Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών καταγγέλλει απαράδεκτο δημοσίευμα

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών καταγγέλλει απαράδεκτο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος

«Κανένα τρανσφοβικό ‘χαμόγελο’ ανεκτό!».

Όπως τονίζεται:

Με το παρόν δελτίο τύπου, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, εκφράζει την έντονη έκπληξη αλλά και διαμαρτυρία του, σχετικά τόσο για απαράδεκτες δηλώσεις, όσο και σχετικά δημοσιεύματα που φέρουν οδηγό που εργάζεται στην οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού» να συνελήφθη «ντυμένος γυναίκα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»:

«Έχουμε σοκαριστεί, δεν μπορούμε ακόμη να το πιστέψουμε. Συνεργαζόταν μαζί μας, αλλά δεν είχε καμία απολύτως επαφή με τα παιδιά. Ήταν αυτό που λέμε υπεράνω πάσης υποψίας. Έχω πέσει από τα σύννεφα, δεν μπορώ ακόμη να πιστέψω ότι τον έπιασαν με γυναικεία αμφίεση και πως νωρίτερα είχε κλέψει διάφορα τρόφιμα, σοκολάτες από τις αποθήκες» δήλωσε στο protothema.gr ο υπεύθυνος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Όπως προκύπτει πάντως από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο 35χρονος ειναι άνθρωπος με ψυχολογικά προβλήματα και όχι παιδεραστής. Ο οδηγός, που συνεργαζόταν με το «Χαμόγελο του Παιδιού», συνελήφθη ντυμένος με γυναικεία ρούχα στη Ζωφριά.

Κάτοικος της περιοχής τον εντόπισε μέσα στο αυτοκίνητό του την Τρίτη, να φορά γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στηθόδεσμο και ειδοποίησε αμέσως και άλλους κατοίκους της περιοχής, ενώ στο σημείο έσπευσαν άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ, κάνοντας το νεαρό άντρα να φοβηθεί και να προσπαθήσει να δραπετεύσει. Τελικά, συνελήφθη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από έρευνα που έγινε σπίτι του και την προανάκριση δεν προέκυψαν στοιχεία για παιδεραστία, ούτε άλλο υλικό που να τον ενοχοποιεί. Ο ίδιος φέρεται να  είπε στους αστυνομικούς, πως του αρέσει να ντύνεται με γυναικεία ρούχα και να κυκλοφορεί με αυτό τον τρόπο.

Μετά αυτών, γεννώνται τα ακόλουθα ερωτήματα:

Τι ακριβώς προκάλεσε «σοκ» στον Πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού»;

Θεωρείται πως δεν πρέπει να έχει «επαφή με τα παιδιά» ένας άνθρωπος λόγω της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου του;

Τυποποιεί εγκληματική συμπεριφορά η ταυτότητα ή έκφραση φύλου ενός προσώπου;

Αποτελεί λόγο σύλληψης;

Για ποιόν ακριβώς λόγο έσπευσε η ομάδα ΔΙΑΣ να συλλάβει τον άνθρωπο αυτό; Επειδή είχε πάρει κάποιες σοκολάτες από την αποθήκη;

Σε σχέση με το δημοσίευμα, πώς μπορεί να συνδέεται η ταυτότητα ή έκφραση φύλου ενός προσώπου, με «παιδεραστία» ή «ψυχολογικά προβλήματα», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα;

Τέλος, πέραν αυτού του περιστατικού, αν κάποιο από τα παιδιά που βρίσκεται υπό την επίβλεψη του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι τρανς, η οργάνωση πώς το αντιμετωπίζει; Με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο;

Θεωρούμε τούτο το περιστατικό πέραν κάθε τρανσφοβικής φαντασίας που ΔΕΝ μπορεί και δεν είναι ανεκτό να εκτυλίσσεται σε ένα κράτος δικαίου, ενώ θεωρούμε απολύτως απαράδεκτες τις δηλώσεις Προέδρου μιας οργάνωσης με αντικείμενο τη προστασία παιδιών και τα δικαιώματά τους, καθώς στιγματίζουν και κακοποιούν έναν άνθρωπο με βάση το χαρακτηριστικό της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου, ενώ προάγουν ένα κλίμα σκοταδισμού.

Καλούμε την Πολιτεία να διερευνήσει κάτω από ποιο σκεπτικό διενεργήθηκε η καταδίωξη και σύλληψη από την ομάδα ΔΙΑΣ, καθώς επίσης: α) να προχωρήσει άμεσα στη τροποποίηση των νομοθεσιών απαγόρευσης των διακρίσεων στον χώρο της εργασίας και παροχής υπηρεσιών με ρητή προσθήκη της ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, και κυρίως, β) στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, όπως αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης της 22ας Απριλίου 2015, ο Συνήγορος του Πολίτη, και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πηγή: left.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...