Νέο κρούσμα ομοφοβικής βίας στο κέντρο της Αθήνας

Νέο κρούσμα ομοφοβικής βίας στο κέντρο της Αθήνας

Ρατσιστική επίθεση από ομάδα δέκα ατόμων δέχθηκαν δύο άτομα που κάθονταν σε παγκάκι σε πλατεία της Αθήνας. Είναι το τέταρτο κρούσμα που καταγράφεται μόλις σε ένα μήνα.

Το περιστατικό συνέβη στην πλατεία Βαρνάβα του Παγκρατίου. Οι δράστες χτύπησαν με αγριότητα τα θύματά τους, εκτοξεύοντας εναντίον τους χλωρίνη και απόνερα.

Λίγη ώρα αργότερα έφτασε στο σημείο ομάδα 10-15 ατόμων με μαύρες μπλούζες και ξυρισμένο κεφάλι, η οποία ξυλοκόπησε τους δύο άνδρες. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ο ένας με σπασμένο πόδι.

«Τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα» δηλώνει στα Νέα της Δευτέρας, το μέλος του ΔΣ της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ) Θάνος Βλαχογιάννης.

Ωστόσο, το θετικό είναι ότι όλο και περισσότερα άτομα βρίσκουν το θάρρος να κάνουν καταγγελίες.

Την τελευταία διετία γίνεται προσπάθεια από τις οργανώσεις της ΛΟΑΤ κοινότητας όσο και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγραφούν τέτοια περιστατικά.

Το δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, η Colour Youth (www.colouryouth.gr) έχει ξεκινήσει τη δική της εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Πες το σε εμάς».

Αιχμές για τους αρνητές του αντιρατσιστικού από το ΠαΣοΚ

«Αυτοί που αρνούνται την αναγκαιότητα ψήφισης του αντιρατσιστικού και την προστασία των θυμάτων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, ας εξηγήσουν στα θύματα της ρητορικής τους το σκεπτικό τους» αναφέρει το ΠαΣοΚ, σε αιχμηρή ανακοίνωσή του με αφορμή την νέα ομοφοβική επίθεση στο Κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

«Η επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα 11 μισανθρώπων κατά των 2 συμπολιτών μας, θυμίζει πρακτικές της Κου Κλουξ Κλάν. 

» Αυτοί που αρνούνται την αναγκαιότητα ψήφισης του αντιρατσιστικού και την προστασία των θυμάτων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, ας εξηγήσουν στα θύματα της ρητορικής τους το σκεπτικό τους.

» Κάποτε θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι σκοταδιστικές ή ψηφοθηρικές πρακτικές στα ανθρώπινα δικαιώματα βλάπτουν σοβαρά τον πυρήνα της δημοκρατίας μας.»

Tην ανάγκη αντιρατσιστικής νομοθεσίας τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για έλλειψη εγρήγορσης των διωκτικών μηχανισμών σε παρόμοια περιστατικά και τονίζει την ανάγκη αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

«Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, παρά τις σοβαρές αδυναμίες του, ήταν μια ευκαιρία να αποκτήσει η Ελλάδα μια τέτοια νομοθεσία. Δυστυχώς για πολλοστή φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης, ελέω των 38 βουλευτών και των ομοφοβικών ιεραρχών, μετέθεσε την κατάθεσή του» αναφέρει.

Και προσθέτει: «Κάθε ολιγωρία για λόγους μικροπολιτικών υπολογισμών δεν είναι παρά νεύμα ενθάρρυνσης στα ακροδεξιά τάγματα εφόδου».

Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ μετά την επίθεση

«Απούσα από την καταστολή των ρατσιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων, η πολιτεία μας καθίσταται αναποτελεσματική και αναξιόπιστη για οποιαδήποτε πρόληψη», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Δικαιοσύνης, Θεσμών και Δικαιωμάτων της ΔΗΜΑΡ για την επίθεση κατά ενός ομόφυλου ζευγαριού στο Παγκράτι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η παρατηρούμενη έξαρση ρατσιστικών επιθέσεων τον τελευταίο καιρό, δεν είναι άσχετη με την άνοδο της ακροδεξιάς, των αντιλήψεων και των πρακτικών της στην ελληνική κοινωνία.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι η ιδεολογία του μίσους ολοκληρώνεται με τη βία. Οι φορείς των αντιλήψεων αυτών είναι εχθροί της ανοιχτής, ελεύθερης, ανεκτικής, φιλικής προς όλες και όλους κοινωνίας. Η επιθετικότητά τους στρέφεται και συγκεκριμενοποιείται εναντίον όλων των προσώπων, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές τους. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα της κοινωνίας, της παιδείας και του πολιτισμού της.

Τη βία αυτή βίωσε για άλλη μία φορά, ένα ακόμη ζευγάρι ομοφυλοφίλων στο Παγκράτι, το οποίο ενόχλησε με την ύπαρξή του. Οι ένοχοι εκδήλωσαν, εκτέλεσαν, ολοκλήρωσαν την επίθεσή τους και διέφυγαν για άλλη μία φορά ανενόχλητοι. Τα θύματα κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Αυτό είναι πρόβλημα της οργανωμένης πολιτείας: Απούσα από την καταστολή, η πολιτεία μας καθίσταται αναποτελεσματική και αναξιόπιστη για οποιαδήποτε πρόληψη. Στο σημείο αυτό έχει θέση η σύγχρονη αντιρατσιστική νομοθεσία, η οποία, με την κατάλληλη ποινική μεταχείριση των εγκληματιών ρατσισμού, μπορεί και πρέπει να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής στα εγκλήματα μίσους».

Πηγή: Tovima.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...