TRANSMILITARY

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ TRANS ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ OUTVIEW 2019

Το Outview  Queer Film Festival πάντα ήταν συμπεριληπτικό. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι; Πάντα, μέσα από ταινίες, αφιερώματα, πάνελ και καλεσμένους προβάλλει και δημιουργεί διάλογο γύρω από το θέμα της διεμφυλικότητας. Το φετινό Outview δεν αποτελεί εξαίρεση, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμά του 4 ταινίες μεγάλου μήκους, με τρανς θεματική, καθώς και ένα αφιέρωμα μικρού μήκους με τίτλο “Trans Shorts”.

 

Μεγάλου Μήκους

Transmilitary (Fiona Dawson & Gabriel Silverman, ΗΠΑ, 93′, 2018) 14/4

Ο πρόεδρος Donald Trump μπορεί να κάνει πράξη το «America first», όσον αφορά το στρατό όμως ακολουθεί τη λογική του «transgender last». Διότι μπορεί πολλά μέλη της διεμφυλικής αμερικανικής κοινότητας να εξαρτώνται από το στρατό για τα προς το ζην, ωστόσο περίπου 15.000 από όσους υπηρετούν αντιμετωπίζουν καθημερινά την αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Φαίνεται η διάθεση να θυσιαστούν για την πατρίδα τους δεν είναι αρκετή για τον πλανητάρχη, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το δικαίωμά τους σε μια στρατιωτική καριέρα.

Family in Transition (Ofir Trainin, Ισραήλ, 70′, 2018) 13/4

Μια τυπική εβραϊκή οικογένεια στην επαρχιακή πόλη Νεχαρίγια, καλείται να διαχειριστεί τα νέα πως ο μπαμπάς θα κάνει επέμβαση αλλαγής φύλου. Η μητέρα αποφασίζει να τον στηρίξει έμπρακτα σε όλη τη διάρκεια της μετάβασης, να είναι δίπλα του κάθε στιγμή, και μαζί να εξηγήσουν στα παιδιά τους πως από εδώ και πέρα θα έχουν δύο μαμάδες. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ισραηλινής ταινίας στο φεστιβάλ DocAviv.

Going West (Henrik Martin Dahlsbakken, Νορβηγία, 80′, 2018) 15/4

Ένας καθηγητής μουσικής που έχει μόλις χάσει τη δουλειά του, αποφασίζει να αναθερμάνει τις σχέσεις με τον διεμφυλικό πατέρα του, ξεκινώντας ένα ταξίδι με μηχανή κατά μήκος της δυτικής όχθης της Νορβηγίας. Τελικός προορισμός το νησί που φιλοξενεί διαγωνισμό διακόσμησης παπλώματος, στον οποίο είχε πάρει μέρος η μητέρα του λίγο πριν πεθάνει.

The TEpisodes 1-6, ΗΠΑ, 43′, 2018) 17/4

Τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι φημίζονται για την ικανότητά τους να εκτοξεύσουν τη συγκίνηση, και αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους χαρακτήρες σε αυτήν την περίπτωση. Η Jo είναι μια λευκή τρανς που έχει απεγνωσμένη ανάγκη για μια ουσιαστική σχέση, χωρίς όμως αυτή να φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Ο Carter είναι ένας queer μαύρος που ζει κόντρα στη συντηρητική ανατροφή του, και η Λατίνα τρανς Emerie βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια τοξική σχέση. Οι τρεις τους θα συναντηθούν σε ένα πάρτι για τη νέα χρονιά στο Σικάγο και καθώς την επόμενη μέρα αναρρώνουν από το μεθύσι, αντιμετωπίζουν αμήχανες ερωτικές γνωριμίες, άβολα ραντεβού και μια δύσβατη αναζήτηση μιας απόλυτης αγάπης. Τουλάχιστον, όμως, έχουν ο ένας τον άλλο.

Family in Transition

Family in Transition

Trans Shorts

Την Παρασκευη, 12 Απριλιου 2019, ώρα 18.20 στην Αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης θα προβληθεί το αφιέρωμα “Trans Shorts”, που θα περιλαμβάνει συνολικά 4 μικρού μήκους ταινίες.

The Bony Lady (Adriana Barbosa, Bραζιλία/Μεξικό, 20′, 2018)

Αιρέσεις υπάρχουν πολλές, εκείνη της διεμφυλικής Μεξικανής Arely Vazquez όμως είναι μοναδική. Η ηγέτις της θρησκευτικής ομάδας Santa Muerta, με έδρα το Κουινς της Νέας Υόρκης, ενόψει μιας λατρευτικής συνεύρεσης έρχεται αντιμέτωπη με προκλήσεις που ενισχύουν ακόμα περισσότερο την πίστη της.

Mathias (Clara Stern, Αυστρία, 30′, 2018)

Ο διεμφυλικός Mathias παρότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της μετάβασής του και είναι απόλυτα βέβαιος πως θέλει να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του ως άνδρας, καλείται να βρει ισορροπίες ανάμεσα στη σχέση με την κοπέλα του και τη νέα δουλειά που ξεκινά σε εργοστάσιο. Η ταινία απέσπασε το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους στο φεστιβάλ Side by Side της Αγίας Πετρούπολης και εκείνο του κοινού στο Roze Filmdagen του Άμστερνταμ.

Nereida (Sabine Muhate, Ισπανία, 24′, 2018)

Η Nereida είναι μια γοητευτική διεμφυλική σεξεργάτρια, η οποία εργάζεται τη νύχτα στους δρόμους. Τα πρωινά όμως, μιλά με περηφάνια στην κάμερα για τη σεξουαλικότητά της και τα πολύτιμα μυστικά ομορφιάς που γνωρίζει.

Prisoner of Society (Rati Tsiteladze, Γερμανία, 15′,2018)

H Adelina είναι μια νεαρή διεμφυλική από τη Γεωργία η οποία βιώνει διαρκώς μέσα της το φόβο. Η υπερσυντηρητική κοινωνία της πατρίδας της και η άρνηση του πατέρα της να τη δεχθεί όπως είναι, της έχει στερήσει κυριολεκτικά την ελευθερία, μιας και ζει φυλακισμένη στο σπίτι της μακριά από τον έξω κόσμο. Η γεμάτη ένταση ταινία έχει κερδίσει πλήθος βραβείων στο εξωτερικό, ενώ έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες των καλύτερων μικρού μήκους από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Mathias

Mathias

Ταινιοθήκη - Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...