13:30 με πλησίασε ένας αστυνομικός σε απόσταση αναπνοής και με διάλεκτο πεζοδρομίου με ρώτησε γιατί κάνω ΤΙΚ.
Του απάντησα οτι "έχω κινητικό πρόβλημα"
και αυτός μου είπε ότι "μου ειναι αδιάφορο, τρομοκρατείς τους επιβάτες".
Η απάντηση μου ήταν "Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτο"
Εκείνος μου απάντησε ότι " θα έπρεπε να ντρέπεσαι που κυκλοφορείς στο δρόμο, να κάτσεις σπίτι σου".
Τον ρώτησα " μήπως θα έπρεπε να αυτοκτονήσω απο την ντροπή μου;"
Η απάντηση του ήταν "αυτο πρέπει να το τακτοποιησεις εσύ"
στη συνεχεια του είπα " πρέπει να ξέρετε ότι με προσβάλλεται και ο τρόπος σας δεν αρμόζει στη στολή που φοράτε"
απάντησε "εσύ προσβάλλεις τον κόσμο δίπλα σου με αυτά που κάνεις. Τι ειναι αυτο που λες ότι έχεις ρε ΕΓΩ δε το ξέρω"
Του είπα την πάθηση και μου είπε "δε μου λέει τίποτα, τι ειναι αυτο ;"
Τον ρώτησα , "έχετε ιατρικές γνώσεις;"
Η απάντηση του ήταν να βγω απο το σταθμό
Ζήτησα τα στοιχεία του και αυτός μου είπε ότι θέλει τα δικά μου και οτι δεν ειναι υποχρεωμένος να μου δώσει κανένα στοιχείο " αν θες βρεστα απο το τμήμα και διάταξε να τον ακολουθήσω.
Πήγαμε επάνω σε ένα δωμάτιο και μου είπε "πέρνα μέσα ρε"
εγώ πήγα ακριβώς δίπλα και ζήτησα απο την επόπτρια του σταθμού να έρθει μαζί μας.
Αυτός με έντονη φωνή είπε "αστην αυτήν και έλα να τα πούμε οι δυο μας"
η απάντηση μου ήταν
"δεν έχω να πω τίποτα χωρίς μάρτυρα"
η επόπτρια του σταθμού ήρθε μαζί και αυτός άρχισε να λέει παραμύθια εξήγησα στην επόπτρια τι έγινε και αυτός άρχισε να μιλάει προσβλητικά
του ζήτησα να μου μιλάει στον πληθυντικό και μου απάντησε
"είμαι αστυνομικός και μιλάω οπως θέλω άμα θέλεις να μου κάνεις αναφορά"
μου ζήτησε τα στοιχεία μου και του έδωσα την ταυτότητα
του ζήτησα τα δικά του και μου είπε να πάω στο τμήμα
Όταν όμως είδε πως έγραψα τον αριθμό του στο κινητό μου ..704830.... τότε μου είπε "έλα να σου τα δώσω δε χρειάζεται να κοιτάς τον αριθμό και πήγαινε στο διοικητή και πες του ότι θέλεις
του είπα το θα πάω στη ΓΑΔΑ
Η συμπεριφορά του ήταν επιθετική βγήκε έξω πρώτος και με περιμενε στη σκάλα
εγώ έφυγα απο την άλλη πλευρά, πήγε να με ακολουθήσει και σταμάτησε
μέχρι να έρθει το τραίνο είχε κάτσει απο επάνω και με κοίταζε επίμονα".

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...