Οι ΛΟΑΤ της ΕΛ.ΑΣ. έχουν δικαίωμα στην περηφάνια

Ένστολοι αστυνομικοί από τουλάχιστον δεκατέσσερα κράτη της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν στο Athens Pride στις 10 Ιουνίου, στην πορεία διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ, προκειμένου να στηρίξουν τους ΛΟΑΤ Ελληνες αστυνομικούς και να μεταφέρουν το μήνυμα μιας αστυνομίας ανοιχτής, που αντιμετωπίζει με σεβασμό τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταπολεμά τις διακρίσεις, όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στο ίδιο το Σώμα.

...........

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΛΟΑΔ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΟΛΗΣ: O ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ!

...........

 

Τη σημαντική για την Ελλάδα απόφαση πήρε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικών (EGPA) την Παρασκευή και το Σάββατο στις Βρυξέλλες, μαζί με την εξίσου σημαντική απόφαση να διεξαχθεί η επόμενη γενική συνέλευση της Ενωσης στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Η φιλοξενία της εκδήλωσης, σημαντικό γεγονός για κάθε ευρωπαϊκή πόλη, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον εκδημοκρατισμό της ΕΛ.ΑΣ. ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.

Αίτημα επίσης της οργάνωσης είναι να αναδειχθεί το φαινόμενο του ρατσισμού μέσα από την πλήρη καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Οργάνωση-ομπρέλα

Ο αξιωματικός Μιχάλης Λώλης (αριστερά) στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικών (EGPA)

Η EGPA αποτελεί οργάνωση-ομπρέλα δεκαπέντε ενώσεων ΛΟΑΤ αστυνομικών από χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Ανάμεσα στα μέλη της συναντά κανείς αστυνομικούς και αξιωματικούς, αρκετοί από τους οποίους υψηλόβαθμοι.

Η γενική της συνέλευση φιλοξενήθηκε στο αρχηγείο της βελγικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και στις εργασίες παραβρέθηκε η ηγεσία της, συμπεριλαμβανομένης της αρχηγού της που απηύθυνε χαιρετισμό.

Το ενδιαφέρον της Ένωσης για την Ελλάδα έχει κινήσει ήδη τη διαδικασία να συσταθεί και στη χώρα μας ένωση αστυνομικών με αντικείμενο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την απόφαση πήρε τον Αύγουστο η γενική συνέλευση της EGPA στο Άμστερνταμ και ανέθεσε στο μέλος της, τον αξιωματικό Μιχάλη Λώλη, να τη φέρει εις πέρας.

Όπως ενημέρωσε την Ενωση ο κ. Λώλης, γίνονται ήδη οι διορθώσεις του καταστατικού και ετοιμάζεται να κατατεθεί για έγκριση.

Η υπό σύσταση Ένωση ονομάζεται «Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» και περιλαμβάνει τμήμα για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα, τη «ΛΟΑΔ Δράση Αστυνομικών».

Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον της EGPA να προχωρήσει και η ελληνική αστυνομία στον δρόμο που βρίσκονται οι αστυνομίες των περισσότερων κρατών-μελών που τον Αύγουστο άλλαξε το καταστατικό της για να μπορεί να δεχτεί τον κ. Λώλη ως μεμονωμένο μέλος της.

Ο ίδιος συμμετείχε και στο πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο ΛΟΑΤ Αστυνομικών που γινόταν τις ίδιες ημέρες στο Αμστερνταμ και έληξε με τη συμμετοχή των συνέδρων αστυνομικών στο ευρωπαϊκό Pride, όλοι τους με στολή, εκτός από τους συνέδρους του Πακιστάν, της Ουγκάντας, της Σερβίας και της Ελλάδας.

Ο κ. Λώλης, που υπηρετεί ως υπαστυνόμος στο τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας και αποτελεί Εθνικό Εμπειρογνώμονα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης με αρμοδιότητα την εκπαίδευση της αστυνομίας, δεν κατάφερε να πάρει άδεια για να συμμετάσχει με στολή, ενώ συμμετείχε στα συνέδρια με δικά του έξοδα, αν και οι αστυνομίες των άλλων κρατών θέτουν υπό την αιγίδα τους τους εκπροσώπους των χωρών τους.

Άλλωστε τον χώρο για τις συναντήσεις των μελών τής υπό σύσταση Δράσης Αστυνομικών τον παρέχει ο Δήμος Αθηναίων. «Είναι καθήκον νομικό, ηθικό, συνταγματικό, ανθρώπινο να προσφέρει ο Δήμος της Αθήνας φιλοξενία σε ομάδες και ενώσεις που εργάζονται υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και να βοηθήσει όπου μπορεί, από τη στιγμή που δεν βρίσκουν φιλοξενία στον φυσικό τους χώρο.

Στο εξωτερικό η λειτουργία τέτοιων ενώσεων αποτελεί φυσιολογική διαδικασία. Είναι ακατανόητο ότι στην Ελλάδα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τέτοιες κινήσεις εχθρικά.

Η προσπάθεια των Ελλήνων αστυνομικών για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ είναι όχι μόνο αξιέπαινη, αλλά και επιβεβλημένη, ιδίως από τη στιγμή που ο χώρος της αστυνομίας δεν έχει, για να το πούμε ευγενικά, το καλύτερο ιστορικό αντιμετώπισης παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχει γίνει πρόοδος» επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

«Είμαι καλός στη δουλειά μου»

«Πολλοί φοβούνται ότι εκθέτω την Αστυνομία με τις δράσεις μου αυτές, ότι δεν είμαι καλός αστυνομικός. Είμαι όμως πολύ καλός στη δουλειά μου, αγαπώ την Αστυνομία και θέλω απλά με ό,τι κάνω να γίνει καλύτερη. Δεν είμαι άλλωστε ο μόνος γκέι αστυνομικός στην ΕΛ.ΑΣ. Γνωρίζω ήδη πάρα πολλούς, το ποσοστό των γκέι αστυνομικών δεν είναι μικρότερο από αυτό στην κοινωνία, θα έλεγα ότι είναι και μεγαλύτερο. Αναγκάζονται όμως, λόγω των συνθηκών, να λένε ψέματα, να κρύβονται, φοβούμενοι συντηρητικές και ομοφοβικές αντιδράσεις.

»Τους κατανοώ πλήρως βέβαια. Ήμουν στη δική τους θέση για χρόνια και αναγκαζόμουν να ζω διπλή ζωή, να προσποιούμαι φοβούμενος ότι θα απαξιωθώ. Δεν νιώθω καθόλου ακτιβιστής, αγωνίζομαι για το αυτονόητο και κάνω τη δουλειά μου ως επαγγελματίας αξιωματικός. Στα σεμινάρια που παραδίδω σε αστυνομικούς, τους ζητώ να κρατήσουν για τον εαυτό τους τυχόν ακραίες προσωπικές τους απόψεις.

»Ενας επαγγελματίας αστυνομικός, με βάση την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς του Σώματος, οφείλει, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, να σέβεται πλήρως τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι διαταγές της Υπηρεσίας» σημειώνει ο κ. Λώλης στην «Εφ.Συν.», εκπροσωπώντας την EGPA.

Πηγές antivirus και efsyn.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...