Gilbert & George

Οι Gilbert & George είναι δυο από τους πιο σπουδαίους avant-garde καλλιτέχνες στην διεθνή καλλιτεχνική σκηνη του 20ου και 21ου αιώνα. Η δουλειά τους καλύπτει θέματα από την αστική ζωή, τη θρησκεία, τη σκατολογία, την ομοφυλοφιλία και πολλά άλλα. Το αποτέλεσμα από ότι μπορείτε να καταλάβετε είναι αρκετά αμφιλεγόμενο.

Γράφοντας το καλλιτεχνικό τους μανιφέστο με τον τίτλο ‘What Our Art Means’ ‘Τι σημαίνει η τέχνη μας’, το ντουέτο δήλωσε ότι είχαν σκοπό να καταρίψουν κοινωνικά ταμπού και να εκφράσουν δυσαρέσκεια για τις καθιερωμένες αρχές, να αλλάξουν την αντίληψη του κόσμου και να προωθήσουν μια κοινωνική αλλαγή. Η συχνά αρνητική αντίδραση για τη δουλειά τους, ειδικά για το σκατολογικό και σεξουαλικό περιεχόμενό τους, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι το καταφέρνουν.

Χάρη στο γεγονός ότι οι δυο τους μένανε και δουλεύανε αποκλειστικά μαζί, η ομοφυλοφιλία έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη δουλειά τους. Η καλλιτεχνική τους δουλειά ‘Coming’, έκανε τη θεματολογία αυτή ιδιαίτερα αισθητή και η απεικόνιση του σπέρματος έγινε μια πρακτική που συνεχίστηκε καθ’ολη την καριέρα τους.

Καθώς τελείωνε η δεκαετία είναι προφανές ότι η δουλειά τους μεταβαλόταν ανάλογα με την κρίση της επιδημίας του AIDS. Μια έκθεση των καλλιτεχνημάτων τους για την ασθένεια και την καταστροφή, Art for AIDS στη Γκαλερί Anthony d'Offay του Λονδίνου μάζεψε χρήματα για το CRUSAIDS, μια Βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση.

Η επιτυχία και η φήμη του διδύμου αυξανόταν χρόνο με το χρόνο και το 1990 αποφάσιαν να κάνουν μια μεγάλη έκθεση στη Μόσχα.

Οι Gilbert & George εμφανίζονται επίσης σαν ένα μέρος του καλλιτεχνικού τους έργου με τον τίτλο Spit Law (1997. Υπάρχει ένα κείμενο από την Βίβλο που καταδικάζει την ομοφυλοφιλία τυπωμένο στη μέση του έργου τους μαζί με εικόνες  διογκωμένου σάλιου με φόντο ένα κόκκινο τοίχο. Αυτό το έργο μας δείχνει καθαρά την καταδίκη τους για τα Βιβλικά σχόλια που προωθούν την ομοφοβία.
 
Το 1997, οι Gilbert & George δημιούργησαν το Spit Naked. Εδώ τους βλεπουμε να έχουν την ίδια πόζα με το έργο του Michelangelo, Pietà (1498-1499), σε ένα κόκκινο φόντο. Το κόκκινο φόντο συμβολίζει την βία κατά των γκέι αντρών και για την απειλή που υπάρχει από το μολυσμένο με τον ιό του HIV αίματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...