Η queer καριέρα της Lisa Cholodenko

Η queer καριέρα της Lisa Cholodenko

Η λεσβία σκηνοθέτιδα Lisa Cholodenko τιμήθηκε στα Outfest Legacy Awards όπου της δόθηκε βραβείο για την συνεισφορά  της στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Η καριέρα της 51χρονης σκηνοθέτιδας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν γύριζε ταινίες μικρού μήκους που κέρδισαν τις εντυπώσεις των κριτικών. Αυτό οδήγησε στην δημιουργία της πρώτης της ταινίας μεγάλου μήκους, το "High Art". Η ταινία που γυρίστηκε το 1998, είχε ως κεντρικό θέμα μια λεσβιακή σχέση και έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και κέρδισε το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ Sundance.

Η επόμενη ταινία της -που συνέχισε την εξερεύνησή της σκηνοθέτιδας με την queer θεματολογία- ήταν η ταινία, "Laurel Canyon" (2002) με πρωταγωνίστριες τις Kate Beckinsale και Frances McDormond που μπλέκονται σε ένα ασυνήθιστο ερωτικό σενάριο που περιελάμβανε και τον Christian Bale.

Η Lisa Cholodenko σκηνοθέτησε και επεισόδια των τηλεοπτικών σειρών "Six Feet Under", "The L Word" και "Hung" και έφερε τη δική της μοναδική queer αισθητική και οπτική σε αυτά τα συγκεκριμένα επεισόδια.

Η επόμενη ταινία της όμως είναι αυτή που την έφερε στο επίκεντρο όλου του κόσμου. Η ταινία "The Kids Are All Right" (2010) με πρωταγωνίστριες τις Julianne Moore και Annette Bening που υποδύονται ένα λεσβιακό ζευγάρι και μητέρες δύο έφηβων κοριτσιών. Η ταινία βασίστηκε στις προσωπικές εμπειρίες της Lisa με την οικογένειά της. Η ταινία κέρδισε τις εντυπώσεις όπου κι αν προβλήθηκε και κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καθώς και βραβείο Teddy στην Berlinale. Επίσης ήταν προτεινόμενη στα βραβεία Όσκαρ και στα Bafta και έκανε εισπράξεις πάνω από $34 εκατομ. παγκοσμίως.

Από τότε η Lisa επέστρεψε στην τηλεόραση για να σκηνοθετήσει την σειρά "Το Χαστούκι" καθώς και την βραβευμένη με Emmy σειρά "Olive Kitteridge" για την οποία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας.

"Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να υπερβαίνω την gay θεματολογία και να βρίσκω αυτό που πραγματικά συνδέει τον κόσμο και τι είναι αυτό που τους κάνει όμοιους", δήλωσε η Lisa. "Αντλώ έμπνευση από τις προσωπικές μου εμπειρίες και από πράγματα που βρίσκω ενδιαφέροντα ή που με αφορούν, για αυτό πολλές φορές βλέπετε gay θεματολογία στα έργα μου, αλλά δεν είναι αυτό ο κύριος σκοπός μου, αυτό που βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πόσο "περίεργοι" είναι οι άνθρωποι, είτε είναι gay είτε είναι straight".

Αυτό δε σημαίνει ότι η Lisa δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με queer θεματολογία. Αυτή την περίοδο συνεργάζεται με το HBO για μια νέα σειρά.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...