WILD-NIGHT-WITH-EMILY-740x357

12ο Outview Δωρεάν προβολή στις 16/4 η Λεσβιακή ταινία "WILD NIGHTS WITH EMILY¨

WILD NIGHTS WITH EMILY

Η σεναριογράφος/σκηνοθέτης Madeleine Olnek αποκαθιστά την πραγματική φύση της Emily Dickinson και τη φήμη της ως μία ΛΟΑΤΚΙ ηρωίδα.

Eίναι αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι τόσο συχνά στην ιστορία οι περιγραφές πολλών γυναικών παραποιούνται, έτσι ώστε να παρουσιάζονται πάντα σύμφωνες με τις κοινωνικές νόρμες. Στην περίπτωση ανυπακοής και μη συμμόρφωσης, έπεφταν θύματα εξευτελισμού για τον φαινομενικά άνομο τρόπο ζωής τους. Προτεραιότητα δινόταν πάντα στην ομορφιά αντί στο μυαλό, και στον ετεροφυλοφιλικό γάμο και την αναπαραγωγή αντί στην αληθινή αυτοέκφραση ή την περιπέτεια, ενώ όποια απέκλινε από τους άγραφους κανόνες, ανεξαρτήτως κοινωνικού στάτους ή ιδιότητάς, εξέθετε αμέσως τον εαυτό της στον κίνδυνο της περιθωριοποίησης και, όπως φαίνεται, στον κίνδυνο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας του χαρακτήρα της από την ίδια την ιστορία.

WILD-NIGHT-WITH-EMILY-1

Με το θέμα της ιστορικά στρεβλωμένης περιγραφής γυναικών, αλλά και της καταπίεσης του αληθινού εαυτού τους καταπιάνεται η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Madeleine Olnek και μας παρουσιάζει μια άλλη πλευρά της πολυαγαπημένης στην Αμερική, και όχι μόνο, ποιήτριας Emily Dickinson με τη νέα της ταινία «Wild Nights With Emily». H προβαλλόμενη δημόσια εικόνα της Dickinson από το θάνατο της το 1886 ως σήμερα ήταν πάντα αυτή της απομονωμένης γεροντοκόρης, ενός εύθραυστου λουλουδιού, κάποιας που παραήταν ευαίσθητη και φοβισμένη για να εκδώσει τα ποιήματα της. Η Olnek παρουσιάζει μια διαφορετική, πιο ζωηρή πλευρά της Emily (την οποία  ενσαρκώνει υπέροχα η Molly Shannon) που αμφισβητεί την άποψη που έχει η κοινωνία για αυτή, και χρησιμοποιεί την κωμωδία αντί για το δράμα για να καταφέρει πραγματικά να χτυπήσει το σεξισμό που απαντάται σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.

Το στυλ της κωμωδίας της Olnek δένει τέλεια με το μήνυμα της ταινίας της, καθώς και με τα καμώματα των χαρακτήρων και την ανείπωτη ιστορία της Dickinson. Όλες οι μέθοδοι που εφαρμόζει η σκηνοθέτης ενώνονται αρμονικά προκειμένου να αποδεσμεύσουν την Dickinson από τη χρόνια καταδυνάστευση και διαστρέβλωση του προσώπου της. Η Olnek εξισορροπεί με επιτυχία τη σάτιρα με τα φεμινιστικά της ιδεώδη, και επικεντρώνεται στην ανθρώπινη πλευρά της Dickinson, βάζοντας την ποίηση της σε σχεδόν σε δεύτερη μοίρα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως απουσιάζει. Το «Wild Nights With Emily» απελευθερώνει τη ζωή της Emily Dickinson από τα δεσμά του ιστορικά επιβαλλόμενου φαινομενικού κονφορμισμού με παιχνιδιάρικο τρόπο, αποκαθιστώντας την εκτίμηση μας προς το πραγματικό της πρόσωπο: Ένα πρόσωπο που πλέον δεν αναγκάζεται να καταπιέσει λέξεις, αγάπη και επιλογές.

Στο σημείωμα του σκηνοθέτη, η Olnek τονίζει: «Όλες οι μορφές καταπίεσης ανθρώπων βασίζονται σε μύθους. Οι ιστορίες που λέμε για ανθρώπους και το τί κάνουν διαμορφώνουν την εικόνα που έχουμε για αυτούς. Η ιστορία της ζωής της Emily είχε λογοκριθεί για λόγους δημοσιότητας και, στην πραγματικότητα, η ζωή της δε θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από τον τρόπο που την είχαν απεικονίσει». Η ταινία θέτει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που η ιστορία περιγράφει τους ανθρώπους-σύμβολα και αμφισβητεί τις κοινωνικές νόρμες που επιβάλλονται στις γυναίκες.  Παράλληλα ασπάζεται την ελευθερία της αυτοέκφρασης, καλλιεργώντας τη γυναικεία ενδυνάμωση, προωθώντας ταυτόχρονα την ισότητα ανάμεσα σε όλα τα φύλα και τις φυλές. Το «Wild Nights With Emily» είναι ένα σπάνιο διαμάντι: Προσφέρει άφθονο αναζωογονητικό και λυτρωτικό γέλιο, όμως και πολλά σημαντικά και εξίσου λυτρωτικά μαθήματα.

ΠΡΟΒΟΛΗ WILD NIGHTS WITH EMILY 16/4 'ΩΡΑ: 20:20

Ταινιοθήκη - Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

https://www.imdb.com/title/tt5176580/videoplayer/vi1430698521

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...