Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πολιτική κατά των διακρίσεων (12/11/07)

Αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προχωρήσει στη λήξη νέων μέτρων ενάντια στις διακρίσεις,

https://ec.europa.eu/employment_social/emplweb/news/news_en.cfm?id=270

Μάλιστα, σύμφωνα με την σχετική πληροφόρηση, τα νέα αυτά μέτρα θα καλύπτουν τους τομείς εκτός απασχόλησης, όπως την υγεία, την εκπαίδευση και την στέγαση. Όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, υπάρχουν βιβλία στα οποία γίνεται αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις διακρίσεις που υφίστανται κάποιες κοινωνικές ομάδες ή κατηγορίες.

Όμως, υπάρχει και κάποια μορφή διάκρισης για την οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά.  Κι εδώ βέβαια αναφέρομαι στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Η παράλειψη αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και πέρα από το γεγονός ότι δημιουργεί μια ψευδή αντίληψη της πραγματικότητας (αορατότητα ομοφυλόφιλων), διαμορφώνει από μόνη της μια επιπλέον.

Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε προοδευτικό ένα βιβλίο όταν αναφέρεται σε όλες τις διακρίσεις σε βάρος διαφόρων ομάδων και κατηγοριών ατόμων και δεν αναφέρει τίποτα για τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού;  Το βιβλίο αυτό δεν είναι δυνατόν να ευαισθητοποιήσει σωστά και ολοκληρωμένα τους μαθητές γύρω από το ακανθώδες και πολύπλευρο θέμα των διακρίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στις σωστές βάσεις του το ζήτημα και τα νέα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι καλοδεχούμενα.  Πάνω απ' όλα, χρειάζεται η σωστή ενημέρωση από τις χώρες - μέλη, έτσι ώστε να έχουν μια σωστή εικόνα για το που υστερεί το κάθε κράτος και να θεσμοθετήσουν ανάλογα.

Επιπλέον, να ενημερώσω ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω από το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών, έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται και θα προχωρήσουν σε κάποιες προτάσεις νομοθετικών μέτρων για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου.

Να είστε καλά,

Ρούλα Σκούταρη

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...